Suomi on jälleen ulkopoliittisen draaman näyttämönä, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja hänen venäläinen virkaveljensä Sergei Lavrov tapaavat Rovaniemellä. Kokouksen virallinen agenda on arktinen alue, mutta kuten usein käy, tälläkin kertaa päivänpolitiikka ja maiden kireät välit nousevat todennäköisesti päärooliin, kirjoittaa MTV uutisten ulkomaantoimittaja Mirja Kivimäki.
Venäjä ja Yhdysvallat ovat ajautuneet vastakkaisiin leireihin suhteessa Venezuelan kriisiin.
Yhdysvallat yrittää syrjäyttää presidentti Nicolas Maduroa, joka puolestaan on Venäjän liittolainen. Venäjä on pönkittänyt horjahtelevaa Venezuelaa jo vuosikymmenten ajan usein eri tavoin – erityisesti rahallisesti. Vastapalkaksi Venäjä on saanut jalansijaa aivan Yhdysvaltain kainalossa.
Pompeo ja Lavrov ovat käyneet tilanteesta kireän puhelinkeskustelun.
Maiden välejä hiertää myös useiden kansainvälisten asesopimusten kaatuminen, mistä maat syyttävät toisiaan. Kiilaa on lyönyt myös erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta, jonka tuloksista riidellään parhaillaan verisesti.
Lue myös: Rovaniemellä on valmistauduttu kolme vuotta Arktisen neuvoston kokoukseen: "Kyllä tämä on lottovoitto Rovaniemelle"
Ulkoministerit tavanneet harvoin
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat tavanneet toisiaan harvakseltaan, ja tämä on vasta toinen virallinen tapaaminen. Kahdenväliset keskustelut ajoittuvat todennäköisesti tiistaiaamupäivään, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole vielä saatu.
Suomi pääsee nyt kuitenkin isännöimään jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä suurvaltojen tapaamista korkealla tasolla. Suomen uutisnäkyvyys huipentui viime heinäkuussa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä.
Helsingin huipputapaaminen oli anniltaan niin hämmentävä, että sitä puidaan edelleen Yhdysvalloissa. Moni amerikkalainen huippuvirkamies tyrmistyi muun muassa, kun presidentti Trump antoi ymmärtää luottavansa enemmän Putinin sanaan kuin omaan oikeusministeriöönsä tai tiedustelupalveluunsa.
Pitkän linjan diplomaatti ja Trumpin tulokas
Pompeon ja Lavrovin tapaamisessa tuskin vastaavia kohuja syntyy. Sekä Pompeo että Lavrov ovat sanoistaan tarkkoja. Lavrov on kuitenkin heistä ainoa pitkän linjan diplomaatti.
Sergei Lavrov on kielitaidostaan ja kokemuksestaan kuuluisa, taustaltaan useissa lähetystöissä palvellut neuvonantaja. Hän puhuu sujuvasti paitsi venäjää ja englantia, myös singaleesia toimittuaan Sri Lankassa neuvonantajana.
Myöhemmin Lavrov siirtyi lähes kymmeneksi vuodeksi Neuvostoliiton YK-lähetystöön New Yorkiin. Siltä peruina Lavrovin englanti on erinomaista. Lavrov puhuu myös kohtuullisesti ranskaa.
Silti hänellä on usein tapana käyttää neuvottelukielenä venäjää. Hän saa näin lisäaikaa miettiä sanojaan, kun asiat tulkataan hänelle venäjäksi.
Pompeo sen sijaan on huomattavasti tuoreempi poliittinen hahmo. Hän on taustaltaan juristi, joka on tehnyt erilaisia yritysmaailman töitä muun muassa öljy- ja ilmailuteollisuuden parissa. Presidentti Trump nosti hänet noin vuosi sitten ulkoministeriksi erotettuaan näyttävästi tämän edeltäjän Rex Tillersonin.