Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa. Myös Unkari on ilmoittanut äänestävänsä jäsenyydestä vielä tämän kuun aikana. Suomen ja Ruotsin yhteinen tie Natoon näyttää koko ajan epätodennäköisemmältä. Ruotsalaiset ovat turhautuneita tukalaan tilanteeseen.
MTV Uutisten Skandinavian avustaja Kari Lumikero on seurannut Nato-keskustelua Tukholmasta käsin.
Lumikeron mukaan Ruotsissa on seurattu tarkasti tämän päiväistä presidentti Sauli Niinistön ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaamista.
– Kävi ilmi, että Ruotsin kanssa käydyt neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, Lumikero raportoi.
Erdogan mainitsi erikseen, että Turkki vaatii edelleen yli sadan terroristiksi luokittelemansa henkilön luovuttamista Turkkiin.
– Ruotsi ei ole millään tavalla suostunut tähän. Tiedämme, että tämä on korkea kynnys koko jäsenyyskysymykselle. Ei tämä kovin kiva uutinen Ruotsille ollut, Lumikero kuvaa.
Lumikero muistuttaa, että jo Ruotsin perustuslaki on sellainen, ettei luovutuksia voi tehdä.
Lue myös: Erdogan: Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisprosessin – MTV Uutiset seuraa Niinistön vierailua Ankarassa
"Mikä tässä nyt mättää"
Turkin lisäksi Unkari ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia.
Unkari on ilmoittanut, että maan parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta. Ruotsin osalta päivämäärä ei ole vielä selvillä. Tämä ei helpota Ruotsin jo valmiiksi tukalaa tilannetta.
– Onhan tämäkin hankala asia. Mikä tässä nyt yhtäkkiä mättää, kuvaa Lumikero ruotsalaisten tunteita.
– Jo nyt ymmärrämme, että Suomi saa Unkarissa siunauksensa. Se on tietysti meille suomalaisille helpotus, mutta saapa nähdä, mitä ruotsalaiset ajattelevat.
Vaikka toiveet yhteisestä Nato-matkasta eivät näytä toteutuvan, ei Ruotsissa olla erityisen huolissaan maan turvallisuudesta. Ruotsi on myös solminut kumppanuussopimuksia Naton, Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa, kuten Suomikin.
– Washingtonista on vakuutettu, että jos Ruotsi joutuu Venäjän hyökkäyksen kohteeksi, apua on tulossa. Ne eivät kuitenkaan ole virallisia turvatakuita.