MTV Uutiset vieraili Dnoprissa eräässä sotapakolaiskeskuksessa.
Sota ajaa edelleenkin ukrainalaisia pakoon kotimaastaan. Erityisesti naisia ja lapsia, joiden henkinen oireilu on jyrkässä kasvussa. Pakeneminen ei kulje yksin, vaan tuottaa myös psyykkisiä ongelmia.
Ukrainan neljänneksi suurimmasta kaupungista Dniprosta on muodostunut eräs sotapakolaisten keskuspaikoista. Kaupunkiin on paennut ihmisiä etenkin idästä Donbasin suunnalta sekä etelästä Mariupolin alueelta.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Kaupunkiin on saatu järjestettyä ruoan ja peruslääkityksen kaltaista hätäapua, jotta ihmiset pysyisivät hengissä. Psyykkisiin oireisiin ja vammoihin ei siltikään ole juuri keinoja. Pahimmassa välikädessä ovat juuri sotapakolaislapset.
– Lapset ovat tietysti hyvin stressaantuneita ja peloissaan räjähdyksistä ja tulituksesta, lapsia hoitava Lidia Alforova eräästä avustuskeskuksesta kertoo MTV Uutisille.
Ukrainan lapset eivät voi elää lapsuuttaan
Vieressä Karina Podolak kertoo 5-vuotiaan poikansa kärsineen univaikeuksista ja keskittymiskyvyttömyydestä jo viikkoja.
Podolakien taakseen jättämässä kotikylässä Zaporizzjan alueella ei ole turvallista liikkua ulkona. Podolak kertoo, että venäläissotilaat kaappaavat ihmisiä kadulta ja ammuskelevat eläimiä, jotta saavat valmistettua niistä ruokaa.
– Pojastani tuntuu, ettei hän pysty tekemään arkisia, normaaliin elämään kuuluvia asioita. Hän ei pysty kävelemään tai leikkimään pihalla. Aina ilmahälytyksen tullessa täytyy juosta nopeasti suojaan. Siksi tämä on raskasta lapselle. Sota rajoittaa elämää, Podolak kertoo.
Ukrainalaisten lasten psyykkisessä oireilussa kytee ongelmavyyhti, josta maa joutuu kärsimään vielä pitkään.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön mielenterveystyön johtaja Lina Villa on kiertänyt Dnipronkin alueella kartoittamassa tilannetta. Villa toteaa, että lasten henkisiin ongelmiin on saatava pikimmiten hoitoa, vaikka sotaa käydään yhä edelleen.
8:09
Lasten persoonallisuuden kehitys ja itsetunto on sodassa tulilinjalla.
– Lapset eivät voi olla enää lapsia. Heidän on täytynyt lopettaa koulu, heidän perheensä ovat hajonneet, he ovat jättäneet lelunsa ja lemmikkinsä. Lapset ovat huolestuneita ja näkevät stressaantuneet vanhempansa, Villa sanoo.
Villan mukaan sillä, että lapsi ei pääse olemaan lapsi ja elämään lapsen elämää, on vaikutuksensa lapsen kehitykseen. Joillakin lapsilla ilmenee jo oireita traumasta, joidenkin kehitys on myös taantunut.
Alforova leikittää päiväkoti-ikäisiä lapsia sodan pauhatessa kauempana rintamilla.
– Yritämme saada lapsia paremmalle tuulelle niin, etteivät he joutuisi murehtimaan aikuisten asioita, Alforova sanoo.