MTV seurasi Venäjän hyökkäystä 2. huhtikuuta: Ukrainan rauhanneuvottelijan mukaan Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on pian mahdollinen

12:07imgPäivän tärkeimmät käänteet Venäjän hyökkäyssodassa
Julkaistu 02.04.2022 04:35(Päivitetty 02.04.2022 23:26)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa 2. huhtikuuta.

LK 3.3. Ukrainan sotaAFP / Lehtikuva

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

MTV Uutiset seuraa sunnuntain (3.4.) käänteitä uudessa, päivittyvässä artikkelissa, johon pääset tästä linkistä

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Venäläiskenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Satelliittikuvien perusteella Venäjä on vetäytynyt Hostomelin lentokentältä
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan tilanne idässä on "äärimmäisen vaikea"
  • YK:n mukaan yli 4,1 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta 
  • Yli 4 200 siviiliä onnistuttu evakuoimaan taistelujen alta Ukrainassa tänään lauantaina
  • Ukrainan mukaan Putinin ja Zelenskyin väliset suorat neuvottelut ovat pian mahdolliset
  • Ukraina ilmoittaa saaneensa takaisin hallintaansa koko Kiovan alueen

22.45: Venäjä: Avustuskuljetukset eivät ole päässeet Mariupoliin, syypää Punainen risti 

Venäjän puolustusministeriön mukaan avustussaattueet eivät ole päässeet piiritettyyn Mariupolin kaupunkiin Ukrainassa eilen eivätkä tänään. Venäjä syyttää asiasta kansainvälistä Punaista ristiä ICRC:tä, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA Reutersin mukaan.  

Venäjä väittää, että Punaisen ristin virheiden takia avustussaattueet olivat päässeet lähtemään matkaan vasta hyvin myöhään eivätkä olleet siksi päässeet Mariupoliin ajoissa.

Uutistoimisto Interfaxin siteeraama kenraalieversti Mihail Mizintsev sanoo, että ICRC:n työntekijät olivat tehneet matkalla suunnittelemattomia pysähdyksiä. Lisäksi jotkin ajoneuvot olivat irtautuneet pääsaattueesta ja palanneet takaisin. ICRC ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Mariupolin tilannetta on jo pitkään kuvailtu katastrofaaliseksi, sillä venäläisjoukkojen piirittämässä kaupungissa ei ole ollut ruokaa, puhdasta vettä eikä lääkkeitä. Ihmisten kerrotaan yöpyvän lämmittämättömissä kellareissa ja pommituksissa raunioituneissa taloissa.

Arviolta noin 160 000 ihmisen uskotaan olevan edelleen jumissa Mariupolissa.

Huomenna sunnuntaina YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths matkaa Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan neuvottelemaan humanitaarisen tulitauon aikaansaamisesta Ukrainassa. Hän jatkaa Moskovasta matkaansa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Venäjä on aiemmin kieltäytynyt YK:n korkea-arvoisimpien virkamiesten vierailupyynnöistä.

22.28: Yli 4 200 siviiliä onnistuttu evakuoimaan Ukrainassa 

Yli 4 200 siviiliä on onnistuttu evakuoimaan pois taistelujen alta eri puolilta Ukrainaa tämän päivän aikana. Asiasta kertoi Ukrainan televisiossa varapääministeri Iryna Vereshtshuk Guardianin mukaan.

Lisäksi Vereshtshuk kertoi Telegram-viestipalvelussa CNN:n mukaan, että myös saarretusta Mariupolin satamakaupungista on päässyt pois jonkin verran siviilejä omilla ajoneuvoillaan.

21.42: Putinin ja Zelenskyin väliset suorat neuvottelut mahdolliset?

Ukrainan rauhanneuvottelija David Arakhamia on kertonut, että rauhanneuvottelut ovat edenneet siihen pisteeseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi voisivat tavata pian.

Arakhamia puhui asiasta Ukrainan televisiossa Interfax Ukraine -uutispalvelun mukaan.

Arakhamian mukaan venäläiset vahvistivat Ukrainan delegaatiolle eilen perjantaina videoneuvotteluissa, että Istanbulissa käsitellyt rauhanneuvottelujen sopimusluonnokset ovat valmiita käytäväksi läpi maiden presidenttien välillä.

Venäjän ja Ukrainan delegaatiot tapasivat Turkin Istanbulissa aseleponeuvotteluissa kasvotusten, ja neuvotteluja jatkettiin eilen videoyhteyden avulla.

Päivitetty kello 23.14.

20.53: Buchan pormestari: Jopa 300 ihmisen ruumiit on haudattu joukkohautaan 

Buchan kaupungin pormestarin mukaan jopa 300 ihmisen ruumiit on haudattu joukkohautaan. Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan joukot saivat takaisin Kiovan lähellä sijaitsevan Buchan kaupungin Venäjän joukoilta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vähentävänsä sotatoimia Kiovan alueella.

Kaupungin pormestarin Anatoly Fedorukin mukaan kaupunki on kärsinyt pahasti taisteluista, ja sen kaduilla on yhä paljon hautaamattomia ruumiita. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

20.42: Ukraina: Koko Kiova on nut Ukrainan hallussa

Ukrainan joukot ovat ottaneet haltuunsa koko Kiovan alueen, kertoo Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar.

– Koko Kiovan alue on vapautettu hyökkääjistä, hän sanoo Facebook-päivityksessään.

Maliarin mukaan Irpin, Butsha, Hostomel ja koko Kiovan alue on nyt Ukrainan hallinnassa.

Ukrainan joukot saivat alueen takaisin haltuunsa sen jälkeen, kun Venäjän sotilasjoukot vetäytyivät Venäjän luvattua Istanbulin neuvotteluissa vähentää sotatoimia Kiovan ja Tshernihivin alueilla.

Venäjä on sanonut keskittyvänsä nyt itäisen Donbassin alueen valtaamiseen.

Päivitetty kello 21.27. 

20.35: Kreml: Venäjä haluaa neuvotella Valko-Venäjällä

Kremlin mukaan Venäjä haluaa jatkaa neuvotteluja Ukrainan kanssa Valko-Venäjällä. Uutisoimisto Reutersin mukaan Ukraina ei ole suostunut tähän.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan neuvottelut eivät ole olleet helppoja, mutta ”tärkeintä on, että ne jatkuvat”. 

Venäjä ja Ukraina kävivät useita neuvottelukierroksia Valko-Venäjällä viime kuussa ennen neuvottelijoiden tapaamista Istanbulissa Turkissa.

Venäläisen uutistoimiston RIA:n mukaan Peskov on kertonut asiasta Valko-Venäjän televisiolle antamassaan haastattelussa. Haastattelu esitetään myöhemmin tänään.

Päivitetty kello 21.21.

20.32: Myrhorodin kaupunginjohtaja: Venäjän ilmaisku on vahingoittanut lentokenttää

Venjän ilmaisku on vahingoittanut lentokentän kiitotietä ja polttoainevarastoa Pultavan alueella Keski-Ukrainassa tänään. Asiasta kertoo Reutersin mukaan Myrhorodin kaupungin kuvernööri Dmytro Lunin.

20.09: Liettuan presidentti: "Ei enää venäläistä kaasua Liettuassa"

Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan mukaan Liettua ei osta enää venäläistä kaasua. 

– Tästä kuukaudesta alkaen – ei enää venäläistä kaasua Liettuaan, Nausėda kirjoittaa Twitterissä.

Hän kannustaa myös muita Euroopan maita vastaavaan päätökseen.

– Vuosia sitten maani teki päätöksiä, joiden ansiosta voimme nyt katkaista energiasiteet hyökkääjään kivuttomasti. Jos me pystymme siihen, myös muu Eurooppa voi tehdä sen!

