Jo toinen EU-maan johtaja puristi Vladimir Putinin kättä puolen vuoden sisään. Tällä kertaa Moskovassa vieraili Slovakian pääministeri Robert Fico.
Robert Ficon mukaan tapaaminen oli vastaus Ukrainan aikeeseen estää venäläisen kaasun tuonti Eurooppaan Ukrainan kautta.
Venäjän kaasua on edelleen kulkenut Ukrainan läpi Eurooppaan vuodenvaihteessa umpeutuvan sopimuksen turvin. Ukraina on ilmaissut, että se ei aio uusia sopimusta Venäjän kanssa. Sopimuksen uusiminen olisi Ukrainan mukaan mahdollista vain, jos Venäjä saisi maksun toimittamastaan kaasusta vasta sodan loppumisen jälkeen. Tähän Venäjä tuskin suostuu.
Slovakia on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Helsingin yliopiston akatemiatutkijan Timo Miettisen mukaan Fico lähti Moskovaan todennäköisesti maiden kahdenväliset suhteet ja kaasu mielessään.
– Fico halusi yrittää ratkaista kaasutoimituksiin liittyviä haasteita korkeimmalla mahdollisella tasolla. Aika vahvasti tässä on Slovakian oma taloudellinen intressi kyseessä, Miettinen sanoo.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehti jo syyttää Slovakiaa Venäjän auttamisesta ja moraalittomuudesta. Hänen mukaansa Ficon riippuvuus Venäjän kaasusta muodostaa turvallisuusriskin koko Euroopalle.
Fico on Unkarin pääministerin Viktor Orbánin lisäksi harvoja EU-maiden johtajia, joka on säilyttänyt ystävällismieliset välit Venäjään. Edellinen Venäjällä vieraillut EU-maan johtaja oli juuri Orbán, joka tapasi Putinin viime heinäkuussa.
Lue myös: Slovakian pääministeri yllätysvierailulla Moskovassa
Keskustelussa myös Ukrainan tilanne
Fico ei ole jälkikäteen kommentoinut Putinin kanssa käymiensä keskustelujen sisältöä. Kremlin tiedottaja puolestaan kertoi keskustelujen olleen varsin yksityiskohtaisia.
– Vaihdoimme näkemyksiä Ukrainan tilanteesta. Putin teki vastapuolelle selväksi oman näkemyksensä tämänhetkisestä tilanteesta rintamalla ja Venäjän suorittaman sotilaallisen erikoisoperaation etenemisestä, Dmitri Peskov sanoi.
Timo Miettisen mukaan on selvää, että Fico ei edusta Venäjälle EU:ta tai sen linjaa. Samalla hän toteaa, että kahdenväliset vierailut Putinin luo väheksyvät EU:n yhteisen ulkopolitiikan merkitystä. EU:ssa tapaamista tuskin katsotaan hyvällä, mutta keinovalikoima vaikuttaa Slovakiaan on rajallinen.
– Seuraukset Slovakialle voivat olla diplomaattisia, mutta ei niinkään oikeudellisia, Miettinen sanoo.
Esimerkkinä hän mainitsee diplomaattiset pakotteet tai Slovakian eristämisen. Putinia tapaaminen hyödyttää EU:n sisäisen turvallisuuden heikentämisen näkökulmasta.
– Siinä tavoitteessaan Putin on ehkä saanut pienen voiton aikaan, Miettinen sanoo.