MTV Uutiset selvitti: Näissä maissa Suomen rauhanturvaajat työskentelevät – Ruotsi on valinnut vaarallisemmat kohteet

2:26img
Suomi harkitsee Malin rauhanturvaoperaatiota.
Julkaistu 31.07.2019 19:50
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Suomella on tällä hetkellä vajaat 400 rauhanturvaajaa eri puolilla maailmaa. Ranska haluaisi Suomen lisäävän läsnäoloaan Ranskalle strategisen tärkeässä Malissa. Operaatiota pidetään kuitenkin riskialttiina ja Malia yhtenä tämän hetken vaarallisimmista kohteista.

Tällä hetkellä Suomi osallistuu kymmeneen sotilaalliseen kriisinhallinta- ja tarkkailuoperaatioon. Operaatiot ovat joko YK:n, Naton tai EU:n johtamia.

Ylivoimaisesti suurin joukko suomalaisia on Libanonissa YK:n UNIFIL-operaatiossa, jossa työskentelee noin kaksisataa suomalaista. Suomi on ollut operaatiossa mukana neljällä vuosikymmenellä vuodesta 1982 lähtien.

Seuraavaksi suurimmat kohteet ovat ovat Afganistanin Nato-johtoinen operaatio Resolute Support, jossa on tällä hetkellä 52 suomalaista, sekä Irak, jossa Suomi on osallistunut ISIS-järjestön vastaiseen koulutusoperaatioon. Irakissa on palvellut 81 suomalaista.

Sen jälkeen luvut putoavat selvästi. Kosovossa  Naton KFOR-joukoissa palvelee 18 suomalaista, YK:n UNTSO-operaatiossa 16, Malissa yhteensä yhdeksän eri operaatioissa, Somaliassa seitsemän ja Välimeren EUNAVFOR MED SOPHIA -merioperaatiossa kuusi henkilöä.

Suomen sotilaalliset kriisinhallintaoperaatiot

  • YK UNIFIL Libanon (198 henkilöä)
  • ISIS-vastainen koalitio + NATO, Irak, (81 henkilöä)
  • NATO RS / Afganistan (52 henkilöä)
  • NATO / KFOR Kosovo (18 henkilöä)
  • YK UNTSO Lähi-itä (16 henkilöä)
  • YK UNIMINUSMA Mali (9 henkilöä)
  • EUTM Somalia (7 henkilöä)
  • EUNAVFOR MED SOPHIA, Välimeri (6 henkilöä)
  • EUTM Mali (2 henkilöä)

Ruotsi on valinnut vaarallisemman tien

Suomi ei ole viime vuosina mennyt kaikkein vaarallisimpiin maihin, toisin kuin esimerkiksi Ruotsi joka on osallistunut huomattavasti Suomea suuremmalla volyymilla mm. Malin riskialttiiseen operaatioon.

Malissa on koettu mm. useita itsemurhaiskuja rauhanturvaajia vastaan. 

Eniten tarvetta rauhanturvaoperaatioille on kuitenkin Saharan eteläpuolisessa ja keskisessä Afrikassa. Tämä näkyy mm. YK:n operaatioiden volyymissa.

YK:n rauhanturvaaja partioi itäisessä Malissa sijaitsevan Gaon kaduilla viime elokuussa. Kuvituskuva.

YK:n MINUSMA-operaation rauhanturvaajat partioivat Gaon kaupungin kadulla itäisessä Malissa 3.8.2018.

Terrorismi säteilee Malin ympäristöön

Maailman suurimmat kriisinhallintaoperaatiot ovat Kongon demokraattinen tasavalta, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta ja juuri nyt kaaoksessa oleva Mali, josta islamistinen terrorismi leviää parhaillaan naapurimaihin.

- Ikävä kyllä alueelliset rauhanturvajoukot muodostettiin riittämättömin resurssein ja sen seurauksena terrorismi etenee, kuvaili YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kaksi viikkoa sitten Afrikan matkallaan.

– Se alkoi Malista, Burkina Fasosta ja Nigeristä, ja nyt kun keskustelen Ghanan, Togon ja Norsunluurannikon presidenttien kanssa, kuulemme että terrorismi on jo tullut heidän rajoilleen.

Maailman suurimmat rauhanturvaoperaatiot

  1. Kongon demokraattinen tasavalta (18000 sotilasta)
  2. Etelä-Sudan (13000 sotilasta)
  3. Keski-Afrikan tasavalta (12 000 sotilasta)
  4. Mali (12 000 sotilasta)

Tuoreimmat aiheesta

Somalia