Lue myös: Venäjä voisi vahingoittaa Eurooppaa merkittävästi sulkemalla kaasuhanat – professori arvioi: Näin paljon Venäjän energiasta irtautuminen maksaa Suomelle

20.00: Ukrainan varapääministeri: 4 217 ihmistä evakuoitu etulinjasta

Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshchukin mukaan tänään lauantaina on saatu evakuoiduksi 4 217 ihmistä etulinjan levottomuuspesäkkeistä. Vereshchuk kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta paikallisessa tv-lähetyksessä.

19.20: Unesco: Sota on vahingoittanut myös kymmeniä kulttuurikohteita Ukrainassa 

Sotiminen uhkaa ihmishenkien lisäksi Ukrainassa myös kulttuurikohteita.

YK:n kulttuurijärjestön Unescon mukaan Venäjän joukkojen raketit, ohjukset, pommit ja tulittaminen ovat vahingoittaneet Ukrainassa ainakin 53:a kulttuurihistoriallisesti arvokasta kohdetta.

Asiasta uutisoi The New York Times -lehti tänään.

Viisi viikkoa kestäneen hyökkäyksen aikana Ukrainassa on Unescon mukaan vahingoittanut historiallisia aukioita ja rakennuksia, kirkkoja ja museoita.

Unescon mukaan vahinkoja kärsineiden kohteiden määrä on luultavasti vielä suurempi, sillä sotiminen Ukrainassa jatkuu.

Ukrainassa on kaikkiaan seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Niistä tunnetuimmat ovat 1000-luvulla rakennettu Pyhän Sofian katedraali Kiovassa sekä keskiajalla perustetun Lvivin kaupungin historiallinen keskusta.

17.15: Turkki tarjoutuu evakuoimaan ihmisiä Mariupolista vesiteitse 

Turkki on tarjoutunut evakuoimaan ihmisiä Venäjän joukkojen saartamasta Mariupolin satamakaupungista veneillä. Asiasta ilmoitti CNN:n mukaan Turkin puolustusministeriö.

Turkin puolustusministeriö kertoi välittäneensä pyyntönsä avustaa evakuoinnissa Venäjän sotilasavustajalle Ankarassa sekä Turkin sotilasavustajalle Moskovassa.

Mariupoliin arvioidaan jääneen saarroksiin noin 160  000 ihmistä, jotka yöpyvät kylmissä kellareissa ilman riittävästi ruokaa ja puhdasta vettä. Useat evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet, kun evakuoinnin ajaksi sovittuja tulitaukoja on rikottu.

16.58: Kadoksissa ollut kuvajournalisti löytyi ammuttuna Ukrainassa 

Ukrainalainen kuvajournalisti ja dokumentintekijä Maks Levin on löydetty kuolleena. Hän oli ollut kadoksissa kaksi viikkoa.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjän joukot ampuivat hänet kuoliaaksi.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kuvanneen Levinin ruumis löytyi Guta Mezhygirskan kylän ympäristöstä lähellä Kiovaa eilen. Häneen oli ammuttu kaksi luotia.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Levin on kuudes toimittaja, joka tähän mennessä on kuollut Ukrainassa dokumentoidessaan sotaa. Hänen töitään on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa.

Järjestön mukaan Levinillä oli yllään kansainvälisellä press-tunnuksella varustettu takki, jonka perusteella hänet pystyi tunnistamaan toimittajaksi. Toimittajien surmaaminen on sotarikos. 

16.28: Tshernobylissä nostettu Ukrainan lippu – ydinvoimala on nyt kokonaan ukrainalaisten hallussa

Ukrainan ydinvoimaloita operoivan Energoatomin mukaan Ukrainan lippu on nyt nostettu Tshernobylin ydinvoimalan ylle merkiksi siitä, että ydinvoimala on nyt kokonaan ukrainalaisten hallussa Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Asiasta uutisoi CNN. Koko ydinvoimalan henkilökunta oli paikalla lipunnostossa, ja he lauloivat Ukrainan kansallislaulun Energoatomin tiedotteen mukaan.

Tshernobylin ydinvoimala miehitettiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä. Ydinvoimala sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti. Käytöstä poistettu voimala vaatii edelleen jatkuvaa ylläpitoa.

