Venäjä lähetti Suomelle viestin turvatakuista – Suomi pohtii vielä vastaustaan: "Itsenäiset maat ovat vapaita valitsemaan itse turvallisuusjärjestelynsä"

Venäjän suurlähetystö on toimittanut Suomen ulkoministeriölle viestin  turvallisuustakuista. Asian vahvistaa MTV Uutisille ulkoministeri Pekka Haavisto.

Pekka Haaviston mukaan Venäjän kirje on peräisin maan ulkoministeriltä Sergei Lavrovilta. Venäjän suurlähetystö kertoi odottavansa Suomen vastausta asiaan.

Haavisto kommentoi viestiä hetki sitten medialle. Hänen mukaansa Suomi sai viestin eilen.

Kyse on sotilasliitto Natolle ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjille lähetetystä pyynnöstä selvittää, sitoutuvatko ne olemaan vahvistamatta omaa turvallisuuttaan toisten turvallisuuden kustannuksella.

Tämä samainen viesti on nyt lähetetty myös Suomelle. Haavisto kertoo, että viesti on lähetetty kaikille Etyj- ja Nato-maille.

– Suomi valmistelee omaa vastaustaan. Katsomme ensin, teemmekö mahdollisesti EU:n tai Etyjin puitteissa yhteisiä vastauksia. 

– Luontevaa olisi käydä tätä keskustelua EU:n puitteissa Etyj-maiden kesken.

Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen tapaavat huomenna Ruotsin ulkoministeri Ann Linden ja puolustusministeri Peter Hultqvistin

– Käymme myös Ruotsin kanssa keskustelua, miten he ovat tätä vastausta suunnitelleet.

"Diplomaattinen raide on edennyt"

– Tämä on tällainen keskustelunavaus, Haavisto kuvailee. 

Haaviston mukaan Venäjä on aiemminkin ollut yhteydessä Etyjiin ja toivonut, että sen periaatteita uudistettaisiin.

– Totta kai pidetään samaa aikaa kiinni niistä Etyjin perusperiaatteista, itsenäiset maat ovat vapaita valitsemaan itse turvallisuusjärjestelynsä. 

Viestin lähettämistä Haavisto pitää pikemminkin hyvänä kuin huolestuttavana asiana, koska silloin dialogi on käynnissä. Haaviston mukaan "diplomaattinen raide" Venäjän kanssa on viime päivinä edennyt.

– On erittäin tärkeää, että käymme tätä diplomaattista vuoropuhelua.

– Huolestuttavaahan on se, että [Venäjän] joukkojen kerääminen ja keskittäminen Ukrainen rajalle jatkuu, ja tämä sotilaallinen vaihtoehto on kuvassa mukana. Tietysti olemme toivoneet de-eskalaatiota tässä Venäjän puolelta, jotta näitä keskusteluja voitaisiin rauhassa käydä. Samaan aikaan tällainen sodan uhan lisääminen ei ole hyvä merkki. 

Katso myös: Niinistö uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun Ukrainan kriisissä

Lue myös:

    Uusimmat