MTV seuraa Ukrainan kriisiä: Ukrainan ulkoministerin mukaan maa on valmis tapaamiseen Venäjän kanssa – USA lähettää sotilaita Itä-Eurooppaan

3:15img Reutersin videolla epäillään näkyvän ohjuskalustoa Krimillä – tällaista kalustoa Venäjä on tuonut Ukrainan tuntumaan harjoitusten nimissä
Julkaistu 27.01.2022 19:06(Päivitetty 02.02.2022 18:34)

MTV UUTISET – STT

Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajoille huomattavan määrän joukkojaan ja maiden välit ovat kiristyneet. MTV Uutiset seuraa tilannetta tässä artikkelissa.

Ukrainan konflikti alkoi vuonna 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Tämän jälkeen Venäjä alkoi tukea itäisessä Ukrainassa sijaitsevia Venäjän-mielisiä kapinallisia.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään ja tilanteen pelätään johtavan sotilaalliseen konfliktiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun kriisissä, vaikka sodan uhka leijuu ilmassa. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet Ukrainaan.

MTV Uutiset päivittää tähän artikkeliin tuoreimmat käänteet tilanteessa.

Keskiviikko 2.2.

18.33: Ruotsi koordinoi vastaustaan Venäjän ulkoministerin kirjeeseen Suomen ja muiden kumppaniensa kanssa, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan Venäjä esittää kirjeessään Euroopan turvallisuusjärjestelmää koskevia näkemyksiä, jotka eroavat Ruotsin näkemyksistä.

Linden mukaan Ruotsissa parhaillaan analysoidaan Venäjän kirjettä. Lue aiheesta lisää täältä.

17.32: Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhemman tutkija Matti Pesun mukaan presidentti Sauli Niinistöltä oli ihan oikein todettu, että Venäjän kirje Suomeen oli vain yksi siirto isommassa pelissä.

Pesun mielestä on kansalaisten tilannekuvan ja mielipiteen muodostuksen kannalta hyvä, että Suomessa ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto selvittää kansalle jatkuvasti missä mennään. 

Pesun mukaan kirje herätti Suomessa tiistaina hetkeksi ihmetystä, koska venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi Venäjän lähettäneen sen Suomelle. Myöhemmin selvisi, että kirje oli lähetetty useille muillekin maille. Asiasta kertoi tuoreeltaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Lue lisää: Tutkija: Vastauskirje pitää yllä diplomaattisia välejä, mutta sen kanssa ei ole syytä kiirehtiä

16.40: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kulebanin mukaan Venäjän tulee täyttää Minskin sopimus. Vuonna 2014 solmitun sopimuksen tarkoituksena on estää taistelut Itä-Ukrainassa.

16.34: Yhdysvallat aikoo lähettää lisää sotilaita Eurooppaan, kertoivat Valkoisen talon virkailijat tänään. Sotilaat lähetetään BBC:n mukaan tällä viikolla.

Yhdysvaltalaismedian mukaan parituhatta sotilasta lähetetään Yhdysvalloista Puolaan ja Saksaan, ja jo nyt Saksassa olevista amerikkalaissotilaista tuhat siirretään Romaniaan.

Virkailijan mukaan uusia joukkoja ei käytetä taistelussa Ukrainassa, mutta ne varmistavat Yhdysvaltain liittolaisten puolustusta.

Viime kuussa Yhdysvaltain puolustusministeriö asetti 8 500 sotilasta valmiustilaan ja tarvittaessa lähetettäviksi Eurooppaan.

16.28: Ukrainan ulkoministerin mukaan maa on valmis tapaamiseen Venäjän kanssa "missä tahansa muodossa". Ulkoministerin mukaan diplomatia toimii jo Venäjän hyökkäyksen estämiseksi, mutta pahinta skenaariota ei ole vielä vältetty.

16.16: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan lännen olisi aika vaihtaa reagoivasta strategiasta ennakoivaan strategiaan Venäjää vastaan. 

Ulkoministeri kertoo, että ei voi vahvistaa Venäjän joukkojen vähentymistä rajalla. Hänen mukaansa nykyinen joukkojen määrä ei kuitenkaan riittäisi täysimittaiseen hyökkäykseen. 

Ulkoministerin mukaan maa ei väheksy Venäjän uhkaa.       

15.26: Presidentti Sauli Niinistö kummeksuu huomiota, jonka eilen uutisoitu Venäjän kirje on saanut osakseen.

Niinistön mukaan kirjeessä toistetaan samat vaatimukset, joita on joulukuun alusta kuultu moneen kertaan. Hänen mukaansa uutta on ehkä vain se, että kun aiemmin asiaa on kysytty Yhdysvalloilta, nyt samaa asiakokonaisuutta halutaan kysyä muiltakin.

Niinistö sanoi toimittajille eduskunnassa, että Suomi on jo vastannut kirjeen keskeisiin osiin ja että vastauksemme varmasti tiedetään. 

13.33: Espanjalaislehti El País on julkaissut Yhdysvaltain ja Naton luottamuksellisen vastauksen Venäjän turvallisuusehdotuksiin. Asiasta uutisoi myös venäläismedia.

Teksteissä viitataan säännöksiin, jotka länsimainen osapuoli on jo ilmaissut virallisella tasolla tai jotka ovat esiintyneet länsimaisissa tiedotusvälineissä.

Lehden mukaan Yhdysvallat ja Nato torjuvat Venäjän kaksi päävaatimusta: kahdenvälisen sopimuksen solmimisen Euroopan turvallisuudesta ja lisäksi lupauksen, ettei Ukrainaa hyväksytä Naton jäseneksi.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.41: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvallat yrittää tahallaan luoda tilanteen, jossa Venäjä houkutellaan aseelliseen konfliktiin, kertovat muun muassa Reuters ja CNN.

Putinin puheista tarkemmin tässä artikkelissa.

10.40: Ulkoministeriö tarkentaa, että sen tietojen mukaan kaikki Etyjin jäsenmaat eivät olekaan saaneet Venäjältä kirjettä. Eilen kerrottiin, että turvatakuita koskeva kirje olisi lähetetty kaikille Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin jäsenmaille.

Lue lisää aiheesta täältä.

6.34: Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin nimellä toimitetusta kirjeestä julkaistiin Venäjän ulkoministeriön verkkosivuilla englanninkielinen versio, jonka yhteydessä mainitaan erikseen, että käännös on epävirallinen.

–  Haluamme saada selvän vastauksen kysymykseen siitä, miten kumppanimme ymmärtävät velvollisuutensa olla vahvistamatta omaa turvallisuuttaan muiden maiden turvallisuuden kustannuksella jakamattoman turvallisuuden periaatteen pohjalta, kirjeessä muotoillaan.

–  Miten hallintonne aikoo täyttää velvoitteensa käytännössä nykyisissä olosuhteissa? Jos aiotte rikkoa tämän velvoitteenne, toivomme teidän ilmaisevan tämän selvästi.

Lavrov on kertonut jo aiemmin Venäjän vaativan sotilasliitto Natoa ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä selvittämään, sitoutuvatko ne olemaan vahvistamatta omaa turvallisuuttaan toisten turvallisuuden kustannuksella.

Tiistai 1.2.

19.05: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei ole huolissaan Venäjän lähettämästä selvityspyynnöstä – ainakaan toistaiseksi. Hän selvensi tiistai-iltana Seitsemän uutisissa, miksi huolta ei vielä tarvitse kantaa. 

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto yksinkertaistaa MTV Uutisille, mistä Venäjän selvityspyynnössä on kyse – kertoo myös, tarvitseeko venäläisviestistä olla huolissaan

18.53: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo Yhdysvaltain olevan valmis keskustelemaan Venäjän turvallisuushuolista. Lavrov ei maininnut tämänpäiväisessä videolausunnossaan suoraan Ukrainan kriisiä, vaan keskittyi sen sijaan Venäjän lännelle esittämiin vaatimuksiin turvallisuustakuistaan. 

Lavrov keskusteli Ukrainan tilanteesta aiemmin tänään Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

18.18: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on kehottanut Venäjää heti lieventämään jännitteitä ja vetämään joukkonsa Ukrainan rajoilta. Asiasta kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö lausunnossaan.

Blinken keskusteli Ukrainan tilanteesta venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa tänään.

Puhelun aikana Blinken oli korostanut, että hyökkäys Ukrainaan aiheuttaisi nopeita ja kovia seurauksia. Lisäksi Blinken oli kehottanut Venäjää seuraamaan diplomaattista polkua.

13.50: Venäjän suurlähetystö on toimittanut Suomen ulkoministeriölle viestin turvallisuustakuista, kertovat ulkoministeri Pekka Haavisto ja uutistoimisto Tass.

Venäjän kirje on peräisin maan ulkoministeri Sergei Lavrovilta. Venäjän suurlähetystö kertoi odottavansa Suomen vastausta asiaan.

Tass viittaa Lavrovin sunnuntaina Venäjän televisiossa esittämään kommenttiin, jonka mukaan Venäjä lähettää sotilasliitto Natolle ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjille pyynnön selvittää, sitoutuvatko ne olemaan vahvistamatta omaa turvallisuuttaan toisten turvallisuuden kustannuksella.

Ulkoministeriöstä ei tuoreeltaan kommentoitu Tassin uutista STT:lle. Lue lisää tästä artikkelista.

Maanantai 31.1.

22.51 YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat ja Venäjä ottivat tänään yhteen Ukrainan tilanteesta. 

Yhdysvaltain YK-lähettilään Linda Thomas-Greenfieldin mukaan Venäjä aikoo kasvattaa joukkojaan Valko-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa. Lue lisää tästä artikkelista!

15.33: Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit Sergei Lavrov ja Antony Blinken keskustelevat huomenna puhelimessa Ukrainan tilanteesta. Asiasta kertoi tänään Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova.

Zaharova kertoi venäläisille uutistoimistoille, että ulkoministereiden tapaamista kasvokkain ei ole suunnitteilla.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään käsittelemään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla. Turvallisuusneuvoston kokous pidetään Yhdysvaltojen aloitteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.

Ukraina vetosi eilen Venäjään, jotta maa vetäisi joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja miehittämiltään alueilta sekä jatkaisi vuoropuhelua lännen kanssa.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt hyökkäysaikeensa. Eilen ulkoministeri Lavrov kertoi Venäjän toivovan hyviä, tasavertaisia ja kunnioittavia suhteita Yhdysvaltoihin. 

Sunnuntai 30.1.

19.41 Ukraina vetoaa Venäjään, jotta maa vetäisi joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja miehittämiltään alueilta sekä jatkaisi vuoropuhelua lännen kanssa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti Twitterissä, että tilanne on ratkaistava diplomatian keinoin. Lue lisää tästä artikkelista.

15.02: Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoo Britannian julkistavan ensi viikolla uuden pakotelainsäädännön osana pyrkimyksiä estää Moskovan hyökkäystä Ukrainaan.

– Lainsäädäntöä on paranneltu, jotta voimme kohdistaa entistä paremmin pakotteita, joilla on suora merkitys Kremlille, Truss kertoi tänään.

– Putinin oligarkeille ei tule jäämään mahdollisuutta piiloutua, Truss lisäsi.

Britannian ulkoministeriön odotetaan ilmoittavan huomenna parlamentissa Venäjän vastaisten pakotteiden kiristämisestä. Pakotteiden on määrä kohdistua Venäjän strategisiin ja taloudellisiin intresseihin.

14.25: Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtorin Teemu Oivon mukaan Venäjän valtiollisen informaatiovaikuttamisen päälinjat eivät ole suuresti muuttuneet Ukrainan tilanteen kiristymisen myötä.

Aggressiivinen länsi on kuitenkin viime aikoina painottunut Kremlin sanomassa.

– Venäjällä on melko kyseenalaistamaton näkemys, että Naton olemassaolon missio on heikentää Venäjää ja ehkä jopa hyökätä sen kimppuun joskus, Oivo kertoo.

Venäjän levittämää disinformaatiota ovat viime aikoina nostaneet esille esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeriö ja Euroopan unionin East Stratcom -työryhmän lippulaivaprojekti EUvsDisinfo.

