MTV Ukrainassa: Lääketieteen opiskelu muuttui henkien pelastamiseksi – "Olemme raivon vallassa ja se saa meidät jatkamaan"

Lääketieteen ja terveysalan opiskelijoiden koulutus Ukrainassa muuttui täysin vuosi sitten, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan maahan. Opiskelijat perehdytettiin pikaisesti pelastamaan ihmishenkiä.

MTV Uutiset tapasi Lvivissä fysioterapian ja lääketieteen opiskelijoita. Nuoret kertovat opiskelevansa nyt entistäkin tavoitteellisemmin, koska haluavat auttaa heitä suojelevien sotilaiden hoitamisessa. Monille vapaaehtoistyö on myös keino jaksaa sodan keskellä.

Kun sota alkoi, kaikki opettajat ja opiskelijat kontaktoitiin. Kukaan ei paennut Lvivissä, vaan he osallistuivat 12 päivän tehokurssille opettelemaan elvytystä ja verenvuotojen tyrehdytystä.

– Minua pelotti sodan alussa, mutta kun aloimme tehdä jotain kotona istumisen sijaan, voimme paljon paremmin. Aloimme uskoa, että pystymme tähän ja että kaikki kääntyy hyväksi, fysioterapeuttiopiskelija Nadija Hamuliak kertoo.

Parhaillaan opiskelijoilla on teoriajakso, joka toki sekin liittyy sotaan ja sotavammoihin sekä niiden komplikaatioihin. Pian edessä on tosipaikka –vuoroja alueen sairaaloissa hoitamassa idän rintamilta tuotavia siviilejä ja sotilaita.

Rostlav Masteliak harkitsi vuosi sitten alan ja maisemanvaihtoa. Sitten alkoi sota ja hän sai eteensä ensimmäisen amputointipotilaansa.

– Olin peloissani, mutta se oli kiinnostavaa, sillä tiesin että meidän tulee vain tehdä se.

Nyt Masteliak on päättänyt jäädä Lviviin, kunnes sota on ohi.

Vaikka Venäjän iskujen vuoksi opiskeluja käydään välillä etänä tai pommisuojasta, nuoret kertovat nyt keskittyvän entistäkin hanakammin opintoihinsa. Heidän osaamiselleen on lähivuosina tarvetta enemmän kuin koskaan.

– Olemme eräänlaisen raivon vallassa ja se saa meidät jatkamaan. Haluamme auttaa ihmisiä ja meitä – suojelevia sotilaita. Erityisesti, kun luen rintaman ihmisistä, jotka suojelevat minua ja minun liki tavallista elämääni, koen että minulla ei ole oikeutta antaa periksi, lääketieteen opiskelija Justina Fedtsishin kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat