MTV Ukrainassa: Uusia taistelijoita tarvitaan, mutta veteraani Serhiyn mielestä väkisin värvätyt sotilaat ovat vaaraksi kaikille

Liikekannallepano on tulenarka aihe, joka jakaa kansaa ja parlamenttia. MTV Uutisten haastattelemat sotilaatkin ovat eri mieltä siitä, tulisiko kaikkien miesten lähteä sotimaan.  

Serhiy Haidutshenko on viettänyt rintamalla elämästään yli kuusi vuotta. Sinä aikana kehoon on kertynyt lukuisia vammoja. Bahmutissa kasvoja kohti heitetty kranaatti loukkasi kallon, silmän, käsivarret ja jalat. Lisää sirpaleita lensi jalkaan Pokrovskissa taistelussa Wagnerin palkkasotilaita vastaan. Zaytsevessa käteen osui luoti.

26-vuotias ukrainalainen haluaisi palata taistelemaan, mutta vammojen vuoksi lupaa ei anneta. Ukraina tarvitsee kipeästi uusia sotilaita Haidutshenkon ja muiden loukkaantuneiden tai kaatuneiden tilalle.

Sotilaspula tulisi ratkaista pian. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Venäjän suunnittelevan 300 000 ihmisen mobilisaatiota vielä kevään aikana. Ukrainan omista sotilaista osa ei ole päässyt lomille lainkaan kahteen vuoteen, joten juoksuhaudoissa kerrotaan olevan uupumusta ilmassa. 

Kahden vuoden aikana suurin osa vapaaehtoisista on jo itse hakeutunut palvelukseen. Halukkuutta vähentää puhe rintaman ammuspulasta ja vastavärvättyjen puutteellisesta koulutuksesta.

Näiden yhtälönä moni pelkää, että kotiin pääsee vain arkussa, tai vakavasti loukkaantuneena jos hyvin käy. 

Katso koko juttu tästä:

Mobilisaatiolailla halutaan vaikeuttaa värväyksen välttelyä

Viime viikolla presidentti Zelenskyi allekirjoitti jo lain, jolla rintamallekutsuikää laskettiin 27:stä 25:een. Pelkkä ikärajan lasku ei tilannetta korjaa. 

Ukrainan parlamentti eli Verhovna rada käsittelee parhaillaan uutta mobilisaatiolakipakettia, jonka myötä armeijaan voitaisiin kutsua lisää ihmisiä. Lisäksi aiotaan kiristää rangaistuksia värväystä pakoileville ja asettaa rintamalla olon maksimipituudeksi kolme vuotta. 

Suunnitteilla on myös verkkoalusta, jonka kautta kutsut armeijaan voitaisiin lähettää. Nykyisin värväys edellyttää viranomaisten kohtaamista kasvokkain ja paperista dokumenttia. Myös ulkomailla asuvien palvelusikäisten miesten haluttaisiin rekisteröityvän valtion järjestelmään. 

Poliitikko ehdottaa rahapalkintoja tankin tuhoaville

Lait ovat jo läpäisseet yhden parlamentin äänestyskierroksen, mutta vuorossa on vielä toinen. Oppositiossa istuva kansanedustaja Volodymyr Ariev äänesti ensimmäisellä kierroksella pakettia vastaan. Ensisijainen syy oli verkkopalvelu ja sen tietoturvariskit. 

Jos tietokanta hakkeroitaisiin, kaikkien palvelukseen astuvien henkilökohtaiset tiedot olisivat vihollisen käsissä. Se olisi hyvin vaarallista Ukrainan turvallisuudelle ja siksi äänestin vastaan, Euroopan solidaarisuus -puoluetta edustava Ariev kertoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Mutta mobilisaatiolaki on hänen mielestään ongelmallinen monella tapaa: se lähestyy ongelmaa rangaistuksilla, vaikka palvelukseen pitäisi motivoida kannustimilla. Tyyli on tutumpi Neuvostoliitosta kuin Lännestä. Hän toivoisi armeijaan konkreettista palkitsemisjärjestelmää. 

Yrittäjille voitaisiin maksaa jonkinlainen korvaus tulonmenetyksestä palvelusajalta. Myös taistelukentillä saavutetusta menetyksestä voisi maksaa bonuksia. Jos sotilaat keksivät uudenlaisia toimintatapoja tai tuhoavat vastustajan panssarivaunun, he saisivat valtiolta rahapalkkion.

"Mitä me teemme armeijalla, jonka sotilaat pakenevat hyökkäystä?"

Samoilla linjoilla Arievin kanssa on veteraani Serhiy Haidutshenko. Hän ei näe syytä pakottaa ja painostaa ihmisiä palvelukseen, eikä varsinkaan etulinjaan. 

Se on typerää. Jälleen värväysviranomaiset kaappaavat ihmisiä kaduilla. Ketä se palvelee? Mitä me teemme armeijalla, jonka sotilaat pakenevat hyökkäyksen alla? Sotilaiden tulee olla motivoituneita. Heidän pitää haluta palvella ja puolustaa synnyinmaata, Haidutshenko sanoo. 

Pakon sijaan valtion pitäisi rohkaista ihmisiä, sanoo Haidutshenko. 

Eri näkemyksen antaa Bahmutissa ja Severodonetskissa vuosina 2022 ja 2023 taistellut Serhii Ryabenko, joka tällä hetkellä palvelee armeijaa pääkaupungissa Kiovassa.  Hänen mielestään parlamentin tulisi hyväksyä liikekannallepanolaki välittömästi. 

Minun mielestäni joka ikisen ukrainalaismiehen pitäisi jossakin vaiheessa tulla armeijaan. Sen vuoksi, että tämä sota ei lopu tänä vuonna, se ei lopu ensi vuonna. Maamme suojeleminen vie kauan, Ryabenko perustelee.

Entä mitä mieltä Ryabenko on miehistä, jotka piileskelevät värväystoimistojen viranomaisia?

Kiinnostava kysymys. Sanotaanko, että en kommentoi, hän vastaa kiertäen aiheen. 

"Olen valmis puolustamaan maatani ja kuolemaan" 

Suinkaan kaikki taisteluikäiset miehet eivät viranomaisia pakoile. Osa on valmis lähtöön, jos armeija niin määrää. Yksi heistä on Irpinissä asuva 26-vuotias Jaroslav Lieberman, joka ikärajan laskun vuoksi voi nyt saada kutsun milloin tahansa. Hän kertoo ymmärtävänsä, että rintamalla kauan olleet sotilaat haluavat kotiin perheidensä luo. 

He ovat tervetulleita kotiin. En valmistele itseäni mitenkään henkisesti, en edes ajattele asiaa. Mutta olen valmistautunut siihen hetkeen, että joudun lähtemään puolustaakseni maatani ja olen valmis kuolemaan, Lieberman sanoo.

Tällä hetkellä Lieberman työskentelee kunnan turvallisuusjoukoissa. Samalla hän opettelee uutta roolia kaksi kuukautta vanhan vauvan isänä. 

Ainoa asia mikä huolestuttaa on se, että en näkisi poikamme varttuvan. 

Lue myös:

    Uusimmat