Suomeen paennut valkovenäläinen aktivisti: Näin lähellä Lukashenka oli maanpakoa – lentokone odotti jo

Suomeen paennut aktivisti: Näin lähellä Lukashenka oli maanpakoa, kone odotti jo 9:12
Katso Itä Nyt -ohjelman kuudes jakso: Näin lähellä Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka oli maanpakoa.

Valko-Venäjästä voi pian tulla seuraava Pohjois-Korea, sanoo Suomeen paennut valkovenäläinen Kiryl Kirylau.

Satoi tai paistoi, Suomen valkovenäläisten järjestön puheenjohtaja Kiryl Kirylau, 35, seisoo tuntien ajan Mannerheiminaukiolla joka lauantai. Hän ja useat muut valkovenäläiset ovat jo kahden vuoden ajan osoittaneet näin mieltään Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa ja sen hallitusta vastaan.

Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää diktaattorin ottein yhtäjaksoisesti vuodesta 1994 lähtien. Oppositiopoliitikot on vangittu ja sananvapaus maassa on täysin olematon.

– Jos menen Valko-Venäjällä sanomaan, että vastustan Lukashenkaa, voin kuolla, Kirylau sanoo MTV:n Itä Nyt -ohjelman haastattelussa.

Kuolemanrangaistus maanpetoksesta

Kirylau pakeni maasta jo vuonna 2008, koska ei nähnyt siellä mitään tulevaisuutta poliittisen vainon ja korruption keskellä. Sen jälkeen asiat hänen kotimaassaan ovat menneet paljon pahempaan suuntaan.

Valko-Venäjä on tällä hetkellä ainoa eurooppalainen maa, jossa on edelleen voimassa kuolemantuomio. Aiemmin kuolemantuomio oli mahdollinen kansanmurhasta, rikoksesta ihmisyyttä vastaan tai murhasta, kunnes viime keväänä Valko-Venäjän parlamentin alahuone päätti, että myös terrorismin yrityksestä voitaisiin jatkossa tuomita kuolemanrangaistukseen. Nyt Valko-Venäjä aikoo säätää sotilaille kuolemanrangaistuksen maanpetoksesta.

Valkovenäläiset joutuvat joka päivä varomaan tekoja, joista voisi saada sakot tai joutua vankilaan. Esimerkiksi valkovenäjän kieltä ei ole suotavaa käyttää viranomaisten kanssa asioidessa. Parhaassa tapauksessa luvassa on kotietsintä ja pahimmassa tapauksessa vankeusrangaistus.

Kirylau tietää myös paljon tapauksia, joissa ihmiset ovat valkoisen ja punaisen vaatetuksen takia joutuneet vankilaan.

– Juuri kuulin Valko-Venäjällä asuvilta, että jos naapuri ripustaa ikkunaan punaiset jouluvalot, ensin pitää varmistaa, ettei viereisillä parvekkeilla tai ikkunoissa ole valkoisia jouluvaloja. Muuten joulu saattaakin mennä vankilassa, Kirylau sanoo.

Valkopunainen lippu oli käytössä ennen Lukashenkan nousua maan presidentiksi, ja se symboloi aikaa ilman häntä. Lippu ja vaakuna vaihtuivat virallisesti kesäkuussa 1995. Vanhat symbolit jäivät kuitenkin opposition käyttöön sekä ulkomailla että Valko-Venäjällä.

Kone odotti jo Minskissä

Elokuussa vuonna 2020 Valko-Venäjällä pidettiin jälleen yhdet vilpilliset presidentinvaalit, jolloin kansa sai tarpeekseen. Kun Lukashenka julistettiin ylivoimaiseksi voittajaksi, satoja tuhansia valkovenäläisiä vyöryi kaduille ympäri maata. Mielenosoitukset jatkuivat Valko-Venäjällä pitkälle vuoden 2020 syksyyn ja tuhansia ihmisiä otettiin kiinni. Toivottua lopputulosta ne eivät tuottaneet, vaan Lukashenka pysyy edelleen vallassa.

