Epävarma taloustilanne loi uuden ilmiön opiskelija-asuntojen vuokrauksessa – "Hakemusmäärä on valtava"

Sekä Helsingin että Tampereen opiskelija-asuntomakkinoilla on huomattu uusi ilmiö, kun asuminen kallistuu ja monia huolettaa tukien leikkaantuminen.

Moni opiskelija pitää nyt aiempaa tiukemmin kiinni opiskelija-asunnostaan. Sekä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöltä (Hoas), että Tampereen opiskelija-asuntosäätiöltä (Toas) kerrotaan, että asuntoja ei enää irtisanottu kesän ajaksi, vaan jopa soluasunnoista pidetään kiinni.

– Yleensä loppukevään ja kesän aikana erityisesti soluasuntojen käyttöaste tippuu muutamiksi kuukausiksi ennen elo-syyskuuta, mutta tänä vuonna tällaista ei ole havaittavissa. Vaikuttaa siltä, että soluasunnoista halutaan epävarmassa tilanteessa pitää hanakammin kiinni, kertoo Hoasin viestintäpäällikkö Saara Saksanen MTV Uutisille.

Saksanen myös sanoo, että uusista hakijoista yhä useammin solu laitetaan myös herkemmin yhdeksi vaihtoehdoksi hakemuksessa.

Myös Tampereella on havaittu sama ilmiö.

– Asunnoista kaikenlaisista pidetään aiempaa tiukemmin kiinni, se näkyy jonkin verran. Kuitenkin vaihtuvuutta on tyypillisesti opiskelija-asunnoissa joka kuukausi, kertoo Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Koski kertoo, että Toasiin on tullut soluhakemusia parisataa enemmän kuin vuosi sitten ja myös perheasuntoja haetaan nyt jonkin verran enemmän kuin vuosi sitten.

Hakemusmäärä valtava

Toasilla on hakemuksia järjestelmässä tällä hetkellä noin 5000 kappaletta, mikä on samaa luokkaa kuin vuosi sitten. Hoasilla hakemuksia on tällä hetkellä 10 000 kappaletta, mikä vastaa viime vuoden määrää.

– Hakemusmäärä on joka tapauksessa valtava, ottaen huomioon, että asuntoja vapautunee elo-syyskuuksi arviolta noin 3 500 kappaletta. Kokonaisuudessaan Hoasilla on noin 11 000 asuntoa.

Kahden vuoden odotus

Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Viivi Kiviheimo kertoo odottaneensa opiskelija-asuntoa kaksi vuotta. 

Hän aloitti yksiön jonottamisen Hoasin listoilla heti opiskelupaikan saatuaan eli heinäkuussa 2022. 

– Elokuussa 2023 he tarjosivat minulle yksiötä, mutta se oli Viikissä eli todella kaukana yliopistolta, joten totesin, etten pysty muuttamaan niin kauas.

Kiviheimo alkoi kieltäytymisensä jälkeen selvittelemään, ettei hän vain joutuisi jonon hännille takaisin kieltäytymisensä takia, mutta tällainen käytäntö on voimassa, joten Kiviheimo joutui takaisin jonon viimeiseksi. 

Tämän vuoden toukokuussa Kiviheimo sai uuden tarjouksen, tällä kertaa Jätkäsaaresta. 

Asuntotarjous piti hyväksyä kolmen päivän sisällä eikä hän saanut nähdä muuta kuin asunnon pohjapiirroksen. 

– Asuntonäyttö olisi pitänyt itse sopia silloisen vuokralaisen kanssa, mutta hän ei ollut antanut suostumustaan yhteystietojen luovuttamiseen, eikä asunnosta ollut kuvia. 

Hoasilta oli sanottu, että jos et tätä asuntoa nyt ota niin tuskin saat enää uutta tarjousta, Kiviheimo kertoo. 

Kiviheimo hyväksyi tarjouksen. 

Hänen vuokransa laski noin 200–300 euroa muuttaessaan opiskelija-asuntoon. 

– Koen, että asuntoa oli aika hankala saada, koska siinä meni niin kauan. Eivätkä kaikki ole niin onnekkaassa asemassa, että voisivat olla yksityisen puolella vuokralla. 

Hallituksen tekemiin leikkauksiin Kiviheimo suhtautuu surullisin mielin. Hänen asumistukeaan on leikattu kahden vuoden aikana noin 300 euroa. 

– Harmittaahan se. Ymmärrän, että jostain pitää leikata, mutta on ikävää, että se tehdään opiskelijoiden kustannuksella. 

Näin etuuksien leikkaantuminen tulee vaikuttamaan

Sekä Saksanen että Koski arvelevat, että yleiseen asumistukeen tehty leikkaus tulee näkymään opiskelijan kukkarossa vasta muutaman kuukauden päästä, sillä monen vuositarkastus voi osua juuri elo-syyskuuhun. 

Hallitus päätti myös siirtää opiskelijat takaisin opintotuen asumislisään elokuusta 2025 alkaen, mutta tämän vaikutus tulee näkymään vielä myöhemmin.

– Oletamme kuitenkin, että vuoden 2025 muutos tulee entisestää lisäämään kysyntää edulliseen opiskelija-asumiseen. Lisäksi uskomme, että käyttöaste pysyy jatkossa korkeana läpi vuoden, ilman kummempia kausittaisia vaihteluita, kun kohtuuhintaisesti kodista ei haluta luopua, Saksanen sanoo.

Myös Toasin Koski sanoo, että opiskelija-asuntojen kysyntä on Tampereella tällä hetkellä kovaa eikä ole sellaista tilannetta näköpiirissä etteikö kalliimmatkin opiskelija-asunnot menisi vuokralle.

– Meillä on merkillepantavaa tänä vuonna se, että olemme tälle kesälle ja alkusyksyyn jo solmineet noin 1 500 sopimusta ja silti hakemuksia on järjestelmässä edelleen tuo 5 000. Meillä valmistuu tai on valmistunut tänä kesänä uusia asuntoja yhteensä lähes 500. Vuosi sitten uusia asuntoja ei valmistunut tarjontaan yhtään.

 

Lue myös:

    Uusimmat