Lue myös: Energoatom: Tshernobylin yllä liehuu Ukrainan lippu – ydinvoimala on kokonaan ukrainalaisten hallussa

15.27: Ukrainan mukaan se on vallannut takaisin yli 30 asutuskeskusta

Ukrainan joukot ovat valloittaneet Venäjältä takaisin yli 30 asutuskeskusta, sanoo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja.

Neuvonantajan mukaan Ukrainan rintama idässä pitää. Hän ennakoi raskaita taisteluita Ukrainan itä- ja eteläosiin sekä piiritettyyn Mariupoliin.

15.04: Yli 4,1 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta, kertoo YK 

Yli 4,1 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuun 24. päivänä, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tänään lauantaina. Viiden viikon aikana paenneita on liki 4,14 miljoonaa, ja määrä kasvaa päivittäin kymmenillätuhansilla.

Eilen ilmoitetusta luvusta määrä on kasvanut noin 35  000:lla.

90 prosenttia paenneista on naisia ja lapsia, sillä 18–60-vuotiaat sotilaskelpoiset miehet eivät saa poistua maasta.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on kertonut, että ukrainalaispakolaisten lisäksi lähes 205 500 Ukrainassa asuvaa ulkomaalaista on lähtenyt maasta. Lisäksi IOM arvioi, että miltei 6,5 miljoonaa ihmistä on Ukrainassa maan sisäisenä pakolaisena.

Yhteensä kotinsa konfliktin vuoksi jättäneitä on siis reilusti yli 10 miljoonaa eli noin neljännes Ukrainan kokonaisväestöstä.

Ennen Venäjän hyökkäystä väkiluku Ukrainan hallinnon hallitsemilla alueilla oli noin 37 miljoonaa. Luvussa eivät ole mukana asukkaat Venäjän itseensä liittämältä Krimin niemimaalta ja Venäjän tukemien separatistien hallitsemilta alueilta Ukrainan itäosassa.

Erityisesti lapset ovat kärsineet sodasta. YK:n lastenjärjestön Unicefin viimeviikkoisten lukujen mukaan puolet Ukrainan arviolta 7,5 miljoonasta lapsesta on joutunut pois kodistaan, 2,5 miljoonaa maan sisäisesti ja kaksi miljoonaa ulkomaille.

UNHCR:n mukaan yli puolet ukrainalaisista pakolaisista on ylittänyt rajan Puolaan. Monet Ukrainan naapurimaihin lähteneistä jatkavat matkaa muihin Schengen-maihin.

14.31: Entinen sotarikossyyttäjä: Putin on sotarikollinen 

Entinen sotarikossyyttäjä Carla Del Ponte vetoaa Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC), jotta se antaisi pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja muista Venäjän korkean tason päättäjistä.

Del Ponte kertoo kannastaan sveitsiläisen Le Temps -lehden tänään lauantaina julkaisemassa haastattelussa.

75-vuotias sveitsiläinen Del Ponte tuli tunnetuksi Ruandan ja entisen Jugoslavian sotarikostutkinnoista. Lisäksi hän on muun muassa ollut mukana YK:n tutkinnassa, jossa selvitettiin ihmisoikeusrikkomuksia Syyrian sodassa.

Del Ponten mielestä pidätysmääräykset tarvitaan, jotta Putin kumppaneineen voidaan asettaa vastuuseen Ukrainaan hyökkäämisestä. Sotaa on kestänyt reilu kuukausi, tuhansia on kuollut ja miljoonat ihmiset ovat jättäneet kotinsa. Lisäksi osia Ukrainasta on pommitettu raunioiksi.

1:52imgMitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo.

13.35: Zelenskyin edustaja: Venäjä vetäytyy nopeasti Ukrainan pohjoisosista

Venäjän joukot vetäytyvät ripeään tahtiin Ukrainassa pääkaupunki Kiovaa ympäröiviltä alueilta ja Tshernihivin kaupungista Ukrainan pohjoisosista, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sosiaalisessa mediassa.

Podoljak sanoo pitävänsä tätä selvänä merkkinä siitä, että Venäjä on valinnut toisenlaisen taktiikan ja keskittyvänsä itään ja etelään.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi varhain aamulla julkaistussa puheessaan, että tilanne Ukrainan itäosassa on "äärimmäisen vaikea". Hänen mukaansa Venäjän joukot kerääntyvät Donbassiin Harkovan suuntaan ja valmistautuvat voimakkaisiin iskuihin.

Haavoittunut ukrainalaissotilas maaliskuun lopulla sotilassairaalassa.Haavoittunut ukrainalaissotilas viime kuun lopulla sotilassairaalassa.AFP / Lehtikuva

12.57: Zelenskyin neuvonantaja: "Uskon, että tänään tai ehkä huomenna kuulemme hyviä uutisia Mariupolin asukkaiden evakuoinneista"

Ukrainassa saarretusta Mariupolista yritetään jälleen evakuoida siviilejä. Kaupungin tilannetta on jo pitkään kuvailtu katastrofaaliseksi, sillä venäläisjoukkojen piirittämässä kaupungissa ei ole ollut ruokaa, puhdasta vettä eikä lääkkeitä.

Kansainvälisen median julkaisemien tietojen mukaan Punaisen Ristin tiimi lähti aamulla jälleen kohti Mariupolia.

Medioissa on myös kerrottu Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan kertoneen, että Venäjän kanssa Istanbulissa käytävissä neuvotteluissa on sovittu evakuointien järjestämisestä.

– Uskon, että tänään tai ehkä huomenna kuulemme hyviä uutisia Mariupolin asukkaiden evakuoinneista, neuvonantaja sanoi Guardianin mukaan ukrainalaisella televisiokanavalla.

12.52: Ukraina: Venäjä on menettänyt 17 800 sotilasta ja yli 600 panssarivaunua

Ukrainan armeija on jälleen julkaissut päivittäin päivittyvät väitteensä siitä, kuinka suuria tuhoja se on aiheuttanut maahan helmikuun 24. päivä hyökänneille venäläisjoukoille.

Venäjä on Ukrainan armeijan julkisen arvion mukaan menettänyt 17 800 sotilasta. Tämän lisäksi sen vahvuudesta on tippunut pois muun muassa 631 panssarivaunua, 1 776 panssariajoneuvoa ja 143 lentokonetta.

Tietoja ei ole vahvistettu. Venäjä on itse ollut vaitonainen kärsimistään tappioista.

12.18: "Vetäytyvät venäläiset miinoittavat ruumiita ja koteja", varoittaa presidentti Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi Venäjän joukkojen vetäytyvän Kiovan läheisyydestä hitaasti, mutta kuitenkin havaittavasti.

Aikaisemmin tällä viikolla Venäjä ilmoitti vähentävänsä "radikaalisti" sotilastoimintaansa Kiovan seudulla. Ukrainan armeijan mukaan maan sotilaat ovatkin vallanneet takaisin venäläisiltä 29 asutuskeskusta.

Samaan aikaan Venäjä on kuitenkin jatkanut tykistö- ja ohjusiskujaan myös Kiovan alueella. Venäjän painopisteen arvioidaan nyt siirtyvän Itä-Ukrainaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan vetäytyvät venäläiset jättävät jälkeen "kokonaisvaltaisen katastrofin".

– He miinoittavat koko alueen. He miinoittavat koteja, varusteita, jopa tappamiensa ihmisten ruumiita. Alueella on paljon ansalankoja ja muita vaaroja, Zelenskyi sanoi lauantaiaamuna julkaistussa puheessaan.

11.41: Venäjän rynnäkköä Kiovaan pysäyttämässä olleella ukrainalaissotilaalla oli venäläisiä ystäviä: "En uskonut selviäväni – vihaan heitä sydämeni pohjasta"

Venäjän hyökkäys Ukrainassa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan. Yksi keskeinen syy tähän on se, että Kiovan lähellä Irpinissä Ukrainan puolustus piti sodan ensimmäisen kuukauden ajan.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan helmikuun 24. päivän aamuna oli sen joukkojen yksi päätavoitteista Kiova.

