Matti Vanhanen on keskustan valinta Suomen uudeksi valtiovarainministeriksi. Miten 64-vuotiaan Vanhasen ura on johtanut tähän pisteeseen?
Nuoresta asti keskustalaispiireissä vaikuttanut Matti Taneli Vanhanen nousi eduskuntaan vuonna 1991.
Vaalikausien edetessä Vanhasen profiili nousi. Vuosituhannen vaihteessa hänet valittiin keskustan varapuheenjohtajaksi, ja vuonna 2003 edessä oli paikka Anneli Jäätteenmäen (kesk.) hallituksen puolustusministerinä.
Pääministeri Jäätteenmäki joutui yllättäen eroamaan vain parin kuukauden jälkeen niin sanotun Irak-skandaalin myötä. Tämä avasi Vanhasen väylän pääministeriksi.
Tuolloin Vanhanen kertoi julkisuuteen päätyneensä pääministeriksi vastentahtoisesti, ja häntä kutsuttiinkin ajoittain "sattumapääministeriksi".
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Vastentahtoinen Vanhanen hallitukseen – puheenjohtaja Kulmunin ja valtiovarainministeri Vanhasen työnjakoa joudutaan vielä setvimään
Matti Vanhanen nousi puolustusministerin paikalta pääministeriksi vuoden 2003 Irak-skandaalin kautta.
Vuoden 2007 vaaleissa Vanhasen johtama keskusta oli jälleen suurin puolue, ja Vanhanen jatkoi pääministerinä uudella hallituspohjalla.
Presidentinvaaleissa Vanhanen ei ole kerännyt suurta menestystä. Vuonna 2006 Vanhanen sai 18,6 prosenttia äänistä eikä päässyt toiselle kierrokselle, ja vuoden 2018 vaaleissa tulos oli katastrofimaisen huono 4,1 prosenttia.
Vaalirahakohu jätti jälkensä
Pitkäaikainen pääministeri ei välttynyt 2000-luvun ensimmäisenä vuosikymmeninä kohuilta.
Vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeisinä vuosina Vanhanen tempautui osaksi suomalaista politiikkaa ravistellutta vaalirahakohua.
Kehittyvien maakuntien Suomi ry. -yhdistyksellä tuettiin keskustan ja myös Vanhasen omaa henkilökohtaista vaalikampanjointia.
Vanhanen joutui korjaamaan vaalirahailmoitustaan ja selittämään useaan otteeseen julkisesti, mitä tiesi tai muisti oman rahoituksensa taustoista.
Kokonaisuuteen liittyi myös niin sanottu lautakasakohu.
Ylen Silminnäkijä-ohjelma väitti vuonna 2009 nimeämättömän rakennusyrityksen toimittaneen Vanhaselle materiaalia talon rakentamiseen. Yritys oli Ylen mukaan myös toteuttanut ja pyrkinyt saamaan lisää urakoita keskustaa lähellä olleelta Nuorisosäätiöltä, joka puolestaan oli rahoittanut Vanhasen kampanjaa.
Kyse olisi ohjelman väitteiden perusteella voinut olla käytännössä korruptiosta.
Mitään todisteita toimitetuista puumateriaaleista ei löydetty. Koska Vanhanen ei haastanut ohjelman tekijöitä oikeuteen, asiaa ei selvitelty oikeudessa.
Paljastuskirja johti oikeuskäsittelyihin
Myös Vanhasen yksityiselämää on käsitelty julkisuudessa.
Vuonna 2006 silloinen pääministeri seurusteli Susan Kurosen kanssa. Tämä julkaisi vuonna 2007 suhteesta muistelmakirjan Pääministerin morsian, jossa jo päättyynyttä suhdetta kuvailtiin varsin yksityiskohtaisesti.
Vanhanen teki kirjasta tutkintapyynnön, ja Kuronen tuomittiin Helsingin hovioikeudessa sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.
Eri kohujen on arvioitu osaltaan vaikuttaneen siihen, että Vanhanen jättäytyi vapaaehtoisesti pois pääministerin sekä keskustan puheenjohtajan paikalta vuonna 2010.
Vanhanen vetosi tuolloin muun muassa jalkavaivoihinsa, mutta totesi myös kertovansa eronsa syyt vasta vuosia myöhemmin.
Matti Vanhanen poistui suomalaisen politiikan huipulta kesäkuussa 2010. Taukoa kesti vuoden 2015 vaaleihin asti.com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press
Yllättävä työpaikka, sitten paluu politiikkaan
Syksyllä 2010 Vanhanen yllätti monet politiikan seuraajat aloittamalla kooltaan verrattaen rajallisen Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.
Entinen pääministeri toimi tehtävässä vuoteen 2014 asti, mutta päätti sitten palata politiikkaan ja eduskuntaan.
Vaalikauden 2015–2019 Vanhanen toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Tällä vaalikaudella Vanhanen on toistaiseksi toiminut eduskunnan puhemiehenä.
Vanhanen on joutunut viettämään aikaa sairauslomalla sivussa eduskuntatyöstä terveydellisistä syistä.
Häneltä löydettiin viime kesänä munuaissyöpä, ja syksyllä Vanhaselle tehtiin vaativa sydänleikkaus.
64-vuotias Vanhanen on nyt palaamassa ministeriksi, omien sanojensa mukaan velvollisuudentunnon ajamana.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa Matti Vanhasen nimityksen valtiovarainministeriksi huomenna.