MTV Uutiset Liettuassa: 22-vuotias aktivisti Darja joutui pakenemaan Valko-Venäjältä – "Meillä ei ole kokemusta ei-autoritaarisesta elämästä"

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa asuu tällä hetkellä tuhansia valkovenäläisiä poliittisia pakolaisia. Ihmiset ovat joutuneet jättämään totalitaarisen maan vuoden 2020 vaalien jälkeen, kun presidentti Aljaksandr Lukašenka voitti vaalit vilpillisesti kuudennen kerran ja ihmisiä alkoi juoutua vankilaan vaalien vastustamisesta. 

MTV Uutisten toimittaja Sarita Piipponen vieraili Vilnassa, missä järjestettiin ihmisoikeusjärjestö Viasnan organisoima mielenosoitus maan poliittisten vankien vuosipäivän merkiksi. Muistopäivää vietettiin ympäri Eurooppaa.

Venäjä on seurannut Valko-Venäjän kehitystä monessa asiassa. Ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat kaventuneet molemmissa maissa ja ihmiset ovat lähteneet pakoon.

Yksi Valko-Venäjältä paennut on 28-vuotias Diana, joka työskentelee ihmisoikeusjärjestö Viasnalle. Hän toimi poliittisten vankien muistopäivän järjestäjänä.

Diana lähti Valko-Venäjältä vuosi sitten. Hän kiersi vuoden repun kanssa ilman pysyvää asuinpaikkaa.

Viasna on ihmisoikeusjärjestö, joka tarjoaa apua poliittisten vankien perheille ja läheisille sekä jakaa tärkeää informaatiota Valko-Venäjän poliittisesti tilanteesta. Järjestön päämääränä on osallistua ihmisoikeuksia kunnioittavan kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen Valko-Venäjällä.

Valkovenäläinen poliittinen vanki Viktor Ashurd kuoli kuoli vankeudessa epämääräisissä oloissa Valko-Venäjällä vuosi sitten 21. päivä toukokuuta, jonka muistoa Viasnan työntekijät halusivat poliittisten vankien muistopäivällä kunnioittaa.

Valko-Venäjällä poliittiset vangit elävät epäinhimillisissä oloissa 

 Joka päivä Valko-Venäjällä otetaan kiinni ihmisiä. 1 200 ihmistä, jopa enemmän on otettu kiinni tähän mennessä ja heitä pidetään epäinhimillisissä oloissa Valko-Venäläisissä vankiloissa ja työleireillä. Nämä kauheudet tapahtuvat koko ajan tälläkin hetkellä, Diana muistuttaa.

Myös 22-vuotias Darja työskentelee ihmisoikeusjärjestö Viasnalle. 

– Meillä ei ole kokemusta ei-autoritaarisesta yhteiskunnasta tai elämästä. Tämän takia uskon, että se tulee olemaan pitkä taistelu.

Vilnassa on Valko-Venäjä-talo, jossa toimii muun muassa Razam-järjestö, joka tarjoaa apua Valko-Venäjältä paenneille. Talossa myös ilmainen psykologi. Rakennuksen on lahjoittanut Vilnan pormestari.

MTV Uutiset osallistui tapahtumaan, jossa oli mahdollisuus kirjoittaa kirjeitä poliittisille vangeille Valko-Venäjän vankiloihin. Tapahtuma järjestettiin Valko-Venäjä talossa. 

Lähes kaikilla mielenosoittajilla oli rinnassaan keltainen kankaanpala, eli keltainen ekstremisti-merkki. Kankaanpala toimi solidaarisuuden osoituksena poliittisten vankien muistopäivänä mielenosoituksessa.

56-vuotiaalla Elenalla oli aikaa lähteä Valko-Venäjältä vain muutama tunti. Hänellä ei ollut edes mahdollisuutta puhua sukulaisilleen.

– Me puhumme maasta, joka sijaitsee keskellä Eurooppaa. Tämä ei ole millään tavalla normaali tilanne. Toivon, että kaikki maailman ihmiset saisivat tietää, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu tällä hetkellä.

Aktivistien tavoitteena on herättää kansainvälistä huomiota

Aktivistien tarkoituksena on herättää reaktiota ihmisissä ja erityisesti kansainvälisellä tasolla.

– Tarkoituksena on herättää reaktiota ihmisissä ja erityisesti kansainvälisellä tasolla. 

Kuitenkin valkovenäläisten sympatiat menevät nyt Ukrainaan ja naapurimaihin, Diana muistuttaa.

Dianan mielestäni olisi kuitenkin tärkeää jatkaa taistelua myös Valko-Venäjän vapauden, ihmisoikeuksien sekä poliittisten vankien puolesta.

MTV Uutisten haastattelemat aktivistit ovat toiveikkaita, että he vielä joskus voisivat palata Valko-Venäjälle ja että maasta tulee vielä joskus demokratia. He toivovat muilta mailta systemaattista tukea.

– Toivomme, että voisimme joskus palata Valko-Venäjälle ja jatkaa työtämme siellä.

Lue myös:

    Uusimmat