Koronapassi saa hyvin laajaa kannatusta eduskunnassa yli puoluerajojen. MTV Uutiset kysyi kaikkien puolueiden puheenjohtajilta tai heidän sijaisiltaan kantaa koronapassikysymykseen. Käytännössä kaikkien muiden puolueiden edustajat perussuomalaisia lukuunottamatta olivat koronapassille vahvasti myönteisiä tai kannattivat sitä vähintäänkin varauksin.
Hallituspuolueista kyselyyn vastasivat SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja keskustan johdon edustajat. Oppositiosta kysymykseen vastasivat kokoomus, Liike Nyt sekä kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.
Kysymys kuului:
"Koronatilanne heikkenee nyt nopeasti. Yksi mahdollinen vastaus siihen olisi koronapassi, jonka suhteen päätöksiä pitäisi tehdä pian. Asia kuitenkin jakaa vahvasti mielipiteitä. Kysymme kaikkien puolueiden puheenjohtajilta / johtajistolta kantaa koronapassiin: Kannatatteko koronapassin käyttöönottoa Suomessa? Miksi? Miksi ei?"
Vihreät: Hallituksen selvitettävä koronapassin käyttöönotto kiireellisesti
– Vihreiden kanta koronapassiin on myönteinen, vastaa Vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio.
– Pidämme tärkeänä, että hallitus selvittää koronapassin käyttöönoton mahdollistavan lainsäädännön kiireellisesti.
Mustakallio näkisi koronapassin sopivan mm. kulttuuritapahtumiin, mutta ei kuitenkaan välttämättömiin palveluihin.
– Monessa Euroopan maassa koronatodistus on jo käytössä edellytyksenä ravintoloihin sekä kulttuuritapahtumiin- ja kohteisiin pääsylle, Mustakallio toteaa.
Mustakallio toteaa kuitenkin että koronapassi pitää toteuttaa yksityisyydensuojaa ja perusoikeuksia kunnioittaen, sekä huolella mietittyyn lainsäädäntöön pohjautuen.
Vasemmistoliiton Arhinmäki: Päätöksiä jo elokuun puolivälissä
Myös Vasemmistoliitto kannattaa asian kiireellistä selvittämistä.
– Erittäin pikaisesti pitää selvittää koronapassin toteuttaminen perusoikeudet ja yhdenvertaisuus huomioiden. Asialla on kiire, koska kulttuuri- ja tapahtuma-ala tarvitsee tietoa ja näkymää syksystä nopeasti, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Helsingin tuleva apulaispormestari Paavo Arhinmäki.
– Tällainen selvitys pitää tehdä nähdäkseni niin nopeasti, että hallituksella on mahdollisuus tehdä päätökset elokuun puolivälissä samalla kun hybridistrategiaa päivitetään.
– Itse suhtaudun koronapassiin lähtökohtaisesti myönteisesti, jos mahdolliset perusoikeus- ja yhdenvertaisuuskysymykset saadaan ratkaistua. Koronapassin käyttöönoton edellytys on myös riittävän maksuttoman testauksen kapasiteetti. Myöskään koronapassia ei voida vaatia julkisissa palveluissa, Arhinmäki toteaa.
"SDP valmis laajentamaan koronapassin käyttöä"
Myös pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kannattaa koronapassia vähintään varauksellisesti.
– SDP on valmis laajentamaan koronapassin käyttöä matkailusta yksityisiin tapahtumiin sekä ravintola-alalle, kunhan oikeudelliset ja käytännön yhdenvertaisuuskysymykset saadaan ratkottua. Syynä on delta-variantista ja long covidista saadut uudet tiedot sekä muutos tautitilanteessa ja rajoitusten tarpeessa, toteaa SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.
– Koronapassilla pääsisi kulkemaan kahden rokoteannoksen, negatiivisen testituloksen tai sairastetun koronainfluenssa myötä. Julkisia peruspalveluita tai esimerkiksi ruokakauppojen ja apteekin kaltaisia palveluita passin taakse ei voida Suomessa laittaa, Mäkynen sanoo.
Mäkysen mukaan passin käyttöönotto edellyttää perusoikeus- ja käytännön kysymysten ratkaisemista sekä eduskunnan käsittelyä.
– Rokotekattavuuden nousun myötä testikapasiteettia vapautuu myös oireettomien testaamiseen, mutta yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on varmistettava kaikkien mahdollisuus saada rokote tai testi riippumatta varallisuudesta ja tuloista. Hybridistrategiaa päivitetään elokuussa, jolloin kunkin alan ministereiden, tässä tapauksessa Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön on tuotava esitys passin käytön laajentamisesta, Mäkynen toteaa.
RKP: "Samanlaista logiikkaa kuin maahantulotoimien osalta"
Myös RKP näyttää vihreää valoa.
– Suhtaudun tähän lähtökohtaisesti myönteisesti, ja näen koronapassin käyttöönotossa mahdollisuuksia yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämien yleisötapahtumien osalta, vastaa RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
– Tässä voisi käyttää samanlaista logiikkaa kuin maahantuloon liittyvien terveysturvallisuutoimien osalta eli hyväksytyn covid-rokotussarjan lisäksi kyseeseen tulisi todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä tai todistus sairastetusta koronavirustaudista, Henriksson arvioi.
– Yhdenvertaisuusnäkökulmasta keskeistä tässä yhteydessä on kuitenkin se, että kaikilla kansalaisilla tulee olla ollut tosiasiallinen mahdollisuus ottaa rokotteet tai käydä testeissä maksutta. Asia edellyttää tietenkin hyvää valmistelua ja ensin keskustelua hallituksen sisällä. Ja on selvä, että yhdenvertaisuuskysymykset tulevat olemaan keskeisiä mahdollisen valmistelun yhteydessä, Henriksson toteaa.
Keskusta "varovaisen myönteinen"
– Koronatilanne on tosiaan pahentunut hälyttävän nopeasti. Silti yhteiskunnan sulkeminenkaan ei ole pitkälle tulevaisuuteen mahdollista. Suhtaudun varovaisen myönteisesti koronapassin käyttöön ottoon juuri tämän yhteiskunnan avaamisen näkökannalta, toteaa Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs.
– Ainakin hallituksen tulisi vakavasti sitä pohtia keinovalikoimaan kuuluvaksi ja selvittää sen mahdolliset hyödyt ja haitat myös perusoikeuksien näkökulmasta.
Harkimo: "Tämä olisi pitänyt suunnitella jo aikoja sitten "
Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo kritisoi hallitusta hidastelusta koronapassin suhteen.
– Koronapassi pitäisi ottaa käyttöön jotta voitaisiin järjestää tapahtumia, konsertteja, urheilukilpailuja ja muita samantyyppisiä tapahtumia. Tämä mahdollistaisi myös ravintoloiden pitämisen auki kun tauti pahenee, Harkimo sanoo.
– Ongelma tässä on että hallitus reagoi vasta sitten kun toimenpide pitäisi jo olla valmiina. Tämä olisi pitänyt suunnitella jo aikoja sitten niin se ois nyt saatu voimaan kaikki päätökset tehdään jälkijättöisesta eikä mitään suunnitelma ole. Jos perusteluina on että tämä ei ole perusoikeuksien mukaista onko se sitten että paikat suljetaan? Harkimo kysyy.
Kokoomus: "Esitimme tämän selvittämistä jo keväällä"
Liike Nytin tavoin myös Kokoomus kannattaa vahvasti koronapassia.
– Kyllä, kannatamme koronapassin käyttöönottoa Suomessa. Esitimme mahdollisuuden selvittämistä jo maaliskuun lopussa, mutta hallitus suhtautui silloin passiin penseästi, toteaa Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen.
– Koronapassi helpottaisi yhteiskunnan pitämistä auki turvallisesti: sitä voisi hyödyntää esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumissa ja ravintoloissa. Koronapassiin liittyy toki yhdenvertaisuuskysymyksiä, jotka on selvitettävä huolellisesti. Rokotusten lisäksi negatiivisen testituloksen tai todistuksen sairastetusta koronataudista pitäisi avata pääsy tapahtumiin, Valtonen toteaa.
KD: "Edellytää mahdollisuutta maksuttomaan koronatestiin"
– Suhtaudun varovaisen myönteisesti, mutta passin käyttöön otto edellyttää mielestäni mahdollisuutta maksuttomaan koronatestiin kaikille halukkaille, toteaa Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.
– Rokotettujen, testattujen ja sairastaneiden erottaminen muista synnyttää varmasti keskustelua perusoikeuksista, kun kaikki halukkaatkaan eivät ole vielä saaneet ikäryhmänsä mukaisesti kahta rokotetta eli passin käyttöön otto edellyttäisi mielestäni mahdollisuutta maksuttomaan koronatestiin kaikille halukkaille, jolloin negatiivisella testituloksella voitaisiin avata erilaisia tapahtumia ja auttaa vaikeuksissa olevia elinkeinonharjoittajia, Essayah toivoo.
Koronapassin käyttöönotto ei ole tarpeen, mikäli rokotekattavuus etenee ripeästi, myös toisen rokoteannoksen osalta. Nuoret aikuiset pääsevät vielä alkusyksyyn mennessä hakemaan toisen rokoteannoksen, joka tulee parantamaan tilannetta, Essayah toteaa.
Perussuomalaiset: Rokotepassi ei ole perusteltu
Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra ei kannata rokotepassia.
– Rokotteet eivät estä tartunnan saamista tai viruksen leviämistä, joten rokotepassi ei ole perusteltu. Kulttuuri- ja tapahtuma-alaa olisi pitänyt auttaa paljon aiemmin ja esimerkiksi pikatestit festareilla olisivat toimineet paremmin.
21:07
Oikaisu 28.7. klo 17.28 Paavo Arhinmäki on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ei puolueen varapuheenjohtaja.