MTV Uutiset tapasi palestiinalaisten ulkoministerin: Suomelle pyyhkeitä

Palestiinalaislaishallinto arvostelee Suomea siitä, ettei se ole tunnustanut Palestiinan valtiota.

Hamasin kanssa törmäyskurssilla ollut maltillisempi Fatah-vetoinen palestiinalaishallinto sanoo myös jo palanneensa Gazaan. Se kertoo valmistautuvansa johtamaan Gazaa sodan loputtua.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi palestiinalaisten uuden ulkoministerin Ramallahissa Länsirannalla.

Monikärkikriisien piinaama palestiinalaishallinto kärsii kansalaisten vakavasta luottamuspulasta, kun ympäristö muuttuu koko ajan sekasortoisemmaksi. Palestiinalaishallinnolta on kansainvälisesti vaadittu ryhdistäytymistä ja puoli vuotta aloitti uusi teknokraattihallitus, joka sanoo panneensa hihat heilumaan. 

Sen ulkoministeri kertoo, että Hamasin aiemmin karkottamat palestiinalaishallinnon virkamiehet ovat jo nyt palanneet Gazaan ja että Fatah-vetoinen virallinen Palestiina voisi ottaa Gazan Israelin hyökkäyksen loputtua johdettavakseen.

– Sanon tämän hyvin luottavaisesti. Nyt kuuden kuukauden ajan, tämän uuden hallituksen aloittamisesta alkaen jokainen ministeri on ministeriönsä vastuualueiden mukaisesti suunnitellut
mitä tehdä heti, kun sota loppuu, toteaa palestiinalaishallinnon ulkoministeri Varsen Aghabekian.

Suomelle tulee pyyhkeitä vetkuttelusta Palestiinan itsenäisyyden tunnustamisen kanssa.

– Mikäli Suomi kannattaa kahden valtion mallia, ja mikäli Suomi tunnustaa ja noudattaa kansainvälisiä lakeja, tulisi teidän vakavasti harkita Palestiinan tunnustamista niin pian kuin mahdollista. Mikäli uskotte kansainvälisiin lakeihin, Yhdistyneisiin Kansakuntiin ja sen päätöslauselmiin, olisitte tunnustamassa Palestiinan välittömästi.

Aghabekian sanoo, että on maita, jotka kertovat kannattavansa kahden valtion mallia, mutta sanovat odottavansa oikeaa aikaa.

– Kysymys onkin siitä, että näiden maiden pitäisi kertoa meille mikä sitten on oikea aika. Mitkä ovat ne muuttujat ja mittarit, jotka osoittavat oikean ajankohdan tunnustamiselle? Sitten me ymmärtäisimme. Palestiinalaiselle tunnustaminen on rajattoman tärkeää jo tänään.

Länsirannan palestiinalaishallinto lähtenyt hakemaan sopua Hamasin kanssa. Palestiinalaisten yhtenäisyydelle on kenties suurempi tarve kuin koskaan ennen.

– Hamas on on yhä vieläkin yhteiskunnan erottamaton osa. Hamasilla on sotilaallinen puoli ja siiviilipuoli, ja he ovat meidän kansaamme.

Aghabegianin mukaan veuvotteluja käydään Fatahin ja Hamasin välillä, ja ne jatkuvat.

– Minä uskon vahvasti, että loppujen lopuksi sopimus kaikkien osapuolien välillä saadaan aikaiseksi. Kaikki on mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat