Turkki on lepytelty, mutta nyt Suomen Nato-esteenä voikin olla Ruotsi: "On syntymässä juopaa"

Pääministeri Sanna Marin kävi eilen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa "intensiivisen" keskustelun, jonka perusteella Turkki on valmis toivottamaan Suomen tervetulleeksi Natoon. Jäsenyyttä hakeva Ruotsi on Erdoganin mukaan vaikeampi tapaus, mikä laittaa kapuloita myös Suomen Nato-rattaisiin.

Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen yhteydessä käydyissä keskusteluissa Erdogan totesi Marinille, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kanssa ei ole ongelmaa.

– Me jatkamme keskusteluita ja odotamme, että Turkki ratifioi Suomen hakemuksen mahdollisimman pian, Marin kertoo MTV Uutisille Tshekin Prahassa.

Turkin lisäksi Unkari on ainoa maa, joka ei ole ratifioinut Suomen Nato-hakemusta.

– Olen myös keskustellut pääministeri Viktor Orbanin kanssa lyhyesti tästä tilanteesta. Minulla ei ole sellaista tietoa, että Unkarilla olisi ongelmaa ratifioinnin suhteen. Mutta heillä on omat menettelynsä ja he käsittelevät asiaa omassa parlamentissaan oman aikataulunsa mukaan.

Ruotsi edelleen ongelma – nyt myös Suomelle

Erdoganin mukaan Suomen välit Turkin kanssa ovat luonteeltaan hyvin erilaiset kuin Ruotsin. Tämä liittyy hänen mukaansa siihen, miten maissa suhtaudutaan terrorismiin.

Prahassa keskusteluja seurannut MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola toteaa, että Erdoganin puheet Ruotsista enteilee vaikeuksia Suomellekin.

– Tässä on ilmeisesti syntymässä Turkin taholta juopaa Ruotsin ja Suomen välille – Turkki suhtautuu edelleen epäilevästi Ruotsin politiikkaan.

Suomi ja Ruotsi on alusta saakka edenneet Nato-hakemusprosessissa rinta rinnan. Marin korostaa yhteisen liittymisen tärkeyttä. Tällä hetkellä Ruotsin ja Turkin poliittiset välit ovat kuitenkin hyvin tulehtuneet.

Erdogan muun muassa sanoi odottavansa Ruotsiin uutta pääministeriä ja hallitusta. Asetelma on Suomen kannalta hankala.

– Näyttää siltä, että Ruotsin poliittisesti aktiiviset kurdit ovat punainen vaate Erdoganille ja tässä saattaa nyt sitten syntyä pientä eroa Suomen ja Ruotsin välille.

Lue myös:

    Uusimmat