Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on todennäköisesti eduskunnan seuraava puhemies, kun tehtävästä äänestetään huomenna keskiviikkona.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö koki uransa kiusallisimman hetken vuonna 2010, kun hän sai eduskunnan puhemiesvaalissa vain 89 ääntä jopa hallituksen rivien rakoillessa.
Tulos riitti niukasti Niinistölle ja hän vannoi kuin vannoikin puhemiehen valan, vaikka kertoi silloin harkinneensa, voiko ylipäätään jatkaa puhemiehenä.
Tavallisesti puhemiesäänestys on läpihuutojuttu.
Äänestystuloksen on tulkittu johtuneen Niinistön johtamistyylistä. Hän oli myös pitänyt eduskunnassa tiukkaa kulukuria.
– Minä elän kuin opetan. Jostain kumman syystä minuun on iskostunut sellainen ajatus, että jos pelataan veronmaksajien rahoilla, niiden kanssa pitää pelata erityisen tarkasti, Niinistö sanoi MTV:n presidenttitentissä vuonna 2012.
Lue myös: Yli 14 000 euron palkkapussi ja tehtävä poliittisen kamppailun yläpuolella – tällainen on puhemiehen pesti
Tuleeko protestiääniä?
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että Halla-aho saanee protestiääniä ainakin oppositiosta.
– Jussi Halla-aho on varsinkin opposition puolella voimakkaita tunteita herättävä hahmo. Hänellä on tiettyä historiaa: rikostuomio kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta, mitkä ovat korkeimmassa oikeudessa vahvistettu. Tämä tuottaa varmasti protestiääniä puhemiestä äänestettäessä.
Jokisipilä uskoo kuitenkin hallituksen rivien pysyvän suorassa.
– Joitain yksittäisiä (protestiääniä) siellä saattaa olla, mutta normaalin suomalaisen poliittisen kulttuurin mukainen ratkaisu on se, että hallitusryhmistä tuetaan perussuomalaisten nimittämää puhemieskandidaattia.
Tämän enempää Jokisipilä ei veikkaile, millaisella äänisaaliilla tai millä kierroksella puhemies tällä kertaa valitaan.
– Perinteisesti on mennyt niin, että kun hallituksen toiseksi suurin puolue on nimennyt oman kandidaattinsa, niin häntä on äänestetty omasta puolueesta, mutta myös hallitusryhmien puolelta, hän sanoo.
Lue myös: Tuleva sisäministeri Rantanen poliisien määrän nostosta: Kaikkien ei tarvitse olla poliisitutkinnon suorittaneita
Miksi ei ministeriksi?
Äänivyöryn kevään vaaleissa jälleen kerran saanut Halla-aho oli vahva ehdokas myös ministeriksi. Perussuomalaiset päätti kuitenkin esittää häntä puhemiehen tehtävään.
Jokisipilä uskoo, että perussuomalaiset ovat tehneet asiassa kokonaisharkintaa poliittisen kokemuksen ja pätevyyden suhteen.
– En tiedä, onko Halla-aholta tiedusteltu halukkuutta olla valtioneuvoston jäsen. Saattaa olla, että hän on itse kieltäytynyt ministerivastuusta. Puhemieheksi hän on sopiva hahmo, koska hän on entinen perussuomalaisten puheenjohtaja ja yksi näkyvimpiä ja pitkäaikaisimpia vaikuttajia toisiksi suurimmassa hallituspuolueessa, Jokisipilä pohtii.
Perussuomalaisten on määrä nimetä puolueen presidenttiehdokas elokuun puoluekokouksessa. Halla-aho on ollut yksi nimi puolueen presidenttiehdokasveikkailuissa.
Voiko Halla-aho toimia yhtä aikaa puhemiehenä ja presidenttiehdokkaana?
– Siihen ei mitään laillista estettä ole, Jokisipilä vahvistaa.