Muistatko Vantaalle kaavaillun hämärän dinosauruspuiston? Jurase Parkin puuhamies tuomittiin katteettomista lupauksista oikeudessa

Vantaan Kivistöön dinosaurusteemaista huvipuistoa, ”Jurase Parkia”, puuhannut mies tuomittiin käräjillä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta. Helsingin hovioikeus päätti tänään, että käräjätuomio jää voimaan.

Hovioikeus ei ottanut käsiteltäväksi valitusta, jonka huvipuistohankkeen taustalla toiminut Jorma Leppäniemi oli tehnyt viime vuonna käräjäoikeudelta saamastaan tuomiosta.

Tänään lainvoiman saanut käräjätuomio liittyy vuosien takaisiin tapahtumiin. MTV Uutiset kertoi alkuvuodesta 2016, että Vantaalle kaavailtu dinosaurusteemapuisto Jurase Park keräsi rahoitusta erikoisella joukkorahoituskampanjalla.

Mainoksissa puhuttiin, että huvipuistoon sijoittavat voisivat saada 7 prosentin takuutuoton viiden vuoden ajalle. Tämän vakuutena kerrottiin olevan pankkitakaus.

Matkailuvetonaulaksi kaavailtua puistoa rahoitettiin myymällä ”sinkkuosakkeita, perheosakkeita ja sijoittajapakettia”. Kylkeen luvattiin ravintola-alennuksia ja dinosauruslehteä.

Vantaan kaupunki oli antanut hankkeelle suunnitteluvarauksen Vantaan Kivistössä sijaitsevalle tontille.

Julkisuuteen väitettiin, että hankkeen takana olisi 10 miljoonaa euroa kiinalaista rahaa. Kiinalaisten sijoittajien kerrottiin vastaavan hankkeen rahoituksesta suurimmilta osin.

MTV Uutiset pyysi asiaan liitettyjä kiinalaisyhtiöitä kertomaan, mikä niiden rooli projektissa on. Kiinalaisyhtiö Zigong Dinosaurs World Science & Technologystä kerrottiin MTV:lle, että suomalaismies oli vain käynyt tehtaalla tutustumassa leikkidinosauruksiin. Sijoittamisesta ei ollut ollut puhe.

– Jorma kävi viime viikolla tehtaallamme tutustumassa tuotteisiimme, mutta emme ole hankkeessa sijoittajana. Olemme vain valmistaja, joka tekee dinosauruksia eurooppalaisille asiakkaille, yrityksen edustaja kertoi.

Lopuksi MTV:n haastattelema mies tyrkytti toimittajalle vielä mahdollisuutta tilata yrityksestä dinosauruksia.

Jälkikäteen ei ihmetytä, että dinosauruspuistopuheet olivat katteettomia.

Vantaan kaupunki oli "vahvasti" mukana

Huvipuistohankkeen sijoittajille kohdistettu markkinointi tuli käräjäoikeuden ruodittavaksi loppukeväästä 2020.  

Oikeudenkäynnissä todistajana kuultiin muun muassa hankkeeseen mukaan houkuteltua arkkitehtia, joka esiintyi yrityksen mainosvideolla.

Hän kertoi jo aluksi epäilleensä projektia, sillä sitä tunnuttiin markkinoitavan Jurassic Park- sekä Kiviset ja Soraset -brändeillä. Hän pelkäsi tekijänoikeusloukkausta ja muutenkin piti hanketta vähän epätyypillisenä suomalaiseksi.

Todistajana oli myös eräs rakennuttaja, joka oli niin ikään mukana mainosvideolla. Hän oli ensin vakuuttunut hankkeesta, sillä Vantaan kaupunki oli siinä mukana niin "vahvasti".

Vantaan kaupungin Kivistön alueen kehittämispäällikkö puolestaan kertoi oikeudessa, että hankkeen uskottavuus oli "murentunut kaikkien vaiheiden kautta". Kaupunki oli peruuttanut hankkeelle antamansa varauksen jo helmikuussa 2016. Yhtiön puolelta oli annettu liian hyvä kuva rahoituksen onnistumisesta.

Rangaistukseksi sakkoja

Helsingin käräjäoikeus katsoi viime heinäkuussa antamassaan tuomiossa, että esimerkiksi lupaus viiden vuoden takuutuotoista oli puppua jo pelkästään sen puolesta, että osakeyhtiölaki määrää, että osinkojen jaosta päätetään tilikausi kerrallaan.

Pankin antamaa takausta tuotoille ei ollut. Myöskään lupaukselle 10 miljoonan kiinalaisesta pääomalainasta ei ollut mitään todisteita.

Väärien tai harhaanjohtavien väitteiden punojaksi katsottiin vuonna 1957 syntynyt mies, joka oli julkisuudessa kommentoinut puiston asioita.

Dinosauruspuiston puuhamies oli itse väittänyt, että hän ei todellisuudessa ollut puiston takana, vaan hänen vaimonsa, joka oli merkitty rekistereihin yrityksen päättäjäksi. Hän oli myös kiistänyt kaikki rikokset.

Oikeuden mukaan mies kuitenkin oli puistohankkeen todellinen vallankäyttäjä.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1957 syntyneen Jorma Kari Leppäniemen arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Maksettavaa jäi minimimäärä, eli 180 euroa.

Leppäniemi valitti asiasta hoviin, mutta hovi ei ottanut asiaa käsiteltäväksi. Käräjätuomio jäi voimaan.

Leppäniemi ei halunnut kommentoida tuomiota MTV Uutisille.

Leppäniemi on ollut viime aikoina julkisuudessa Soinin kunnan kanssa kehkeytyneen erimielisyyden takia. Kyse on ollut rinneyrityksestä, jota kunta on yrittänyt häätää. Aiheesta on uutisoinut muun muassa Yle.

Lue myös:

    Uusimmat