Alku näyttikin venäläisten kannalta lupaavalta. Jo ensimmäisen päivän aikana venäläisjoukot onnistuivat valtaamaan Hostomelin lentokentän, joka sijaitsee vajaat 30 kilometriä Kiovasta luoteeseen.

Venäläisjoukkojen ja Kiovan välissä oli kuitenkin reilun 70 000 asukkaan Irpin, josta raskaiden taisteluiden myötä on tullut esimerkki ukrainalaisten itsepintaisesta vastarinnasta.

BBC vieraili Irpinissä, jossa maajoukkojen väliset taistelut ovat ainakin toistaiseksi lakanneet.

– En koskaan uskonut selviäväni, sanoo BBC:n haastattelema ukrainalaissotilas Ivan Kolehin.

Raskaat taistelut jättivät jälkensä Kolehiniin. Hänellä oli aiemmin venäläisiä ystäviä, mutta ei enää, BBC kirjoittaa.

– Vihaan venäläisiä sydämeni pohjasta. Tälle ei ole olemassa selityksiä, Kolehin toteaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.05: Zelenskyi: "Euroopalla ei ole oikeutta vastata hiljaisuudella Mariupolin tapahtumiin"

Ukrainan Mariupolin kaupungista evakuoitiin perjantaina yli 3 000 ihmistä, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi varhain tänään julkaistussa puheessaan.

Zelenskyi kertoi keskustelleensa eilen perjantaina Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta ja Mariupolista Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

– Euroopalla ei ole oikeutta vastata hiljaisuudella Mariupolin tapahtumiin. Koko maailman on reagoitava tähän humanitaariseen katastrofiin, Zelenskyi kertoi.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.32: Kiina kieltää yrittävänsä kiertää Venäjän-vastaisia sanktioita 

Kiina on kieltänyt yrittävänsä kiertää Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita. EU varoitti Kiinaa aiemmin, että Kiinan mahdolliset yritykset auttaa Venäjää sodassa voivat vahingoittaa taloudellisia suhteita.

Ulkoministeriön viranomainen kertoi toimittajille tänään lauantaina, ettei maa tee mitään tarkoituksellisesti kiertääkseen yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten asettamia pakotteita.

8.38: Venäjä on vetäytynyt ensimmäisen merkittävän voittonsa tapahtumapaikalta

Maxar Technologiesin torstaina ottamien satelliittikuvien perusteella näyttää siltä, että Venäjä on vetäytynyt Antonovin lentokentältä, josta myös Hostomelin lentokentän nimeä käytetään. Kuvista uutisoi muun muassa CNN.

Lentokenttä sijaitsee noin 29 kilometriä luoteeseen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta, jonne venäläisjoukkojen laajalti arvioitiin pääsevän sodan ensimmäisten päivien aikana.

Hostomelin lentokentän valloitusta pidettiin Venäjän armeijan ensimmäisenä suurena voittona Ukrainan sodassa.

6.02 YK:n hätäavun koordinaattori vierailulle Venäjälle

YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths matkaa sunnuntaina Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, kertoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Griffithsin tarkoituksena on neuvotella humanitaarisen tulitauon aikaansaamisesta Ukrainassa. Hän jatkaa Moskovasta matkaansa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Venäjä on aiemmin kieltäytynyt tapaamasta YK:n korkea-arvoisimpia virkamiehiä. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin suuttui pääsihteeri Guterresin lausunnosta, jonka mukaan Venäjä olisi rikkonut YK:n peruskirjan periaatteita hyökättyään Ukrainaan.

5.31: Uutissuomalainen: Paras arvosana toimista Ukrainan kriisissä presidentti Niinistölle

Suomalaisten mielestä presidentti Sauli Niinistö on onnistunut toimissaan valtiojohdon jäsenistä parhaiten sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Niinistön arvosanaksi tulee kouluarvosana-asteikolla 8,9.

Toiseksi parhaan arvosanan saa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), jonka toimet arvioidaan 7,8:n arvoisiksi. Pääministeri Sanna Marin (sd.) saa arvosanan 7,6 ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvosanan 7,5.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat suomalaista.

4.51: Mariupolista evakuoitiin eilen yli 3 000 ihmistä 

Ukrainan Mariupolin kaupungista evakuoitiin perjantaina yli 3 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Mariupolin kaupungin asukkaita kuljettavia busseja saapui perjantaina Zaporizhzhjaan. Uutistoimisto AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan saapuneessa letkassa oli 30 bussia.

Bussit kuljettivat mariupolilaisia, jotka olivat jo aiemmin päässeet pakenemaan Mariupolista läheiseen Berdjanskin kaupunkiin.

Aiemmin Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi, ettei sen perjantaiksi suunniteltuja evakuointeja Mariupolista onnistuttu järjestämään.

4.35: SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu keskustelemaan turvallisuuspoliittisesta tilanteesta

Pääministeripuolue SDP:n sääntömääräinen puoluevaltuusto kokoontuu tänään keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Virallista kantaa Nato-jäsenyyteen ei kuitenkaan ole vielä odotettavissa.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi ennakkoon, että kokoukseen ei ole valmisteltu pohjaesitystä linjauksista. Hänen mukaansa on tarkoitus odottaa, että hallituksen selonteko ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ajankohtaisesta tilanteesta valmistuu ja keskustelu eduskunnassa käynnistyy.

Puoluevaltuusto voi puoluehallituksen esityksestä tarvittaessa päättää SDP:n kannasta Nato-jäsenyyteen. Se on ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.

4.33: Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja

Ukraina kertoo, että vanginvaihdossa eilen perjantaina on vapautunut yhteensä 86 ukrainalaista. Se ei kerro, kuinka monta venäläistä on vapautunut, mutta kertoo vanginvaihdon olevan käytyjen rauhanneuvottelujen ansiota. (Reuters)

6:36imgUkrainan sota perjantaina: Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina iski polttoainevarastoihin Venäjällä.

4.30: Euroopan parlamentin Metsola vieraili Kiovassa

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Ukrainan Kiovassa perjantaina. Hän puhui vierailunsa aikana Ukrainan parlamentille. Puheessaan Metsola valoi toivoa Ukrainalle ja vannoi, että EU seisoo sen tukena eikä jätä maata yksin.

– Olemme kanssanne niin huonoina kuin pahoina päivinä, Metsola sanoi puheessaan.

– Pian – minulla ei ole siitä epäilystäkään – näemme toivon voittavan pelon. Koska te olette osoittaneet maailmalle, että mikään määrä terroria ei pelota teitä, että mitkään pommit eivät voi tuhota ylpeyttä ja kunniallisuutta, hän sanoi.

Metsola myös kertoi, että EU tunnustaa Ukrainan tavoitteen olla EU:n ehdokasmaa.

– Ja seison edessänne sanomassa, että voitte luottaa minuun, voitte luottaa EU-parlamentin tukevan Ukrainan tietä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tiedämme, miten paljon verta vuodatettiin siihen pääsemiseksi. Emme petä teitä.

 – Jokaisella maalla on oma polkunsa – mutta Ukrainan tulevaisuutta EU:ssa ei tulisi koskaan epäillä, hän lisäsi.

Hän myös lupasi, että EU tulee auttamaan ukrainalaisten kaupunkien jälleenrakennuksessa. Metsolan mukaan jo annetun avun lisäksi EU aikoo luoda Ukrainan tukemiseksi erillisen solidaarisuusrahaston.

– Olemme kanssanne nyt ja tulemme olemaan kanssanne huomenna. Emme tule koskaan poistumaan rinnaltanne. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle), Metsola päätti puheensa.

Metsola sanoi myös, että Euroopan tavoitteena tulee olla, että se ei osta enää yhtään kaasua Venäjältä.

– Meidän ei tulisi epäsuorasti tukea teidän kotienne pommittamista sillä, että kulutamme Kremlin energiaa, hän sanoi.

11:19imgNäin Ukrainan sota vertautuu muihin Venäjän sotatoimiin Putinin johdossa

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota