Halla-aho puhemiesvaalissa esiintyneestä epäluottamuksesta: "Keskisormennäyttö minua presidentinvaaleissa äänestäneille"

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho uskoo, että hänen tuloksensa äänestyksessä puhemiehen paikasta vaikuttaa presidentinvaalien toiseen kierrokseen.

Halla-aho sai alle puolet äänistä, 91 kappaletta, kun eduskunnassa valittiin puhemiestä. Äänestys tehtiin suljettuna lippuäänestyksenä, joten ei ole selkeää tietoa siitä, ketkä äänestivät Halla-ahon puolesta, ketkä tätä vastaan.

Halla-aho arvioi tiedotustilaisuudessa, että epäluottamus tulee ”samalta ilmansuunnalta” kuin häneen kohdistettu tyytymättömyys ja kritiikki tuli silloin, kun hänet viimeksi valittiin puhemieheksi.

"Tämä näytelmä selvensi monien osalta, miten toimivat toisella kierroksella"

Halla-aho antaa vastauksessaan ymmärtää, että tämä äänestyskäyttäytyminen voi heijastua presidentinvaalien toiseen kierrokseen. Hän viittaa siihen, että osa äänestäjistä tekee valintaa Alexander Stubbin (kok.) ja Pekka Haaviston (sitoutumaton, vihreiden tukema ehdokas) väliltä.

– Pidän tällaista protestointia hiukan yllättävänä, jos sallitaan karkea ilmaisu, keskisormen näyttönä niille kansalaisille, jotka äänestivät minua presidentinvaaleissa, ja joista suuri tällä hetkellä aivan aidosti on pohtinut omaa äänestyskäyttäytymistään toisella kierroksella, Halla-aho toteaa.

– Luulen, että tämä näytelmä nyt selvensi aika monien osalta sitä, miten he toimivat toisella kierroksella, hän toteaa.

"Joillain edustajilla erittäin aggressiivinen asenne"

Median kysyessä Halla-aho kommentoi myös SDP:n eduskuntaryhmästä saamaansa kritiikkiin.

– Pidän ikävänä myös sitä, että joillain edustajilla on ollut erittäin aggressiivinen ja militantti asenne puhemiestä kohtaan viime syksyn aikana. Mielestäni osa puheenvuoroista on ollut aika ala-arvoisia. 

Lue myös:

    Uusimmat