Uniperin ja Fortumin umpisolmussa voi häämöttää Suomea auttava käänne: "Saksa voi joutua hätätilaan, jos kaasutoimitukset Venäjältä eivät jatku"

Omistajaohjausministeri Tuppurainen keskustelee energiayhtiö Uniperin tilanteesta tänään Berliinissä, Saksassa.

Ministeri tapaa Saksan kansliaministerin sekä liittokansleri Olaf Scholzin keskeisimmän talouspoliittisen neuvonantajan sekä muita hallituksen jäseniä.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Berliinistä, että neuvotteluilta odotetaan paljon, mutta ratkaisuun päästään tuskin tänään.

– Tilanne on hyvin monimutkainen ja pahasti umpisolmussa. Molemmille maille, niin Suomelle kuin Saksallekin, tämä on äärimmäisen hankala ratkaista.

Vastassa ovat Saksan talousministerin Robert Habeckin Fortumille esittämä vaatimus osallistua Saksan suurimman kaasuntuojan, Uniperin pelastamiseen sekä omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) toteamus, etteivät Fortum ja Suomi enää voi rahoittaa Saksan kaasuongelmaa ja Uniperia.

Saksa maksaa venäläiskaasusta tällä hetkellä lähes kymmenkertaista hintaa, eikä se voi laskuttaa sitä asiakkailtaan.

– Voimassa olevan energiahintasääntelyn takia Uniper ei saa nostaa hintoja realistisiksi, vaan se joutuu toimimaan hinnoilla, jotka on sovittu aikoja sitten. Yhtiö ei kestä tätä montaa viikkoa.

Helsingin Sanomien mukaan Uniper tekee tappiota noin 50 miljoonan euron päivävauhtia. Kuukaudessa siis puolitoista miljardia euroa.

Tänä vuonna Fortum on tukenut Uniperia jo kahdeksalla miljardilla eurolla.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Aukeaako Uniperin ja Fortumin umpisolmu?

Piuhola sanoo, että neuvottelupöydällä on ääripääratkaisuja. Eräs ääripää olisi se, että Uniper päästettäisiin konkurssiin. Toinen ääripää olisi se, että Saksa kansallistaisi Uniperin.

– Niistä tuskin tänään neuvotellaan, sillä ne olisivat äärimmäisen huonoja ja kalliita ratkaisuja Fortumille.

Piuhola sanoo, että Fortumille ehdottomasti paras ratkaisu olisi se, että Saksalle siirrettäisiin nimenomaan kaasuun liittyvät maassa olevat elintärkeät toiminnot.

Saksa joutuu ottamaan joka tapauksessa käyttöön kivihiilivoimaloita syksyn ja talven aikana, sillä se ei pysty tuottamaan muuten tarpeeksi energiaa, Piuhola sanoo.    

Entä jos kaasun tuonti Venäjältä ei jatkukaan?

Venäläinen Gazprom pysäytti maanantaina kaasun tuonnin Nord Stream 1 -kaasuputken kautta kymmeneksi päiväksi. Virallinen selitys toimitusten katkaisulle on kaasuputken huolto. Saksa pelkää kuitenkin, etteivät toimitukset jatku enää lainkaan.

– Jos kaasu ei lähde virtaamaan, niin Saksa joutuu hätätilaan kaasun suhteen. Silloin Uniper saisi purkaa nämä tekemänsä kaasusopimukset ja nostaa kaasun hintaa.

Se voi Piuholan mukaan tietää sitä, että saksalaiset lähtevät osoittamaan mieltä. Auki olevat kysymykset ratkeavat oikeastaan vasta sen jälkeen, kun Nordsteam 1 -putken huolto on ohi, Piuhola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat