YK:n mukaan yli 110 000 ihmistä on paennut viime päivinä Rafahin kaupungista Etelä-Gazassa. Israelin odotetaan tekevän lähiaikoina maahyökkäyksen kaupunkiin.
Israel on tänään tulittanut tykistöllä Rafahin kaupunkia ja tehnyt alkuviikosta ilmaiskuja kaupunkiin. Sotatoimien odotetaan enteilevän Israelin maahyökkäystä kaupunkiin. Rafahin ympäristöön on pakkautunut arvioilta noin 1,5 miljoonaa palestiinalaista. Heistä iso osa on Pohjois-Gazasta aiemmin paenneita siviilejä.
Viime päivien aikana reilut 110 000 ihmistä on paennut kaupungista Israelin osoittamalle turva-alueelle Gazan lounaiskulmassa meren rannalla.
YK ja Yhdysvallat vastustavat maahyökkäystä
Sekä Yhdysvallat että kansainväliset järjestöt vastustavat Israelin maahyökkäystä kaupunkiin. Yhdysvallat on viime päivinä koventanut painostustaan asiassa. Presidentti Joe Biden uhkasi toissa päivänä Yhdysvaltojen lopettavan muun muassa tykistöammusten ja tiettyjen muiden aseiden toimittamisen Israelille, jos Israel tekee laajamittaisen maahyökkäyksen Rafahiin.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vahvisti eilen jo aiemman kantansa siitä, että mikään kansainvälinen painostus ei voi estää Israelia puolustamasta itseään.
Suomessakin tunnettu televisiokasvo Dr. Phil (Phil McGraw) haastatteli Netanjahua eilen Jerusalemissa Dr. Phil Primetime -ohjelmassaan. Netanjahu ei haastattelussa vaikuttanut kovin huolestuneelta ammustoimitusten mahdollisesta katkeamisesta.
– Olen tuntenut Joe Bidenin pitkään, yli 40 vuoden ajan. Olemme olleet usein samaa mieltä asioista. Joskus olemme olleet myös eri mieltä ja olemme onnistuneet pääsemään yli erimielisyyksistä. Toivon, että pääsemme tälläkin kertaa yli niistä, mutta me (=Israel) teemme kaiken sen, mitä meidän on tehtävä suojellaksemme maatamme ja tulevaisuuttamme, Netanjahu sanoi.
Israelin oikeistopuolueista on kuulunut vaatimuksia Gazan väestön pakkosiirtämisestä muualle. Minne, sitä ei kukaan osaa sanoa. Yhdysvallat ilmoitti eilen vastustavansa väestönsiirtoja. Netanjahun mukaan Israel tavoittelee Gazan kaistalle siviilihallintoa, jossa ovat mukana sellaiset palestiinalaiset, joilla ei ole mitään yhteyksiä Hamasiin.
– Luultavasti meidän on muodostettava jonkinlainen siviilihallinto Gazaan. Siinä olisivat mukana sellaiset gazalaiset, jotka eivät halua meidän tuhoamme. Mahdollisesti tässä voisivat olla avuksi Yhdistyneet arabiemiraatit ja Saudi-Arabia, Netanjahu sanoi.
Samalla Netanjahu painotti, ettei Israel ei aio lopettaa sotatoimia Gazassa ennen, kun Hamas on tuhottu.
– Israelin on jatkettava terrorismin juurimista. Tämä siksi, että nähtävästi kukaan muu ei ole sitä tekemässä. Haluaisin nähdä, että joku muu sen tekisi, mutta niin ei tapahdu. Me aiomme jatkaa toimia terroristiarmeijan rippeitä vastaan.
Netanjahun mukaan ilman maahyökkäystä Rafahiin kaupunki pysyy Hamasin tukikohtana Israelia vastaan.
