Aselupien peruutukset ja aseiden haltuunotot lisääntyivät viime vuonna merkittävästi, ja sama tahti näyttää jatkuvan myös tänä vuonna. Suurimpana syynä tähän on väestön vanheneminen. Poliisi on havahtunut nyt selvittämään, kuinka monella huonokuntoisella hoivakotipotilaalla on yhä voimassa oleva aselupa.
Kolmannes Suomen 1,6 miljoonasta aseluvasta on eläkeikäisillä. Yli 81-vuotiaita aseluvan haltijoita on yli 80 000.
– Ikähän ei sellaisenaan ole peruste peruuttaa ampuma-aseita. Ampuma-aseiden ja tarvikkeiden turvallinen säilytys ovat kuitenkin niin keskeinen osa aseturvallisuutta. Jos harrastaminen lakkaa esimerkiksi terveydellisistä syistä, säilytys saattaa jäädä huonolle hoidolle, sanoo ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksesta.
Iso osa peruutuksista tehdään luvanhaltijan omasta pyynnöstä.
"Aseita on jäänyt vailla valvontaa"
Ikäihmisten aselupiin keskittyvän kampanjan oli määrä alkaa poliisissa valtakunnallisesti jo keväällä 2020, mutta aloitus siirrettiin koronarajoitusten vuoksi myöhempään aikaan, jolloin omaisten olisi turvallisempaa asioida poliisiasemalla. Nyt kukin poliisipiiri käy aselupia läpi omaan tahtiin.
Esimeriksi Lounais-Suomen alueen hoivakotipotilailta on löytynyt tähän mennessä noin 30 aselupaa, ja nyt selvitetään aseiden kohtaloa.
– Tyhjillään olevissa asunnoissa on jäänyt aseita vailla valvontaa. Ja valitettavaasti sosiaalitoimikin on jossain vaiheessa törmännyt sairastuneeseen vanhukseen, joka on uhitellut aseen kanssa, kertoo operaatiosta vastaava rikoskomisario Leo Tusa.
– Nyt aluksi puutumme hoivakotiasioihin ja toisessa vaiheessa järjestämme armovuosikeräyksen, jos kokee, ettei enää ole harrastusta eikä säilytystäkään pysty järjestämään kunnolla. Siinä poliisi tulee noutamaan aseen kotoa, eli niitä ei tarvitse tänne poliisilaitokselle lähteä kuljettamaan.
Hoivakotien asukkailta talteen 28 asetta
Alkuvuodesta hoivakotiselvitys tehtiin Länsi-Uudellamaalla. Tarkastuksen kohteena oli lähes 40 alueen hoivakotia ja saldona 28 peruutettua aselupaa ja haltuunotettua asetta. Itse luvan haltija oli saattanut olla pitkäänkin hoivakodissa.
– Se on erittäin iso riski aseturvallisuudessa. Vastuu aseen säilytyksestä on luvanhaltijalla. Jos luvanhaltija ei hoivakodissa asumisen vuoksi pysty huolehtimaan asevalvonnasta, on olemassa iso riski, että aseet joutuvat vääriin käsiin ja asiattomien henkilöiden haltuun. Jos sattuu olemaan yksinäinen omakotitalo tyhjillään jossain vähän syrjemmällä, niin kyllähän se houkuttaa, poliisihallituksen Ranta toteaa.
Yksityishenkilöiltä varastetut aseet ovat alamaailman haluttua kauppatavaraa.
Lääkäreillä velvollisuus ilmoittaa
Poliisihallituksesta patistellaan lääkäreitä ilmoittamaan heikentyneestä aseenkantokyvystä nykyistä herkemmin - tosin lääkärit eivät saa mistään varmaa tietoa onko potilaalla ase vai ei.
– Ampuma-aselaissa lääkäreillä on tietyin edellytyksin suorastaan velvollisuus ilmoittaa poliisille. Tämähän ei tarkoita, että lääkärin pitäisi tietää, että jollain henkilöllä on ampuma-aseita. Kyllä poliisi sitten sen tutkii, kunhan vain niitä ilmoituksia saadaan.
Lääkäreiden lisäksi myös muilla terveydenhuollon henkilöstöllä on ilmoitusoikeus poliisille, jos potilaan aseenkantokyky herättää huolta.