Erään pataljoonan komentajan mukaan rintamalla on kasvava määrä ukrainalaisia, jotka ovat paikalla pakotettuna.
Venäjän pommitukset Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella olivat jatkuneet kuukausia, kun ukrainalaisjoukot saivat käskyn lähteä vastahyökkäykseen. Käsky vaikutti jopa joukkoja komentavan upseerin mielestä lähes kuolemantuomiolta. Se oli viimeinen pisara ukrainalaiselle rivisotilaalle Oleksandrille.
Hän karkasi sodan etulinjasta Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisenä vuonna. Kun tuli mahdollisuus pelastautua, hän toimi.
– Halusimme elää. Ei meillä ollut taistelukokemusta, olimme vain tavallisia kyläläisiä, pelkällä etunimellä esittäytyvä Oleksandr sanoo uutistoimisto AFP:lle.
Rintamalta karkaamiset ovat kasvava ongelma Ukrainan armeijalle, jolla on muutoinkin vaikeuksia saada värvättyä uusia taistelijoita. Aihe nousi Ukrainassa keskusteluun syksyllä, jolloin 24-vuotias sotilas Serhii Hnezdilov julisti sosiaalisen median päivityksessään jättävänsä palaamatta yksikköönsä mielenilmauksena määrättömän kestoisia palvelusaikoja vastaan.
– Viiden vuoden moitteettoman palveluksen jälkeen olen tästä päivästä alkaen luvattomasti poissa, kunnes palvelukselle luodaan selvät säännöt tai kunnes täytän 25 vuotta, Hnezdilov kirjoitti Facebookissa syyskuun 21. päivänä.
Ukrainan viranomaiset tuomitsivat Hnezdilovin kannanoton moraalittomana ja katsoivat sen pelaavan Venäjän pussiin. Hänet pidätettiin ja asetettiin syytteeseen rintamakarkuruudesta.
Ukrainan syyttäjälaitoksen tilastojen mukaan Ukrainassa on laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisen jälkeen avattu yli 90 000 juttua, joihin liittyy sotilaan luvaton poissaolo tai karkaaminen. Tapausten määrä kasvoi rajusti vuoden 2024 aikana, jolloin myös Venäjän joukot jatkoivat etenemistään Itä-Ukrainassa hitaasti mutta varmanlaisesti.
0:22Tällaista psyykkistä apua Ukrainassa sotivat suomalaiset tarvitsevat.
Lue myös: Kun Minnan puhelin soi, linjalla on suomalaistaistelija, joka tarvitsee apua: "Päivystän yötä päivää"
Syyllisyyden riivaamana rintamalle
Oleksandr kertoo, että palattuaan sodasta kotiin Länsi-Ukrainan Lviviin hänellä on vain hataria muistikuvia seuranneesta vuodesta, osin palvelusaikana saatujen aivotärähdysten vuoksi. Paljon aikaa kului kuitenkin alkoholia juoden, sillä Oleksandr kertoo sodan kauhujen ja karkaamisen aiheuttaman syyllisyyden vaivanneen.
Lopulta 45-vuotias päätti palata rintamalle nähtyään nuorten värväytyvän armeijaan ja haavoittuneiden sotilaiden palaavan kotiin. Lähipiiri oli kauhuissaan.
– Ne tappavat sinut. Tuon sinulle mieluummin ruokaa vankilaan kuin kukkia haudallesi, Oleksandr muistelee siskonsa sanoneen hänelle.
Etelä-Ukrainassa Hersonin suunnalla taistellut ja vuoden 2022 lopulla loukkaantunut Butch on myös rintamalle syyllisyyden riivaamana palannut karkuri.
– Jatkuvan pommituksen alla oleminen murtaa lopulta mielen. Tulee vähä vähältä hulluksi, kun on jatkuvasti valtavassa stressitilassa, taistelijanimellään esiintyvä 29-vuotias selittää ajatuksenjuoksuaan, jonka myötä hän ensi alkuun jätti palaamatta rintamalle sairaalajakson jälkeen.
Osa AFP:n haastattelemista sotilaista kokee, että luvattomia poissaoloja voisi vähentää muutoksilla armeijan toimintakulttuurissa ja johtajuudessa. Myös Butch kuvailee, että hänen myöhemmät kokemuksensa koulutuksesta ja esimiestoiminnasta ovat huomattavasti parempia kuin ensimmäinen kerta rintamalla, jolloin sotilaita ei hänen mukaansa kohdeltu ihmisinä.
10:17Rintamatilanne elää Ukrainassa – lähettääkö länsi sotilaita?
Lue myös: Sadat venäläiset eivät halua sotia Ukrainassa ja pakenivat Suomeen – tässä tilanteessa saisivat turvapaikan
Ensikertalaiset pääsevät pälkähästä
Vastauksena pulaan sotilaista lainsäätäjät hyväksyivät syksyllä lain, jonka myötä ensikertalaiset karkurit armahdetaan, mikäli he palaavat yksikköihinsä vapaaehtoisesti. Eri yksiköt ovatkin julkisissa kannanotoissaan toivottaneet rintaman luvatta jättäneitä sotilaita palaamaan takaisin riviin sanktiotta.
Myös Facebookissa teeman esiin nostanut Serhii Hnezdilov vapautettiin tammikuussa sillä ehdolla, että hän palaisi armeijan palvelukseen, uutisoi ukrainalaismedia Suspilne. Hnezdilov vakuutti halunneensa itse takaisin palvelukseen.
Syyttäjälaitoksen mukaan lain voimaantulon jälkeen pelkästään marraskuussa 8 000 luvatonta poissaolijaa oli palannut asemapaikalleen.
Vaikka rintamakarkuruuteen on yritetty löytää ratkaisua, kokee taistelijanimellä Siver esittäytyvä pataljoonan komentaja ongelman kasvavan. Hänen mukaansa useimmat motivoituneista taistelijoista ovat jo kaatuneet tai loukkaantuneet.
– Kovin monista ihmisistä ei ole sotimaan. Rintamalla on kasvava määrä ihmisiä, jotka ovat paikalla pakotettuna, hän sanoo viitaten liikekannallepanon laajenemiseen viime keväänä.
Siver kokee, että sotilaita pitäisi paremmin valmentaa kohtaamaan taistelukentän todellisuus.
– Jotkut elävät käsityksessä, että sota on kuin elokuvissa. Kaikki on mahtavaa, ammutaan, juostaan. Mutta sellaista se ei ole. Sitä voi joutua istumaan viikkoja mutaisissa juoksuhaudoissa kylmissään ja nälissään, komentaja sanoo.
Siver ei uskokaan, että luvattomia poissaoloja saataisiin helpoilla konsteilla kuriin.
– En edes tiedä, miten karkureiden määrää voisi vähentää. Meidän pitää vain saada sota loppumaan.
2:07Presidentti Stubb ennustaa Donald Trumpin solmivan Ukrainaan rauhan alle puolessa vuodessa.