Tutkija oikoo Israelin suurlähettilään puheita siviilien säästämisestä: "En pidä kauhean uskottavana väitteenä"

Tutkija Antti Tarvainen kummastelee Israelin suurlähettilään lausuntoja MTV Uutisille. Palestiinalaisvaltion tunnustamisen hän katsoo olevan palkinto palestiinalaishallinnolle, ei niinkään Hamasille.

MTV Uutisten haastattelussa Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov sanoi Israelin tekevän kaikkensa siviilihenkien säästämiseksi Gazassa. 

Siviileitä pyritään pelastamaan käyttämällä mahdollisimman tarkkoja aseita ja antamalla etukäteen siviileille evakuointikehotuksia. Israelin mukaan siviilit tulee siirtää, koska Hamas käyttää heitä ihmiskilpinään ja piiloutuu kouluihin ja sairaaloihin.

Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen ei pidä selityksiä uskottavina, vaan yrityksenä vastata kasvaneeseen kritiikkiin Israelin hyökkäystä kohtaan, kun siviiliuhrien määrä on noussut. 

– Israel on osoittanut evakuointiväyliä, mutta niihin on myös pommitettu. Ohjeistukset ovat olleet hyvin epäselviä. Ihmiset ovat siirtyneet paikasta toiseen väsyneinä, eivätkä välttämättä uskalla liikkua, Tarvainen sanoo. 

Hänen mukaansa Yhdysvaltain tiedustelu on raportoinut, että lähes puolet Israelin käyttämistä pommeista Gazassa on ollut ohjaamattomia. CNN uutisoi jo joulukuussa Israelin käyttävän kyseisiä arvaamattomia aseita Gazassa. 

– Ne aiheuttavat valtavaa tuhoa osuessaan. Eli en pidä tätä kauhean uskottavana väitteenä.

"Palestiinan tunnustaminen on palkinto palestiinalaishallinnolle"

Ben-Yaakov myös tyrmäsi täysin Espanjan, Norjan ja Irlannin aikomukset tunnustaa Palestiinan valtio. Tunnustus on suurlähettilään mielestä ”palkinto Hamasille” ja vaikeuttaa panttivankineuvotteluita.

– Miksi Hamas vapauttaisi yhtäkään panttivankia, jos he muutenkin saavat haluamansa tekemättä mitään? Meille ei jää mitään, millä neuvotella, Ben-Yaakov sanoi.

Tutkija Tarvainen pitää tulkintaa ”mielenkiintoisena.”

– Israelin kertomus on Hamasin verisen hyökkäyksen jälkeen ollut se, että Hamas haluaa pyyhkiä Israelin pois kartalta. 

– Palestiinalaisvaltion tunnustaminen on samalla kahden valtion mallin, eli myös Israelin valtion tunnustamista, eli sillä on oikeus myös olla olemassa. Nyt kertomus on hieman ristiriitainen, että mitä Hamas oikeastaan haluaa. 

Sen sijaan Tarvainen näkee valtioiden ilmoitukset palkintona Länsirannan palestiinalaishallinnolle, joka kahden valtion mallia on pyrkinyt aktiivisesti edistämään. Samalla se on symbolinen ele, jolla kannustetaan kohti rauhanprosessia.

– Suurin osa maailman valtioista tunnustaa Palestiinan valtion. Nyt merkittävää on se, että tämä kolmikko tulee Euroopasta. Se tarkoittaa, että Eurooppa on hajaantumassa Israel-politiikan suhteen. 

Irlanti ja Espanja käyvät silti samalla myös asekauppaa Israelin kanssa.

Suomi ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota, mutta länsinaapuri Ruotsi on.

Israel ei halua yhtenäistä Länsirantaa ja Gazaa 

Yleistyneet ovat myös puheet Gazan hallinnasta, jos Israel onnistuu Hamasin nujertamaan tulevaisuudessa. Länsirannalla hallitsevaa palestiinalaishallintoa Israel ei halua valtaan myös Gazassa. 

Suurlähettiläs Ben-Yaakovin mukaan yksi syy on se, ettei hallinto ole tuominnut Hamasin hyökkäystä 7. lokakuuta Israeliin. Sen sijaan neuvotteluita käydään nyt kulisseissa alueellisten toimijoiden kesken. 

Tutkija Antti Tarvaisen mukaan Israel ei halua palestiinalaishallintoa myös Gazaan, koska se yhtenäistäisi Länsirannan ja Gazan yhden hallinnon alle.

– Israelia palvelisi paremmin hajautettu hallinto, eli joku muu hallitsija. Israelin hallinnossa on myös voimia, jotka haluavat virallisesti ottaa Gazan haltuunsa ja liittää osaksi Israelia. Yksi ministeri hiljattain totesikin haluavansa muuttaa Gazaan tulevaisuudessa.

Ben-Yaakovin mainitsemat alueelliset toimijat, eli Lähi-idän arabimaat, eivät välttämättä palvele Palestiinan intressejä. Siksi olisi tärkeä muistaa seurata mitkä ovat palestiinalaisten mahdollisuudet päättää Gazan tulevaisuudesta, Tarvainen muistuttaa. 

Mutta tulevaisuus on nyt niin hämärän peitossa, että tutkijan mukaan kannattavinta olisi keskittyä tämän hetken tapahtumiin Gazassa. 

Lue myös:

    Uusimmat