Muovikassien kulutus romahti, maksullisuus toiminut paremmin kuin uskallettiin odottaa: "Voiko tämä olla mahdollista?"

3:10img
Julkaistu 16.01.2018 06:11
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Suomessa käytetään noin 300 miljoonaa muovikassia vuodessa. Tätä lukua halutaan pienentää. Muovikassien muuttaminen maksulliseksi on toiminut jopa paremmin kuin uskallettiin odottaa.

Stockmannilla myyjä Saara Puumalainen hymyilee leveästi. Stockmann muutti muovikassit maksullisiksi viime vuoden syyskuussa.

– Tämä on yllättänyt meidät myyjät positiivisesti, että voiko tämä olla mahdollista? Mutta kyllä, Puumalainen toteaa.

– Uskaltaisin sanoa, että muovikasseja menee 80-90 prosenttia vähemmän eli valtava määrä.

Taustalla lainsäädäntö

Muovikassien maksullisuus on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta, jonka myös Stockmann teki lokakuussa 2016.  

– Tässä on taustalla EU:n pakkausjätedirektiivi ja myös Kaupan liiton ja ympäristöministeriön yhteinen sopimus. Muovijätettä pyritään vähentämään eri keinoin, Stockmannin kehitysjohtaja Nora Malin sanoo.

nora ja saara

Saara Puumalainen ja Nora Malin kertovat, että muovikasseille löytyy vaihtoehtoja. Tavoitteena on siirtyä tulevaisuudessa muovista kokonaan toisiin materiaaleihin. 

– Sanoisin, että pääosa asiakkaista on ymmärtänyt tämän ympäristövaikutuksen. Sitten varsinkin ne, joille tämä maksullisuus on tullut yllätyksenä, niin se on herättänyt kritiikkiä.

Lidlissä pohditaan vaihtoehtoa hedelmäpussille

Suomessa käytetään noin 300 miljoonaa muovikassia vuodessa, mikä tarkoittaa noin 55 pussia henkilöä kohden. Tavoitteena on tiputtaa luku neljäänkymmeneen.

Vertaillessa suomalaiset ovat silti maltillisia muovikassien käyttäjiä. Muualla Euroopassa niitä kulutetaan keskimäärin kolme kertaa enemmän. 

Lidlissä hedelmä- ja vihannesosastolla tarjolla on ohuita muovipusseja. Näitä pusseja ei kuitenkaan ole vapaasti otettavissa kassoilla, vaan kassahenkilö antaa sellaisen pyydettäessä.

– Olemme kartoittaneet erilaisia vaihtoehtoja hedelmä- ja vihannespusseille, mutta vielä toistaiseksi emme ole löytäneet toimivaa ratkaisua, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen

hedelmäpussit

Hedelmäpusseja kulutetaan Suomessa noin 900 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Tavoite luopua muovikasseista kokonaan

Sokoksella muovikassit ovat olleet maksullisia pian vuoden ajan. Ensimmäisten kuukausien osalta Sokos Helsingissä vajaa 20 prosenttia ostaneista asiakkaista osti muovikassin.

– Nyt, kun meillä on HOK-Elannon Sokosten ja Emotioneiden oma kestokassi myynnissä, oletan, että muovikasseja menee entistä vähemmän. Tahtotila meillä on pystyä luopumaan jollain aikavälillä muovikasseista kokonaan, HOK-Elannon Sokos Emotion -ketjujohtaja Anna Vahteri kertoo.

sokos kassi

Sokos Helsingissä muovipussit maksavat 18 senttiä. 

– Nyt myynnissä oleva kestokassi on osa tätä prosessia. Etsimme kuitenkin vielä ekologisempaa vaihtoehtoa, joka olisi kuitenkin kestävä ja asiakkaalle sopivan hintainen. 

"Näin sen kuuluu ollakin"

Myymäläesimies Marko Bärn esittelee muovipussivalikoimaa K-Rauta Express Forumissa.

– Pienin pussi on ilmainen ja perushenkselikassi 20 senttiä ja jättikassi, jos on isompaa ostosta, on 40 senttiä. Tuo pieni pussi on ehdottomasti suosituin, Bärn sanoo.

k-rauta

Marko Bärn esittelee K-raudan pussivalikoimaa. 

Toisilta asiakkailta löytyy pussien maksullisuudelle ymmärrystä ja toisilta ei. 

– Se menee aika 50/50. Moni ymmärtää, että halutaan säästää luontoa. Moni myöskin pelästyy pahasti eikä ymmärrä lainkaa argumenttia, että taustalla on halu säästää luontoa.

Anneli Ekholm ja Pirjo Pentti kannattavat maksullisuutta. 

– Se on ihan oikein. Näin sen kuuluu ollakin. Se, joka kuluttaa ja käyttää, se maksaa, sanoo Anneli Ekholm.

– Olen samaa mieltä. Itseasiassa ne voisi lakkauttaa kokonaan ja siirtyä paperipusseihin ja kangaspusseihin, jatkaa Pirjo Pentti.

6:40img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa