Ukrainan sota on jatkunut pian tuhat päivää. Se on paljon, ja moni on joko kyllästymisen tai itsensä suojelemisen vuoksi vähentänyt sotauutisten seuraamista. Silti sodasta keskellä Eurooppaa ei saa tulla meille uutta normaalia, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Anna Egutkina.
24. helmikuuta vuonna 2022 tuijotin epäuskoisena uutisia. Häihini oli tasan viikko, ja siihen asti mielessä oli pyörinyt lähinnä häämekon sovitus ja vieraslista, mutta yhtäkkiä maailma ympärilläni tuntui hajoavan palasiksi.
Itä Nyt palaa tauolta. Ohjelma syntyi tarpeesta kertoa tavallisten ihmisten tarinoita sodan keskellä.
Itä Nyt on ohjelmasarja, joka käsittelee pintaa syvemmältä Ukrainan, Venäjän ja itäisen Euroopan ilmiöitä sekä ihmisiä.
Uusi Itä Nyt -jakso Katsomossa joka toinen torstai. Katso Itä Nytin edelliset jutut täältä.
Venäjää puhuvana uutistoimittajana vietin kaikki tulevat päivät ennen häitäni töissä, käänsin venäjänkielistä tekstiä ja haastattelin ihmisiä. Selasin tuntikausien ajan suomalaista ja ulkomaista mediaa. Janosin tavallisten ihmisten kokemuksia ja tarinoita.
Poliitikoiden ja asiantuntijoiden lisäksi halusin lukea, miten ihmisten arki sota-alueella on muuttunut, mitä he ajattelivat ja tunsivat. Silloin Itä Nyt -ohjelman siemen alkoi ensimmäistä kertaa itää päässäni.
11. marraskuuta 2022 Itä Nyt -ohjelman ensimmäinen jakso näki päivänvalon.
Ensimmäisessä jaksossa haastattelin mariupolilaista Antonina Dmitryjenkoa, joka asui kuukausia pommisuojassa pienen poikansa kanssa. Hän ei ollut kuullut Azovstalin terästehtaassa venäläisiä vastaan taistelevasta miehestään aikoihin, mutta toivoi ja rukoili joka päivä.
Tämän rohkean naisen haastattelu inspiroi ja liikutti minua. Halusin tuoda sodan kauhut esille juuri tällaisina konkreettisina tarinoina. Ukrainan sodassa haavoittuneet ja kuolleet eivät saaneet olla meille pelkkiä lukuja uutistekstissä.
Halusin ihmisten todella ymmärtävän, että joka päivä Ukrainassa kuoli jonkun lapsia, äitejä, isiä, aviomiehiä ja vaimoja. Joka päivä ukrainalaiset menettivät kotejaan ja joutuivat elämään jatkuvassa kuolemanpelossa.
Nämä ihmiset olivat – ja ovat – oikeita ja tuntevia olentoja, eivät kasvotonta massaa.
Pysäyttävin Itä Nyt -jakso tähän mennessä on ollut mielestäni 12-vuotiaan Jevan haastattelu. Ukrainan Harkovasta paennut Jeva Skaletska kertoi, kuinka jokin hänen sisällään särkyi, kun hänen lapsuudenkotiinsa osui venäläisohjus.
Lasten kärsimys on Ukrainan sodan järkyttävimpiä seurauksia. Kun sadat viattomat lapset kuolevat ja loukkaantuvat, ollaan sodan kauhujen ytimessä.
Presidentti Alexander Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb vieraili tällä viikolla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Innes-Stubb osallistui Kiovassa järjestettävään kokoukseen, johon oli kutsuttu valtioiden johtajien puolisoita.
Kokouksessa käsiteltiin lasten turvallista tulevaisuutta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Innes-Stubb totesi, että lasten ääni hukkuu helposti varsinkin sota-aikana.
Lue myös: 12-vuotias Ukrainan sotaa paennut Jeva MTV:lle: "Kun taloamme pommitettiin, jokin sisälläni särkyi"
Itä Nyt -ohjelman toisen kauden ensimmäisessä jaksossa kolmekymppinen perheenisä kertoo, miten on sopeutunut elämään Suomessa menetettyään Ukrainan sodassa oikean käden ja jalan.
Ukrainassa on haavoittunut Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen arvioiden mukaan yli 100 000 ukrainalaissotilasta. Vaikka he jäivät henkiin, heidän elämänsä on muuttunut peruuttamattomasti.
Viime aikoina länsimaissa on ollut havaittavissa sotaväsymystä. Tavallisista ihmisistä tuntuu siltä, että rintamalinjat eivät hievahdakaan. Kun joka päivä uutisoidaan uusista hyökkäyksistä ja räjähdyksistä, sotauutisista tulee ähky.
Helsingin Sanomien kesällä teettämästä gallupista selviää, että vastaajista 60 prosentin mielestä Suomi antaa Ukrainalle jo riittävästi rahallista ja aseellista tukea.
Puolet vastaajista ei myöskään lähettäisi Ukrainaa tukevien lännen liittolaisten maajoukkoja Ukrainaan. Sodan eskaloitumista olisi heidän mielestään vältettävä.
Ukrainan tukeminen on jo pitkään kyllästyttänyt erityisesti USA:n republikaaneja. Alkaako myös EU:n Ukraina-tuki pikkuhiljaa ehtyä?
Vladimir Putinin aloittama sota on kestänyt pian tuhat päivää. Ukrainan sodasta ei saa tulla meille uutta normaalia, jonka keskellä me kaikki sopeudumme elämään.
Emme saa lakata välittämästä, sulkea silmiämme ja turtua sen takia, että tilanne on jatkunut niin pitkään. Siksi on Itä Nyt.
Uusimmat
-
13:19
Pelastuslaitos: Jari-myrskyn työmäärä poikkeuksellinen, laajoja häiriöitä puhelinverkoissa ja junaliikenteessä – MTV seuraa
-
13:15
Ei herkille! Arman Alizad vierailee "elävien kuolleiden kadulla" – tältä näyttää Philadelphian huumeongelma
-
13:08
Hyundai heti lähellä katastrofia – Japanin MM-ralli alkoi näyttävällä tavalla
-
13:00
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö vaihtuu – uudeksi vetäjäksi Jaakko Loikkanen
-
12:54
Video: Ruotsinlaivojen saapuminen Helsinkiin viivästyi – hinaaja saatteli Silja Serenaden laituriin
-
12:41
Kuin chiliä silmissä: Ilma kaupungissa on niin huonoa, että Suomen ulkoministeriökin varoittaa – video sen paljastaa
-
12:32
Valiokunta: Paikallisen sopimisen esityksessä ei ongelmaa perustuslain kannalta – yksi oli eri mieltä
-
12:25
HopLopin loppu: Puistojen nimi muuttuu
-
12:18
Hyundai lyö painetta FIAlle – Sébastien Ogier epäilee motiivia: "Jos todella tekee näin..."
-
12:16
Juha kasvatti pihallaan 4 000 kilon jättiläisen – nyt se on koko kansan ja turistien ihailtavana
-
12:10
Ostitko tällaisen salaatin Lidlistä? Älä syö!
-
12:06
Teollisuusliitolta neljäs lakkovaroitus
-
12:06
Alec Baldwinia ei kutsuttu Rust-elokuvan maailmanensi-iltaan
-
11:53
Patrik Laineen tilanteeseen valoa – valmentaja kertoi paluuaikataulusta
-
11:47
Venäjältä kysyttiin mannertenvälisestä ohjusiskusta – Kreml: Ei mitään sanottavaa
-
11:44
MTV:n tieto: Länsi-Uudellamaalla päästään jo kokeilemaan kohistua omalääkärimallia
-
11:40
Helsingissä juhlinut Tre Kronor -legenda laittoi muistonsa myyntiin
-
11:32
Ukraina: Venäjä hyökkäsi ensimmäistä kertaa mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella
-
11:11
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
11:04
Video Storm Shadow -iskusta julki: Hyökkäsikö Ukraina Pohjois-Korean ja Venäjän tukikohtiin?
-
Lataa lisää