Lue myös: "Venäjä ei ole koskaan hyökännyt minnekään" – Kremlin propagandassa painottuu agressiivinen länsi

14.15: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänään Moskovan haluavan molemminpuolisesti kunnioittavat välit Washingtoniin.

Lavrov sanoi venäläisen televisiokanavan haastattelussa Moskovan toivovan hyviä, tasavertaisia ja kunnioittavia suhteita Yhdysvaltoihin, kuten maailman muihinkin maihin. Lavrov lisäsi, että kokemuksesta opittuaan Venäjä ei halua jäädä tilanteeseen, jossa sen turvallisuutta loukataan päivittäin.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita ovat viime aikoina kiristäneet Ukrainan kriisi ja Venäjän pyrkimykset estää sotilasliitto Naton laajeneminen.

Lauantai 29.1.

7.15: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähettää pienen määrän yhdysvaltalaissotilaita Itä-Eurooppaan sotilasliitto Naton läsnäolon vahvistamiseksi.

Biden kertoi joukkojen lähettämisen tapahtuvan lähiaikoina muttei antanut aikeillensa tarkkaa päivämäärää. Joukkojen tarkka määrä jäi niin ikään epäselväksi.

Yhdysvallat kertoi aiemmin viikolla asettaneensa 8  500 sotilasta valmiuteen Nato-joukkojen mahdollisen avustamisen varalle.

Biden varoitti torstaina ukrainalaiskollegaansa, että Venäjä voi mahdollisesti hyökätä Ukrainaan helmikuussa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt hyökkäysaikeet.

7.14: Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo keskustella Ukrainan tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja kehottaa tätä lopettamaan jännitteiden kärjistämisen.

Pääministerin kanslian edustajan mukaan Johnson aikoo kehottaa Venäjää ottamaan askeleen taaksepäin ja turvautumaan diplomatiaan. Edustajan mukaan Johnson haluaa vauhdittaa diplomaattisia pyrkimyksiä ja lisätä pelotteita, jotta verenvuodatusta voitaisiin välttää Itä-Euroopassa.

Johnsonin on määrä puhua Putinin kanssa vielä tällä viikolla, mutta hänen edustajansa ei kertonut, minä päivänä tämän on määrä tapahtua.

Perjantai 28.1.

23.55: Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi, että tuhot ja inhimilliset kustannukset venäläisten joukkojen täysmittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan olisivat "kauhistuttavia". Pentagonin mukaan diplomaattinen ratkaisu sodan välttämiseksi on kuitenkin yhä mahdollinen.

Vladimir Putin voi yhä toimia oikein. Ei ole mitään syytä, miksi tilanteen pitäisi eskaloitua konfliktiksi. Putin voi valita tilanteen rauhoittamisen. Hän voi käskeä joukkonsa poistumaan, Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi.

Pentagonin mukaan Venäjä jatkaa joukkojensa kohdistamista Ukrainaan. Vaikka puolustusministeriön edustajat eivät usko Putinin päättäneen sotaan lähdöstä, heidän mukaansa hänen vaihtoehtonsa ovat laajentuneet provokaatioista, jotka voisivat johtaa hyökkäykseen levottomalla Donbassin alueella, yritykseen vallata koko maa hyökkäämällä kaupunkikeskuksiin, kuten pääkaupunki Kiovaan.

– Jos sota puhkeaa siinä laajuudessa, siviiliväestö tulee kärsimään suunnattomasti. Jos Venäjä päättää hyökätä Ukrainaan, se tulee maksamaan uhrien ja muiden merkittävien vaikutusten muodossa, Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley sanoi ja lisäsi, että Venäjä itsekin joutuisi kärsimään.

10.15: Euroopan unioni ja Yhdysvallat ilmoittivat perjantaina tekevänsä yhteistyötä vaihtoehtoisten maakaasutoimitusten turvaamiseksi siltä varalta, että Venäjä kostaisi sitä vastaan mahdollisesti asetettavia pakotteita vaikeuttamalla kaasutoimituksia.

