MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
- Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
- YK:n mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta.
- Mariupolin satamakaupungin humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, arvioi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö.
- Ukraina ja Venäjä neuvottelivat jälleen tänään, evakuointireittien sopimisessa tapahtui pientä edistystä.
23.41 Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei Venäjä aio käyttää Ukrainan sodassa asevelvollisia, eikä reservejä aiota kutsua nykyisten lisäksi taisteluihin Ukrainaan. Putin ilmoitti asiasta tv-puheessa.
22.24 Ukraina haluaa suoria keskusteluja maan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välille. Asiasta kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Olemme pitkään halunneet suoria keskusteluja presidenttien välillä, koska he tekevät lopulliset päätökset, erityisesti nyt, Kuleba puhui televisiossa.
– Presidenttimme ei pelkää mitään, myöskään suoraa tapaamista Putinin kanssa. Jos Putinkaan ei ole peloissaan, antakaa hänen tulla tapaamiseen, antakaa heidän istua ja puhua, hän jatkoi.
Tähän asti neuvotteluissa ei ole ollut ykkösneuvottelijoita ainakaan Venäjän puolelta. Tulokset ovat olleet laihoja.
21.49
Uutistoimisto Reuters on saanut silminnäkijävideon Chernihivin kaupungista pohjoisessa Ukrainassa.
Venäläisten pommitukset ovat moukaroineet aluetta rankasti, ja videolla näkyy muun muassa vaurioitunut kerrostalo ja koulu sekä pommituksesta kärsineitä autoja.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
21.34
Brittitiedustelun mukaan Venäjä rajoittaa sosiaaliseen mediaan pääsyä entisestään. Tämän vuoksi venäläisten on entistäkin hankalempi saada tietoja todellisista sotatapahtumista Ukrainassa.
Venäjän mediassa sodasta on kerrottu ”erikoisoperaationa”, kun todellisuudessa kyseessä on ollut Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan.
Brittitiedustelun mukaan Venäjän toimet kansalaistensa tiedonsaannin rajoittamiseksi voivat viitata siihen, että Kreml on huolissaan kansan mielipiteestä sodan suhteen.
20.08
Ukrainan neuvottelija kertoo, että neuvotteluissa Venäjän kanssa on pientä edistystä, mitä tulee siviilien evakuointeihin. Sellaista sopimusta ei ole kuitenkaan saatu aikaan, joka parantaisi huomattavasti tilannetta rajalla. Keskustelut tulitauosta jatkuvat.
Venäjän neuvottelijan mukaan on liian aikaista sanoa mitään positiivista päivän keskusteluista.
19.49
Lvivin kaupunki Ukrainan länsiosassa on saavuttanut kapasiteettinsa rajat maansisäisten pakolaisten auttamisessa, sanoo kaupungin pormestari Andri Sadovyi.
Sadovyin kommenteista uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Pormestarin mukaan kaupungissa majoittuu tällä hetkellä noin 200 000 pakolaista, ja rautatieaseman läpi kulkee joka päivä noin 50 000 ihmistä.
19.40
2:55
19.33 MTV Uutisten Lvivissä oleva toimittaja Niko Nurminen kertoo, että Ukrainassa rauhanneuvotteluihin suhtaudutaan suurella epäilyksellä, koska Venäjä on pettänyt lupauksensa niin monesti ja jälki kentällä on rumaa.
– Harkovassahan on kuollut ainakin 300 ihmistä, joista puolet ovat siviilejä. Suuri arvoitus on vielä, mitä venäläisten joukkojen hallussa olevissa Kiovan lähiöissä tapahtuu. Siviiliuhreja on joka tapauksessa tullut ja pakenevia ihmisiä on ammuttu.
Nurmisen mukaan Ukrainassa odotetaan tällä hetkellä erityisesti ilma-apua.
– Venäjän ilmaherruus on aikamoinen. Ukrainalaiset panevat hanttiin, mutta tällä hetkellä odotetaan, että Puolasta saataisiin taivaalle hävittäjiä.
Puolan sisäministeriö kuitenkin twiittasi tänään, ettei Puola ole lähettämässä hävittäjiä Ukrainaan.
Nurminen arvioi, että väenpaljous, joka Ukrainasta tällä hetkellä pakenee, on historiallinen.
19.30 Twitterissä paikallislehti Kyiv Post on jakanut kuvan Odessan kaupungin oopperatalosta eteläisestä Ukrainasta. Kuvassa oopperatalon ympäristö näyttää lähes samalta kuin vuonna 1942 toisen maailmansodan aikaan.
18.55 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati aiemmin tänään maailmaa lopettamaan Venäjän öljyn ja kaasun ostamisen.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuitenkin sanoi maanantaina, että energiantuonti Venäjältä on "välttämätöntä" eurooppalaisten jokapäiväiselle elämälle. Hän myös varoitti, että venäläisen öljyn ja maakaasun tuontikiellot voisivat saattaa Euroopan energiavarmuuden vaaraan.
– Eurooppa on harkitusti jättänyt Venäjän energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle, Scholz sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.
18.32 Pääministeri Sanna Marin on keskustellut Ukrainan pääministerin Denys Šmyhalin kanssa tänään puhelimitse, tiedottaa valtioneuvosto. Tiedotteen mukaan Marin korosti Suomen vankkaa tukea Ukrainalle sekä kansallisesti että Euroopan unionin kautta ja korosti, että oakotteita ollaan valmiita asettamaan lisää. Marin toi myös esille, että Ukrainan tilanne koskettaa suomalaisia syvästi.
18.09 Länsi-Ukrainalaisen Lvivin kaupungin pormestari Andriy Sadovyi sanoo, että läntinen Ukraina on saavuttanut rajansa siinä, miten paljon se pystyy auttamaan muualta Ukrainaista tulevia pakolaisia. Pormestarin mukaan kaupungissa on tällä hetkellä noin 200 000 Ukrainan sisäistä pakolaista. Lisäksi kaupungin rautatieaseman läpi kulkee noin 50 000 pakolaista päivässä kohti länttä, pääasiassa Puolaan. Kaupungissa oli ennen sotaa reilut 700 000 asukasta.
17.44 Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut ovat käynnissä Valko-Venäjällä. Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak sanoi Twitterissä, että neuvottelujen kokoonpano on pysynyt samana kuin aiemmin. Myös tämän päivän neuvotteluiden keskiössä ovat humanitaariset käytävät, Venäjän edustaja kertoi.
17.15 Ainakin 13 siviiliä on kuollut ilmaiskussa Makarivin kaupungissa lähellä Kiovaa, kertoo Reuters.
17.07 Jo toinen venäkäinen oligarkki, Vladimir Lisin, toivoo rauhanomaista ratkaisua Ukrainassa, kertoo Reuters. Lisin sanoi teräsvalmistaja NLMK:n työntekijöille lähetetyssä tiedotteessa, että Ukrainassa menetetyt ihmishenget ovat tragedia, jota on vaikeaa oikeuttaa. Lisin on yhtiön pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.
16.47 Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui tänään puhelimessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin kehotti Euroopan unionia "painostamaan Kiovan hallitusta noudattamaan humanitaarista lakia". Kremlin tiedotteen mukaan Putin ja Michel keskustelivat Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta. Michel vaati Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa välittömästi.
16.19 Ukrainan ja Venäjän välinen, kolmas neuvottelukierros on alkanut Valko-Venäjällä, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.
16.13 Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjä on jatkanut muun muassa Kiovan, Harkovan ja Mariupolin tulittamista ohjuksin ja kranaatein. Ministeriön mukaan tulitus estää siviilien evakuoinnin ja humatiaarisen avun viennin sitä tarvitseville. Mykolayivin alueen kuvernöörin mukaan venäläiset tankit tulittavat alueen lentokenttää. Ukrainan joukot saivat vallattua lentokentän takaisin tänään päivällä.
16.06 The Kyiv Independent raportoi Venäjän ehdot Ukrainalle sodan päättämiseksi.
– Taisteluiden lopettaminen.
– Ukrainan puolueettomuuden kirjaaminen maan perustuslakiin.
– Krimin niemimaan tunnustaminen osaksi Venäjää.
– Donetskin ja Luhanskin niin sanottujen kansantasavaltojen itsenäisyyden tunnustaminen.
15.56 Venäläinen miljardööri Oleg Deripaska sanoo, että Ukrainaan on saatava rauha niin nopeasti kuin mahdollista, kertoo uutistoimisto Reuters. Deripaska on maailman suurimman alumiiniyhtiön Rusalin perustaja. Deripaskan mukaan Venäjä ja koko maailma tulevat olemaan erilaisia sodan jälkeen.
15.48 YK:n ihmisoikeustoimisto on pystynyt vahvistamaan 406 siviilin, näistä 27 lapsia, kuoleman Ukrainan sodassa sen alusta, 24.2. helmikuuta alkaen. Toimiston arvion mukaan todellinen siviiliuhrien määrä on kuitenkin suurempi.
14.59 Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Ranskan jatkavan painostamistaan Venäjää kohtaan, jotta se lopettaisi hyökkäyksensä Ukrainaan. Macronin mukaan Venäjälle tullaan asettamaan lisää pakotteita.
14.57 Ukrainan merivoimat ovat tulittaneet kohti venäläisalusta puolustaessaan aluevesiään Mustallamerellä. Asiasta tiedottavat Ukrainan merivoimat. Vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, minkä tyyppinen alus on kyseessä.
14.52 Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan yli 900 kuntaa Ukrainassa on ilman sähköä, vettä ja lämmitystä.
Lue myös: Venäjä valtasi psykiatrisen sairaalan Kiovassa – 670 potilasta jäi jumiin, vesi ja lääkkeet vähissä
Lue myös: Lääkärit ilman rajoja: "Mariupolin olosuhteet ovat hirvittävät" – jumiin jääneillä ihmisillä ei ole ruokaa eikä vettä
14.46 Venäjän, Ukrainan ja Turkin ulkoministerit tapaavat Turkissa torstaina, Turkin hallinto kertoo. Myös Venäjä on vahvistanut tapaamisen. Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kirjoittaa Twitterissä, että tapaaminen on järjestetty Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin aloitteesta.
Erdogan kävi eilen puhelinkeskustelun Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Presidentin toimiston mukaan Erdogan oli vedonnut pikaisen yleisen tulitauon puolesta Ukrainassa.
Turkki on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.
14.39: Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin mukaan nyt ei ole oikea aika Suomelle liittyä puolustusliitto Naton jäseneksi. Italiassa toimivan EU-yliopiston professorina nykyään toimiva Stubb antoi haastattelun CNBC-uutiskanavalle.
14.32: Niin Suomen kuin Viron pääministeri Sanna Marin ja Kaja Kallas kommentoivat lehdistötilaisuudessa turvallisuustilannetta ja Suomen suhteita Natoon. Marin: Tuomitsemme yhdessä Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan vahvasti. On tärkeää muistuttaa, että Venäjä on yksinäisempi kuin koskaan ja länsi on yhdessä Ukrainan tukena vahvempi kuin koskaan.
"Jos Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, Viro tulee ratifioimaan sen: Näistä asioista pääministerit Sanna Marin ja Kaja Kallas keskustelivat
14.28 Ukrainan armeija on saanut vallattua takaisin Mykolaivin lentokentän, kertoo kuvernööri Vitaliy Kim.
– Tiet ovat auki ja sillat ovat hallinnassamme. Kaupungista voi nyt poistua turvallisesti, Kim sanoo.
14.21 Kansainvälinen tuomioistuin (YK:n merkittävin oikeudellinen elin) on saanut päätökseen kuulemiset tältä päivältä. Tuomioistuin aloitti tänään kuulemiset tutkinnassa, jossa selvitetään Ukrainan vaatimuksesta muun muassa onko Venäjä tulkinnut kansanmurhalakia väärin perustellessaan hyökkäystä Ukrainaan. Ukraina on myös vaatinut sotatoimien välitöntä keskeyttämistä.
Tuomio annetaan tuomioistuimen mukaan mahdollisimman pian.
14.04 Ukrainan rajanaapuri Unkari aikoo sallia Naton joukkojen ja aselähetyksien kuljettamisen alueeltaan Naton jäsenmaihin, mutta ei Ukrainaan. Unkarin pääministeri Victor Orbán ilmoitti aiemmin, ettei Unkarin alueelta saa vielä asekuljetuksia Ukrainaan.
14.00 Saksan liittokansleri Olaf Scholz aikoo keskustella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa tänään.
13.56 Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo keskustella tänään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Johnsonin mukaan Venäjälle on määrättävä lisää pakotteita.
13.52 Unkarin pääministeri Victor Orbán ilmoittaa, ettei Unkari aio sallia asekuljetuksia Ukrainaan Unkarin kautta. Humanitääristä apua voidaan kuitenkin edelleen toimittaa Unkarin kautta.
13.46: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maailmaa lopettamaan Venäjän öljyn ja kaasun ostamisen, kertoo verkkolehti Kyiv Independent.
Zelenskyin mukaan kyseessä on moraalinen teko, koska rahaa ei tulisi antaa "terroristeille" eli Ukrainaan hyökkääville Venäjän joukoille.
Mediatietojen mukaan Yhdysvallat, EU ja Japani pohtivat öljyn tuontikieltoa Venäjältä lisätäkseen painetta Venäjää kohtaan, joka on jo joutunut ennennäkemättömien talouspakotteiden kohteeksi.
Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Reuters.
13.24: Kolmannet neuvottelut Venäjän kanssa alkavat tänään neljältä Valko-Venäjällä, kertoo Ukrainan neuvottelija Mykhailo Podolyak Twitterissä.
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov myös tapaavat Turkin Antalyassa torstaina.
Viranomaisen mukaan ukrainalaisjoukot ovat saaneet Tšuhujivin kaupungin jälleen haltuunsa. Tšuhujiv sijaitsee Harkovan alueella.
12.20: Pääministeri Sanna Marin ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ovat keskustelleet puhelimessa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Aiheena oli myös yleinen turvallisuustilanne sekä pohjoismaisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tiivistäminen.
Valtioneuvoston mukaan pääministerit korostivat keskustelussaan, miten tärkeää on tukea Ukrainaa tässä tilanteessa ja samalla tuomita vahvimmin mahdollisin termein Venäjän hyökkäys sekä yhteen sovittaa Venäjän vastaiset pakotteet, jotta ne ovat tehokkaita.
12.11: Venäjän edustajat ovat saapuneet Valko-Venäjän Brestiin tulitaukoneuvotteluihin, uutistoimisto Ria kertoo. Venäjän ja Ukrainan edustajat eivät ole vielä tarkentaneet, missä ja milloin neuvottelut olisi tarkoitus aloittaa.
11.59: Venäjän ehdotus avata humanitaarisia käytäviä siviilien evakuointiin Ukrainasta on saanut Ukrainalta tyrmäyksen. Syy tähän on se, että Venäjän suunnitelmien mukaan osa ukrainalaisista siviileistä evakuoitaisiin Venäjälle ja sen liittolaisen Valko-Venäjän alueelle.
Venäjän suunnitelmien mukaan pääkaupunki Kiovasta ihmiset evakuoitaisiin Valko-Venäjälle, Itä-Ukrainan Harkovasta taas Venäjälle, kertoo uutistoimisto Tass.
Kiovan evakuointisuunnitelmaan kuuluisi myös lopulta ihmisten lennättäminen Valko-Venäjältä Venäjälle. Käytännössä ukrainalaiset siis evakuoitaisiin "turvaan" maahan, joka parhaillaan hyökkää heidän kotimaahansa.
Ukraina on torjunut ehdotuksen ja sanonut, että sitä ei voida mitenkään hyväksyä. Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan ehdotus on täysin moraaliton ja osoittaa, että Venäjä haluaa vain käyttää ihmisten kärsimystä hyväkseen saadakseen televisiokuvia Venäjän "auttamista" ihmisistä.
– Nämä ihmiset ovat Ukrainan kansalaisia, ja heillä pitäisi olla oikeus hakeutua turvaan Ukrainan alueella, Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoi brittilehti Guardianin mukaan.
11.54: Venäjä tukee kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Mariano Grossin ajatusta Venäjän, IAEA:n sekä Ukrainan yhteisestä tapaamisesta maiden ydinvoimaloiden turvallisuuden takaamiseksi. Grossi ehdotti tapaamispaikaksi Tshernobyliä, mutta tämän Venäjä tyrmää.
– En usko, että se on paras paikka kyseiselle tapaamiselle. Maailmassa on lukuisia pääkaupunkeja, IAEA:n venäläinen edustaja Mihail Uljanov kommentoi.
11.40: Venäjällä otettiin sunnuntaina kiinni yhteensä yli 5 000 ihmistä, jotka osoittivat mieltään Venäjän Ukrainaan tekemää hyökkäystä vastaan. Sodan vastaisia mielenosoituksia järjestettiin kymmenissä kaupungeissa.
Arvion kiinni otettujen määrästä kertoi Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva OVD-info-projekti. Kiinniottoja on nyt tehty merkittävästi suurempi määrä kuin viime vuoden mielenosoituksissa, jotka käynnistyivät oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin vangitsemisesta.
OVD-infon mukaan kiinniottoja tehtiin lähes 2 400 Moskovassa ja yli 1 200 Pietarissa.
11.36: Venäjän eilen tekemä ilmaisku Vinnytsjan siviililentokentälle Ukrainassa maan keskiosassa on surmannut ainakin yhdeksän ihmistä, kertovat pelastustyöntekijät. Kuolleiden joukossa on viisi siviiliä ja neljä sotilasta. Yhteensä kentän raunioista on saatu vedettyä ulos 15 ihmistä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi aiemmin, että Venäjän isku on tuhonnut kentän täysin.
Vinnytsja sijaitsee noin 250 kilometriä pääkaupunki Kiovasta lounaaseen. Tähän asti taistelut ovat pitkälti keskittyneet Kiovan pohjois- ja eteläpuolelle sekä maan eteläisiin alueisiin.
11.13: Kansainvälinen tuomioistuin (YK:n merkittävin oikeudellinen elin) on aloittanut kuulemiset tutkinnassa, jossa selvitetään Ukrainan vaatimuksesta muun muassa onko Venäjä tulkinnut kansanmurhalakia väärin perustellessaan hyökkäystä Ukrainaan. Ukraina on myös vaatinut sotatoimien välitöntä keskeyttämistä.
Venäjä ei ole lähettänyt edustajaansa oikeudenkäyntiin.
10.54 Kiinan ulkoministeri Wang Yi kertoo maansa tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodan ratkaisussa kansainvälisen yhteisön kanssa. Samaan aikaan ministeri kuitenkin vakuuttaa, että Kiinan ystävyys Venäjän kanssa on vuorenvarmalla pohjalla. Ulkoministeri kertoi myös Kiinan lähettävän Ukrainaan humanitaarista apua.
Lue myös: Hakkeriryhmä Anonymous iski venäläisiin TV-kanaviin – pimennossa oleville kansalaisille näytetään kuvia pommituksesta
09.21: Britannian sotilastiedustelu pitää todennäköisenä, että Venäjä aikoo Ukrainan viestintäinfrastruktuuriin iskuja kohdistamalla rajoittaa ukrainalaisten pääsyä luotettavien uutislähteiden pariin.
Britannian puolustusministeriö kirjoitti asiasta Twitterissä.
Venäjän joukot on jo pommittanut pääkaupunki Kiovan televisiotornia, ja raporttien mukaan sunnuntaina tehtiin isku Harkovan televisiotorniin.
Puolustusministeriö uskoo, että ukrainalaisten pääsyä myös nettiin todennäköisesti häiritään osana Venäjän hyökkäystä.
Lue myös: Milloin Venäjän kansa saa tietää totuuden hyökkäyksestä Ukrainaan? – "Ikuisesti näin isoja asioita ei voi pimittää"
Ukrainan ulkoministeriö julkaisi Twitter-tilillään kuvan siviilien evakuoinnista.
Lue myös: Mika Aaltola: Yksi skenaario on, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuu Suomeen muutaman vuoden sisällä
Lue myös: Näin Turku protestoi Ukrainan sotaa vastaan: Putinin laatta sai lähtöpassit Forum Marinumin edestä
07.22: Venäjän puolustusministeriön mukaan useissa Ukrainan kaupungeissa pidetään tänään tulitauko, jotta niin kutsuttuja humanitäärisiä käytäviä voi avata siviilien evakuoimiseksi. Tulitauko alkaisi kello 10 Moskovan aikaa, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.
Reutersin mukaan käytävät ovat auki pääkaupunki Kiovassa, Harkovassa, Mariupolissa ja Sumyssä.
Pyynnön tulitauosta ja humanitääristen käytävien avaamisesta esitti Ranskan presidentti Emmanuel Macron henkilökohtaisesti, Interfaxin mukaan.
Venäläisjoukkojen piirityksen kohteena olevasta Mariupolista yritettiin evakuoida siviilejä jo sunnuntaina ja lauantaina Venäjän kanssa sovitun tulitauon turvin. Ne jouduttiin kuitenkin keskeyttämään, koska taistelut jatkuivat edelleen.
06.33: Wall Street Journal kertoo, että myös Ukrainan hallituksen joukkojen tueksi on matkustanut ulkomaalaisia taistelijoita. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on lehden mukaan sanonut viime viikolla, että 16 000 ulkomaalaista vapaaehtoista olisi ilmoittautunut taistelemaan Ukrainan riveissä.
Washingtonissa majaansa pitävä konflikteja tutkiva ajatushautomo Institute for the Study of Warin tutkija Jennifer Cafarella sanoo, että Ukrainan sodasta voi tulla uusi painopistealue ulkomaalaisille taistelijoille.
– Venäjän houkuttelemat vierastaistelijat Syyriasta Ukrainaan kansainvälistävät Ukrainan sodan, ja se saattaa siksi yhdistää Ukrainan sodan laajempaan alueelliseen dynamiikkaan, erityisesti Lähi-idässä, Cafarella sanoo WSJ:lle.
Lue myös: Suomalainen reservin luutnantti Ralf liittyi Ukrainan armeijaan – myös 18-vuotias suomalaisopiskelija lähtee rintamalle perheen vastustuksesta huolimatta: "Jos tunnet halua rauhaan"
06.14: Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet Wall Street Journalille, että Venäjä rekrytoi asutuskeskustaistelijoita Syyriasta. Lehden mukaan Venäjä valmistautuu intensiivisiin katutaisteluihin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.
Yhdysvaltojen viranomaiset kieltäytyvät kertomasta kuinka moni on jo suostunut lähtemään, mutta joitakin on jo matkustanut Venäjälle valmistautumaan.
Syyrialaisen Deir Ezzor -sivuston mukaan Venäjä on tarjonnut vapaaehtoisille 200–300 dollarin palkkaa "Ukrainaan menemisestä ja toimimisesta vartijana" kuusi kuukautta. Jutussa ei kerrota, millaiselle ajanjaksolle palkka on.
05.38: Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin edustaja kertoi CNN:n ja BBC:n mukaan, että Yhdysvallat ei ole havainnut Odessaan kohdistuvan välitöntä Venäjän maihinnousu-uhkaa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntaina, että Venäjä valmistautuu pommittamaan Ukrainan kolmanneksi suurinta kaupunkia Odessaa, Mustanmeren rannalla.
Pentagonin edustaja sanoi myös, että Venäjä on laukaissut 600 erilaista ohjusta Ukrainaan hyökkäyksen alettua 24. helmikuuta.
05.07: Yli miljoona ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta Puolaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin puolitoista viikkoa sitten. Asiasta kertoivat puolalaiset rajaviranomaiset sunnuntaina Twitterissä.
YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi kertoi sunnuntaina, että Ukrainasta on paennut naapurimaihin yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Kyseessä on Grandin mukaan nopeimmin kasvanut pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.
Mitä Ukrainan tilanteessa tapahtui sunnuntaina 6.3? Lue seuranta täältä.