MTV Uutiset kokeili koronan pikatestiä – uskaltaako kotona tehtävään testiin luottaa? Asiantuntija nostaa esiin yhden tärkeän seikan

Maailmalla yleistyneitä koronan kotitestejä voi pian ostaa kaupoista myös meillä Suomessa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on jo käsitellyt kahden kotitestivalmistajan ilmoitukset, ja niitä voi mahdollisesti hankkia kaupoista vielä tämän kuun aikana, kertoo Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu MTV Uutisille.

Fimean jonossa on myös muita ilmoituksia eri kotitestien valmistajilta, jotka odottavat vielä hyväksyntää.

Ylitarkastaja Karhun mukaan keskeinen ero koronan pikatestissä on se, onko testi tarkoitettu kotona tehtäväksi vai onko pikatesti tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

– (Testin) tilausvaiheessa on hirveän tärkeää, että (testin) pitää olla tarkoitettu kotitestaukseen, eli maallikon käsiin tarkoitettu, koska kaikki pikatestit eivät ole kotitestejä, Karhu täsmentää testien eroa.

Kotona tehtävän testin erottaa CE-merkinnän jälkeen tulevista neljästä numerosta. Ammattilaisten käyttöön tarkoitetuissa testeissä on vain CE-merkintä. Lisäksi kotitesteissä on suomen ja ruotsinkielinen ohjeistus.

"Ei voi liikaa nojata"

Karhun mukaan koti- ja pikatestit eivät ole suoranaisesti osa Suomen koronastrategiaa, vaan jokainen kuluttaja voi halutessaan ostaa niitä omaan käyttöön. Testit tulevat tarpeeseen enemmänkin sellaisissa maissa, joissa testauskapasiteetti on ruuhkautunut tai etäisyydet ovat pitkiä.

– Ihmiset toivovat kovasti, että tällaisilla pikakotitesteillä voisi järjestää bileitä, tapahtumia ja mennä sinne mummolaan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta kun mikään testi ei ole 100-prosenttinen, ja vielä maallikon tekemänä siinä on vähän lisää epävarmuustekijöitä. Ei niihin ihan liikaa voi nojata, Karhu sanoo.

Ennen testin tekoa kannattaa myös tarkistaa, minkälaisiin tilanteisiin testi soveltuu.

– Tähän mennessä suurin osa näistä pikatesteistä on tarkoitettu oireellisille. Toimivuus on osoitettu vain sellaisessa potilasaineistossa, jossa on testattu oireilevaisia ihmisiä. Onko se (testin) herkkyys oikeasti sama, onko sen luotettavuus sama, kuin jos testattaisiin oireettomia? Karhu pohtii.

Tärkein muistettava asia testeihin liittyen on mahdollisen positiivisen tuloksen kanssa toiminen. Tuolloin tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin ja hakeutua virallisen koronavirustestiin, Karhu muistuttaa.

Näin testi toimii käytännössä

MTV Uutisten toimittaja Carlos Sunila testasi pikatestiä käytännössä. Testi toteutetaan ottamalla molemmista sieraimista näyte pitkällä tikulla. Tavalliseen koronavirustestiin suurimpana erona on se, ettei ainakaan MTV:n testikäytössä ollutta pikatestiä täytynyt ujuttaa nenänieluun asti.

Täten testi ei tuntunut niin epämiellyttävältä kuin tavallinen koronavirusnäytteenotto.

Näytteenoton jälkeen tikku laitettiin nesteellä täytettyyn purkkiin, josta sisällä ollut neste valutetaan testiliuskalle. Testiliuska antaa joko negatiivisen tai positiivisen koronavirustuloksen 15–20 minuutin kuluessa.

MTV:n toimittaja sai negatiivisen testituloksen. Ylitarkastaja Karhun mukaan testitulokseen voi luottaa.

– Kun ei ole oireita ja testi on negatiivinen, eiköhän tässä voi henkäistä helpotuksesta. Jos olisi ollut positiivinen tulos, se olisi ehdottomasti pitänyt lähteä varmistamaan terveydenhuoltoon, Karhu muistuttaa.

Kotitestien yleistyessä lisätietoa niistä voi lukea THL:n sivustolta.

Katso yllä oleva video! MTV:n toimittaja Carlos Sunila testasi koronan pikatestiä – katso videolta, miten testaus sujui

Lue myös:

    Uusimmat