Kirylau pitää kuitenkin parin kesän takaista kansannousua erittäin merkittävänä.

– Mielenosoitukset näyttivät koko maailmalle, että valkovenäläiset haluavat hyvän elämän ja vaativat demokratiaa, että he eivät hyväksy hallituksen valheita. Tietojemme mukaan Lukashenkalla oli Minskissä jo kone valmiina odottamassa maanpakoa varten, Kirylau kommentoi.

Kirylaun mukaan Lukashenkan pysyminen vallassa oli lopulta aivan hiuskarvan varassa.

Tilanne ei Kirylaun mielestä eskaloitunut tarpeeksi sen takia, etteivät Valko-Venäjän kansalaiset käyttäneet mielenosoituksissa väkivaltaa.

– Vain harvoissa yksittäistapauksissa ihmiset löivät mellakkapoliiseja. Jos valkovenäläiset olisivat hyökänneet poliiseja kohti, mellakkapoliisit olisivat pudottaneet aseensa ja silloin Lukashenka olisi lähtenyt maanpakoon. Olemme kuitenkin hyvin rauhanomaista kansaa, minkä vuoksi tilanne on nyt tämä, Kirylau pohtii.

Aktivistin mielestä Lukashenka kuitenkin pelkää jatkuvasti kansannousua ja vallan menetystä.

Kun Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei marraskuun lopussa kuoli, koko Lukashenkan hallitus oli järkyttynyt ja pelkäsi, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– He eivät puhuneet mitään. Hiljaisuus oli merkki siitä, ettei kukaan tiedä, mitä tehdä tai sanoa.

"Jos tahdotte minun lähtevän, tappakaa minut"

Lukashenka ilmoitti alkuviikosta valkovenäläisten joukkojen äkillisestä uudelleensijoittamisesta Ukrainan rajalle. Lähtevätkö valkovenäläiset sotilaat todella taistelemaan Ukrainaan?

– Tunnen valkovenäläisiä, jotka taistelevat jo rintamalla Ukrainan puolella. En kuitenkaan usko, että on monta valkovenäläistä, jotka olisivat valmiita sotimaan Ukrainaa vastaan. Vain yksittäiset ihmiset, jotka on aivopesty venäläisen median avulla, kannattavat sotaa, Kirylau sanoo.

Kirylau muistutti kuitenkin, että Valko-Venäjähän on jo tällä hetkellä mukana sodassa, kun se antaa alueensa Venäjän sotakäyttöön.

Mies ikävöi kovasti kotimaataan, mutta ei voi tällä hetkellä käydä siellä, koska on hallituksen mustalla listalla. Kirylau on opetellut suomen kielen ja opiskellut lähihoitajaksi. Tällä hetkellä hän opiskelee jo toista tutkintoa, sähköinsinööriksi ammattikorkeakoulussa.

Kirylau odottaa toiveikkaana uutisia siitä, että Ukraina voittaa sodan. Hän uskoo, että silloin Vladimir Putinkin kaatuu ja Lukashenkan valta murenee siinä samalla.

– Valko-Venäjä on tällä hetkellä hyvin voimakkaasti Venäjän vallan alla. Venäjä pitää jo Valko-Venäjää omana alueenaan ja lisäksi Lukashenka salaa kaikki ne asiakirjat, jotka hän allekirjoittaa Putinin kanssa.

Kirylaun mukaan Lukashenkan käytöksen perusteella voi helposti nähdä, että hän pitää vallasta kiinni kynsin hampain eikä helposti siitä luovu.

–  Lukashenka ei lähde vapaaehtoisesti. Valta on ilmaa, jota hän hengittää. Hän on itsekin sanonut puheessaan kansalle, että "jos tahdotte minun lähtevän, tappakaa minut".

Lue myös:

    Uusimmat