MTV Uutisten aluevaalikiertue Vantaalla: Pelastusalan huolena rahoitus ja resurssit – "Ammatin pitää myös olla vetovoimainen"

3:54img
Kuinka paljon pelastustoimet näkyvät vantaalaisten äänestyspäätöksessä? MTV jalkautui kysymään asiaa
Julkaistu 20.01.2022 21:31
Toimittajan kuva

Niko Nurminen

niko.nurminen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

MTV:n aluevaalikiertue siirtyi Mikkelistä Vantaalle, jossa pelastusalan huolena on rahoituksen ja resurssien riittävyys. Vaaleissa valittavien aluevaltuustojen vastuulle tulee sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi myös pelastustoimi.

aluevaalit

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Pelastusala tarvitsee vuoden 2030 loppuun mennessä noin tuhat uutta pelastajaa erilaisten uusien luvattujen resurssilisäysten täyttämiseksi. Lisäksi alalta eläköityy samassa ajassa 1500 pelastajaa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Jussi Rahikaisen mukaan myös Vantaalla perustetaan uusia virkoja. Kaikkiaan tulevana viitenä vuonna tarvitaan 50 lisäpalomiestä, mikä hänen mukaansa vaatii miljoonien eurojen panostusta.

Pelastusopiston koulutustahti ei riitä täyttämään tulevaisuuden kaikkia pelastusalan työpaikkoja. Luottamusmies kertoo, että koulutusmäärien lisääminen ei pelkästään riitä.

– Ammatin pitää myös olla vetovoimainen. Yksi keino siihen on se, että palkkauksen pitää olla tehtävien vaativuuden mukainen. Tällä hetkellä näin ei ole, sanoo luottamusmies Lasse Härkänen Keski-Uudenmaan palomiesyhdistyksestä.  

Toisaalta kaikkia potentiaalisia hakijoita ei ehkä nykyisellään tavoiteta riittävän hyvin.

– Pelastajaksi hakeneista tällä hetkellä yksi prosentti on naisia. Meidän olisi lavennettava hakijakenttää josta osaavaa työvoimaa haetaan, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Mira Leinonen.

Näin ekonomisti, ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi sote-uudistuksen rahoituksen ongelmia:

4:57img

"Pitää olla varautunut"

Mutta miten paljon vantaalaiset kiinnittävät huomiota pelastusalaan liittyviin kysymyksiin sopivaa aluevaaliehdokasta valitessaan? Kadulla vastaantulijat vakuuttavat, että pelastusalalla on väliä.

Opiskelija Juha-Miguel Peltomaa korostaa pelastustoimen tasa-arvon tärkeyttä kaikille Suomessa asuville.

– Tällä hetkellä viittomakieliset jäävät kokonaan ulkopuolelle. He eivät pysty soittamaan hätäpuheluita, ja pelastustoimen tekstiviestipalvelu on käytössä vain virka-aikoina, Peltomaa muistuttaa.

Mira Leinonen kertoo, että pelastustoimi on marraskuussa julkistanut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toimintaohjelma. Sen tarkoituksena on kirittää pelastusammattilaisia huomioimaan paremmin eri väestöryhmiä.

Opinto-ohjaajana työskentelevä Lauri Maikkula huomauttaa tulevaisuuden tuntemattomuudesta.

– Eihän ennakolta voi tietää missä sattuu, joten pitää olla varautunut, Maikkula toteaa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella aluevaalit tuovat hallintoon muutoksia. Kunnat jakautuvat kahteen hyvinvointialueeseen. Kahdeksasta kunnasta Vantaa ja Kerava muodostavat yhden hyvinvointialueen, ja loput kuusi kuntaa, eli Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Nurmijärvi sekä Pornainen toisen.

Katso tästä koko MTV Uutisten vierailu Vantaalla: 

19:46img

Tuoreimmat aiheesta

Aluevaalit