Venäjä toimittaa noin 40 prosenttia Euroopassa käytetystä maakaasusta.

Yhdysvallat ja Naton eurooppalaiset liittolaiset uhkaavat määrätä mittavia pakotteita Venäjää vastaan, jos se hyökkää Ukrainaan. Venäjän pelätään silloin käyttävän kaasutoimituksiaan vasta-aseena.

20.08: Kiihtyvät jännitteet Ukrainassa lisäävät ydinaseiden käytön riskiä, ​​varoittaa ydinaseita vastustava ICAN. Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen ICANin johtaja Beatrice Fihn arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Ukrainan pattitilanne asettaa maailman vakavaan vaaraan.

Maailman kaksi suurinta ydinasevaltaa ovat juuttuneet kiistaan ​​Venäjän joukkojen kokoamisesta lähelle Ukrainan rajaa.

–  Jokainen konflikti, johon osallistuu yksi tai useampi ydinasevaltio, on äärimmäisen vaarallinen, Fihn sanoo.

Fihn korosti, että "erittäin nopeatempoisessa turvallisuusympäristössä - - asiat voivat eskaloitua hyvin nopeasti" ja jopa tahattomasti.

–  Olen huolissani siitä, että jotain menee pahasti pieleen. Tämä on hetki, jolloin ei ole syytä nojautua sotaa lietsoviin uhkauksiin, vaan todella tulla pöytään ja neuvotella, hän sanoi.

19.42: Ukrainan rajalla oleville Venäjän sotilasjoukoille on nyt tuotu myös verivarastoja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain mukaan verivarastojen tuonti on selvä merkki siitä, että venäläisjoukot ovat valmiudessa.

19.22: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy on kommentoinut maansa kriisiytynyttä tilannetta ja puheluaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Volodymyr Zelenskiy sanoi, ettei tilanne ole tällä hetkellä sen jännittyneempi kuin aiemmin.

– Ulkomailla on tunne, että täällä on sota käynnissä, ei pidä paikkansa, hän jyrähti.

Lue lisää: Ukraina älähti: "Ulkomailla on tunne, että täällä on sota käynnissä – ei pidä paikkansa"

19.07: Pääministeri Sanna Marin keskusteli perjantaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta ja keinoista YK:n ja monenvälisen järjestelmän vahvistamiseksi, kertoo valtioneuvoston tiedote.

Marin kertoi vakavan huolensa Venäjän toimista, joiden myötä Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt. Hän painotti vuoropuhelun merkitystä, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) roolia ja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteiden arvoa.

16.26: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä länsi on jättänyt huomiotta Venäjän turvallisuushuolet. Putin kommentoi asiaa puhelinkeskustelussa Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Venäjä oli vaatinut länneltä kirjallisia vastauksia niin sanottuihin turvallisuushuoliinsa, joihin kuului muun muassa Naton laajenemisen estäminen. Yhdysvallat ja Nato vastasivat Venäjälle tällä viikolla ja ilmoittivat, ettei Nato luovu avointen ovien politiikastaan.

Putinin mielestä länsi sivuutti vastauksessaan Venäjän perimmäiset huolet.

15.40: Presidentti Sauli Niinistö on tänään keskustellut Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa. Keskustelun aiheena oli Euroopan huolestuttava turvallisuustilanne, kertoi presidentin kanslia Twitterissä.

Niinistö on viime aikoina käynyt useita puhelinkeskusteluja eri maiden johtajien kanssa Ukrainan tilanteesta. Viikko sitten Niinistö keskusteli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. 

12.08: Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan sotaa ei tule, jos asia on kiinni Venäjästä. Moscow Timesin mukaan Lavrov kommentoi Ukrainan tilannetta ja lännen vastauksia Venäjän turvallisuusvaatimuksiin lehdistötilaisuudessa tänään.

Lavrov kuitenkin painotti samalla, että Venäjä ei anna lännen polkea Venäjän etuja ja jättää ne töykeästi huomiotta.

