Toisen korona-aallon kolkutelleissa porteilla sosiaalisessa mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa pohditaan, miten koronavirustesti tehdään ja miltä se todellisuudessa tuntuu. MTV Uutiset pääsi testaamaan asiaa Espoon Otaniemessä sijaitsevalle Terveystalon drive-in -testauspisteelle.
Koronavirustestissä näyte otetaan nenänielusta pumpulipuikolla, jota hierotaan limakalvoa vasten.
– Koronavirus lisääntyy nenänielun limakalvon soluilla. Kun puikkoa pyöritellään limakalvoa vasten, saadaan soluja, joista voidaan tutkia, onko henkilöllä koronavirus, Terveystalon terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita kertoo.
Ihmisten kipukynnys on erilainen
Laboratoriohoitaja Liisa Paljakka on pukeutunut suojavarusteisiin, ja testien tekeminen käy häneltä varmalla otteella. Hän kertoo osan ihmisistä silti jännittävän koronavirustestiä etukäteen.
– Ihmisten kipukynnys on erilainen. Varsinkin, jos on kipeä, se varmasti lisää jännitystä (testitilanteessa), Paljakka tuumaa.
Testin tekeminen ei kestä ajallisesta kauan, mutta se saattaa tuntua epämiellyttävältä.
Jos ihminen kärsii koronaviruksen oireista kuten esimerkiksi yskästä, hengenahdistuksesta ja kuumeesta, henkilön tulee ottaa etäyhteys puhelimitse läheisimpään terveydenhuoltoon.
Lähetteen koronavirustestiin voi kirjoittaa lääkäri tai tarvittaessa työterveydessä hoitaja. Suomen virustestauksen kapasiteetti on tällä hetkellä yli 14 000 testiä päivässä, mikä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Testejä tehdään niin julkisen kuin yksityisen terveydenhuollon puolella.
MTV Uutisten toimittaja Ismo Puljujärvi kokeili, miltä testi tuntuu.
– Aivan kuin pienenä tunki legopalikoita nenään, hän summaa kokemukse.