– Jos jätämme (jäljellä olevat) terroristipataljoonat ja niiden johtajat sinne, he ottavat Gazan uudelleen hallintaansa ja hyökkäävät jälleen sieltä käsin meidän kimppuumme.
Tulitaukoneuvottelut jumissa
Israelin ja Hamasin edustajat poistuivat eilen Kairosta Egyptin välittämistä neuvotteluista ilman näkyviä tuloksia. Asetelma on säilynyt samana jo pitkään. Hamas haluaa Israelin lopettavan kaikki sotatoimet Gazassa ja vetäytyvän sieltä maksuksi reilun 130 panttivangin vapauttamisesta. Israel taas suostuu vain väliaikaiseen aselepoon vastineeksi panttivankien vapauttamisesta, eikä aio vetäytyä tai lopettaa sotaa. Egypti on painostanut kumpaakin myönnytyksiin, mutta tuloksetta.
MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä pitää Israelin maahyökkäystä Rafahiin varmana.
– Israel tulee aloittamaan tuon hyökkäyksen ja viemään sen aika pitkälle, ennen kuin se on valmis tulitaukoon, Penttilä sanoo.
Yhdysvaltojen painostuksella on Penttilän mukaan luultavasti ollut kuitenkin ollut Israelin hyökkäystä hillitsevä vaikutus.
Hyökkäys ei tule olemaan yhtä laaja, kuin hyökkäys olisi ollut ilman Yhdysvaltojen painostusta.
Ruoka ja polttoaine uhkaavat loppua
YK ja sen järjestöt varoittavat jälleen välittömästä humanitaarisesta katastrofista.
– Viiteen päivään Gazan kaistalle ei ole päässyt polttoainetta, eikä käytännössä lainkaan humanitaarista apua. On vain päivien kysymys, milloin polttoaineen puute lopettaa koko humanitaarisen operaation Gazassa, sanoo YK:n lastenoikeuksien järjestö Unicefin hätäavun koordinaattori Hamish Young. Hänen mukaansa ruoka loppuu Etelä-Gazasta pian.
Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan noin seitsemän kuukautta kestäneen sodan aikana Gazan kaistalla on kuollut yli 34 000 ihmistä, heistä valtaosa naisia ja lapsia. Young varoittaakin, että hätäavun puuttuminen tappaa ensinnä juuri lapsia.
– Etelä-Gazan viimeisen toimivan leipomon polttoaine on loppumaisillaan. Nyt, kun ihmiset pakotetaan jälleen liikkeelle, heiltä on kuitenkin katkaistu täysin elintärkeät tukitoimet. Sanon tämän hyvin selvästi: tämä johtaa lapsien kuolemaan. Lasten kuolemat pystyttäisiin estämään ja ne täytyykin estää, Young sanoo uutistoimisto Reutersille.
Symbolisia lisäoikeuksia Palestiinalle YK:ssa
YK:n yleiskokous päätti illalla myöntää Palestiinan delegaatiolle lisäoikeuksia YK:n yleiskokouksessa. Näihin kuuluvat muun muassa suora puheoikeus yleiskokouksessa sekä aakkosjärjestyksen mukainen istumapaikka kokoussalissa. Näillä päätöksillä on vähän käytännön merkitystä, mutta palestiinalaisten edustajan mukaan ne osoittavat maailman enemmistön olevan Palestiinan puolella ja valmistavan tietä YK:n täysjäsenyydelle.
Palestiina on ollut YK:n tarkkailijajäsen vuodesta 2012 alkaen. Penttilä ei usko, että Palestiinalla olisi käytännössä mitään mahdollisuuksia tulla YK:n täysjäseneksi.
– Valtion tunnustamisella ja YK-jäsenyydelle minimivaatimus on se, että valtion pitää hallita omaa aluettaan, ja sitähän palestiinalaiset eivät tee.
Yleiskokous ei voi yksin päättää uusista jäsenistä, vaan jäsenet täytyy hyväksyä myös turvallisuusneuvostossa.