10.58: Kiihtyvät jännitteet Ukrainassa lisäävät ydinaseiden käytön riskiä, ​​varoittaa ydinaseita vastustava järjestö. Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen ICAN-järjestön johtaja Beatrice Fihn arvioi, että Ukrainan pattitilanne asettaa maailman vakavaan vaaraan.

Hän korostaa, että erittäin nopeatempoisessa turvallisuusympäristössä kriisi voi yltyä hyvin pikaisesti, jopa tahattomasti.

Fihnin mukaan olisi nyt tärkeää, että Ukraina ja Valko-Venäjä sitoutuisivat ydinaseiden kieltosopimukseen.

6.53 Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä keskustella tänään puhelimitse Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta.

Ukrainan ulkopoliittinen johto sanoi eilen olevansa tyytyväinen Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän muodostaman niin sanotun Normandia-ryhmän neuvotteluihin Pariisissa kuluvalla viikolla. 

Macronin avustajan mukaan keskusteluissa keskityttiin Itä-Ukrainan taisteluiden hillitsemiseen, ei mahdolliseen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

6.52: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut puhelimitse Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, Valkoinen talo kertoo. Biden vahvisti Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten valmiuden reagoida päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää syvemmälle Ukrainaan. 

Presidentti Bidenin ja presidentti Zelenskyin torstaisessa puhelussa käytiin Valkoisen talon tiedotteen mukaan läpi myös koordinoituja diplomaattisia toimia, korostaen periaatetta "ei mitään Ukrainasta ilman Ukrainaa".

00.15: Yhdysvallat kehottaa Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään, jotta mahdollinen hyökkäys Ukrainaan voitaisiin välttää.

–  Kehotamme Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään, koska mahdollinen konflikti Ukrainassa ei olisi hyväksi Kiinallekaan, sanoi varaulkoministeri Victoria Nuland.

Keskiviikkona Yhdysvaltain aikaa Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa puhelimitse keskustellut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Venäjän aggression Ukrainaa vastaan uhkaavan globaalia turvallisuutta ja taloutta.

Torstai 27.1.  

18.40: Venäjä kertoi torstaina odotetun kantansa Yhdysvaltain Venäjän turvallisuusvaatimuksiin antamaan vastaukseen. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan vastauksessa ei käsitelty Venäjälle tärkeintä asiaa eli turvallisuusvaatimuksia Ukrainan suhteen. Venäjän mukaan Ukraina ei saisi liittyä sotilasliitto Natoon.

17.56: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden suunnittelee keskustelevansa vielä torstaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Zelenskyn edustajan mukaan puhelussa tullaan käsittelemään turvallisuuskysymyksiä, energia- ja makrotaloudellista tukea. Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa sen jännittyneessä tilanteessa Venäjän kanssa.

17.54: Suomi ja muut Pohjoismaat ovat kehottaneet välttämään tarpeetonta matkustamista Ukrainaan. Keskiviikkona Yhdysvallat kehotti kansalaisiaan poistumaan maasta. 

Yhdysvallat määräsi jo maanantaina yhdysvaltalaisdiplomaattien perheenjäsenet lähtemään Ukrainasta Venäjän sotilastoimien uhan vuoksi .Myös Britannia ilmoitti maanantaina vetävänsä lähetystöhenkilökuntaansa ja näiden omaisia Ukrainasta.

17.52: Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan olisi seurauksia Nord Stream 2 -kaasuputkelle.

17.50: Venäjä ja Ukraina ovat vahvistaneet sitoutuvansa aiempiin tulitaukosopimuksiin Itä-Ukrainassa.

Venäjän edustaja Dmitri Kozak kertoi neuvottelujen jälkeen, että ne "eivät olleet yksinkertaisia".

Tapaaminen alkoi keskiviikkona puoliltapäivin ja kesti yli kahdeksan tuntia.

17.45: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi keskiviikkona, että Ukrainan rajalle lähetettyjen venäläisten joukkojen määrä ei riitä suurhyökkäykseen.

Ulkoministeri kuitenkin myönsi, että rajalle ja Ukrainan miehitetyille alueille koottujen Venäjän sotilaiden määrä on suuri.

Kuleban mukaan joukkojen keskitys on suora uhka Ukrainalle.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota