MTV Uutiset kurkisti eläinmuseon kulisseihin – toukka-armeija syö raadot puhtaiksi

1:01img
Julkaistu 10.10.2016 06:50
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Luonnontieteellisessä museossa on valjastettu käyttöön kuoriaiskolonnat puhdistamaan kokoelmiin tulevia elämiä.

– Kuoriaisten ja niiden toukkien tehtävänä on syödä eläinten raadot puhtaaksi. Tämä tapa on yleinen eläinmuseoissa, sanoo tutkija Henry Pihlström Viikin laitokselta.

Vuotakuoriaisina työssään

Vuotakuoriaiset luovat nahkansa ennen koteloitumistaan kuusi kertaa.

Museon kellarin vihoviimeisessä kolkassa on dermestaariot eli kuoriaiskolonnat tekevät työtään suljetussa huoneessa, jossa ne on suljettu muovisiin laatikoihin puhdistettavien raatojen kanssa.

– Haluamme, että ne myös pysyvät täällä. Ne ovat ahkeria ja tehokkaita työssään. Jos raatoja ei ole tarpeeksi, niin ne pidetään tyytyväisenä kissanruualla. Tässä on melko puhtaaksi syöty rastaan luuranko, kertoo kuraattori Janne Granroth Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kuoriaisten karvaiset madot muuttuvat täysikasvuisena mustaksi kuoriaiseksi.

– Madot luovat nahkansa muistaakseni kuusi kertaa ja aikuistuessaan ne koteloituvat. Tämä kuoriainen, mitä käytämme on vuotakuoriainen, sanoo Granroth.

Kokoelmia kartuttanut Akseli Gallen-Kallela

Viime kuukausien aikana Luonnontieteellisen museon eksoottisten eläinten osastolla on käynyt kuhina, kun museon satoja vuosia vanhan kokoelman luurankoja on tutkittu isolla ryhmällä.

Tutkija Henry Pihlsröm esittelee gasellin sarvia, jotka Akseli Gallen-Kallela lahjoitti.

Tutkija Henry Pihlström esittelee gasellin sarvia, jotka Akseli Gallen-Kallela lahjoitti.

Monet luurangoista ovat peräisin 1800-luvulta, ja ne ovat päätyneet museoon mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Niitä on ostettu eläinkauppiailta, vaihdettu museoiden kesken tai saatu jopa lahjoituksina metsästäjiltä.

– Meidän kokoelmissa on iso joukko afrikkalaisia eläimiä, jotka on tänne lahjoittanut taidemaalarina tunnettu Akseli Gallen-Kallela. Hän vietti aikaa Afrikassa, jossa hän ampui valtavan määrän riistaeläimiä, kuten antilooppeja. Nämä eläimet ja nahat hän lahjoitti museolle, kertoo Pihlström.

Nahkoja museossa

Granroth esittelee nahkoja, joista iso osa on peräisin Korkeasaaresta.

Pihlströmin mukaan Korkeasaaren kuolleet eläimet kartuttavat kokoelmia jatkuvasti.

Sarvia museon kahvilassa

Tämäkin erikoisuus on päätynyt joskus museon kokoelmaan. Suomalaiselle turistille oli myyty hyenaan nahka, joka museossa todettiin värjätyksi koiran nahkaksi.

Lahjoituksia perillisiltä

Pihlström kertoo, että he saivat äskettäin lahjoituksena eräältä leskeltä hänen miehensä villieläinten sarvikokoelman.

Sarvikokoelma

Vain pieni osa museon kokoelmista on esillä.

– Nyt nämä sarvet ja Gallen-Kallelan meille lahjoittamat sarvet ovat nähtävissä museon kahvilassa, sanoo Granroth. 

Kaikissa luurangoista ei ole ollut tiedossa tarkkaa lajia tai sukupuolta – kuukausien salapoliisityön, mittauksien ja tieteellisen kirjallisuuden avulla on vihdoin onnistuttu saamaan päivänvaloon lisää tietoja ikivanhoista luista, jotka kertovat omaa tarinaansa menneistä ajoista.

Tiikerin täytetty pää

Nämä erikoiset tiikerin päät on saatu aikoinaan lahjoituksen Pekingin suurlähetystöön. Tiikerien luonnottoman suuret silmät ovat muovia.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa