"Olen pelännyt isäni tekevän minulle tai perheelle jotain" – nuoret kokevat väkivallan uhan kasvaneen

MTV Uutisten ja Allianssin tekemän kyselyn mukaan yli puolet vastaajista on vaihtanut käyttämäänsä reittiä väkivallan uhan takia. Väkivaltaa on kohdannut 16 prosenttia vastaajista.

Kysely toteutettiin verkossa ja se suunnattiin alle 30-vuotiaille. Vastauksia kertyi 453 kappaletta, jotka ovat satunnaisesti eri puolilta maata. Vastaajajoukko ei ole tilastollisesti edustava otos Suomen alle 30-vuotiaista, mutta kertoo omalta osaltaan karua tarinaa väkivallasta ja sen uhasta.

Kyselyssä oli tilaa myös avoimille vastauksille. Kyselyyn vastanneista 16 prosenttia kertoi joutuneensa väkivaltatilanteeseen viimeisen vuoden aikana. Reilu kolmannes vastaajista taas kertoi kohdanneensa väkivallan uhan.

Tätä joukkoa pyydettiin kuvailemaan tilanteita, joissa olivat kohdanneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Vastauksista voi päätellä, että väkivalta tai sen uhka voivat olla läsnä yhtä lailla yksityisissä tilanteissa kuin julkisilla paikoilla.

"Olen pelännyt isäni tekevän minulle tai perheelle jotain. Sekä kouluni oppilas on toistuvasti huudellut tekevänsä kouluammunnan."

"Kaupungilla törmää usein ihmisiin jotka tulevat uhkaavasti juttelemaan tai ehdottelemaan kun toinen yrittää vain päästä paikasta A paikkaan B." 

Komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta arvioi kyselyvastausten heijastelevan melko hyvin vallitsevaa todellisuutta. Tosin uhan kokemus tai turvallinen olo eivät välttämättä korreloi vallitsevan tilanteen kanssa.

– Nakkikioskin jonossa oleva humalainen voi olla juuri saamaisillaan nyrkistä, mutta kokee olevansa täysin turvassa. Toisaalta yksinäistä reittiä kävelevä ihminen voi olla täysin turvassa, mutta kokee tilanteen pelottavaksi tai uhkaavaksi.

– Todellisuus ja kokemus eivät aina korreloi, sanoo Heinonen.

Tilastojen valossa Suomi muuttuu koko ajan turvallisemmaksi, mutta toki väkivaltaa on. Siihen saattaa törmätä kotona, parisuhteessa ja jopa täysin tuntemattomien taholta kuten yksi vastaajista kertoo.

"Olin junassa poikaystävän kanssa, joukko nuoria tulee viereen istumaan ja äänekkäästi puhuvat teräaseista ja haukkuvat meitä. Yksi tökkäsi kyynärpäällä kylkeen voimakkaasti ja toiset talloivat poikaystäväni jalkoja."

Vastaajista 57 prosenttia kertoi väkivallan uhan vaikuttaneen heidän arkiseen kulkemiseensa esimerkiksi siten, että he ovat vaihtaneet reittiä pelon vuoksi. Komisario Heinonen sanoo, että reitin vaihtaminen voi olla hyvä idea, jos haluaa välttää esimerkiksi huutelua tai muuta häirintää. Toisaalta hän muistuttaa uudestaan, että pelot, jotka käytöstämme ohjaavat eivät välttämättä korreloi todellisen uhan kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat