"Pitäisikö sitä muka kantaa 24/7 jotain helkutin kassia mukana?" – Muovikassien kulutusta on onnistuttu vähentämään maksullisuudella

3:10img
Julkaistu 09.04.2018 14:23

MTV UUTISET – STT

– Pitäisikö sitä muka kantaa 24/7 jotain helkutin kassia mukana, että voi käydä kaupassa? Tämä varmasti ollut monen kuluttajan ensireaktio siihen, että ostoskassista pitää monessa kaupassa maksaa nykyään erikseen.

VIDEO: Muovipussien maksullisuudesta oli jo alkuvuodesta tullut kauppoihin kahtalaista palautetta.

Lainaus on vauva.fi-foorumilta sanoituksensa keräävän Kalevauva-yhtyeen biisistä Omat kassit mukana, joka on tänään käynnistyneen ympäristöministeriön ja Kaupan liiton kampanjan tunnuskappale. Kampanjalla halutaan lisätä tietoisuutta kestävästä kulutuksesta. Sen tavoitteena on vähentää kertakäyttöisten muovikassien käyttöä, säästää luonnonvaroja ja vähentää roskaantumista.

Kaupan liiton mukaan maksullisuus on jo tuottanut tulosta. Puolessatoista vuodessa yli 3 300 myymälää on lähtenyt kampanjaan ja esimerkiksi Sokoksissa muovipussien kulutus laski 60 prosenttia. S-ryhmällä muovisten hedelmäpussien käyttö laski liiton mukaan 52 miljoonaa kappaletta. K-ruokakauppojen puolestaan kerrotaan kasvattaneen paperikassien myyntiä viidenneksellä ja vähentäneet samassa suhteessa muovisten hedelmäpussien käyttöä.

Tuloksia on saatu myös muualla kuin ruokakaupoissa. Esimerkiksi urheilukauppa Intersportissa muovikassien kulutus laski yli 40 prosenttia ja Stockmannin Hulluilla Päivillä se puoliintui, liitto kertoo.

Tiilikainen: Moni voi ajatella, ettei omilla toimilla ole väliä

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo, että muovipussien tuleminen maksulliseksi oli ensimmäinen muutos, mutta myös niihin suhtautuminen on muuttunut asiakaspalvelussa. Siinä, missä kassalla aiemmin kysyttiin, pakataanko pakasteet erilliseen hedelmäpussiin, nykyään saatetaan ehdottaa, mahtuisivatko uudet ostokset samaan kassiin aiempien kanssa.

– Se nostaa tietoisuutta, miten minun pitäisi tässä toimia. Se on, ei nyt henkilökohtainen huomautus, mutta merkki, että mitähän nyt tekisin tässä, Pekkala sanoo.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) toteaa, että moni saattaa ajatella, että maailma hukkuu roskaan ja ettei omalla toiminnalla ole enää mitään väliä.

– Mutta kun meitä ihmisiä sattuu olemaan niin paljon täällä maailmassa niin se, että jos Suomessa viisi ja puoli miljoonaa ihmistä onnistuu vähentämään muutaman kymmenen muovikassin kulutuksen vuodessa, niin siitä voi laskea, mitä se tarkoittaa, hän sanoo.

"En mielelläni puhuisi siitä, että määrätään"

Tiilikainen myöntää, että muovin kulutusta pitäisi miettiä laajemminkin kuin vain kuluttajien valintojen kautta. Hänellä ei kuitenkaan ole selvää vastausta siihen, miten vastuu muovinkulutuksen vähentämisestä sälytettäisiin esimerkiksi tuotteita myyville ja pakkaaville yrityksille ja teollisuudelle yleensä. Hän ei lähtisi rajoittamaan muovin käyttöä lainsäädännön tai pakon kautta.

– En mielellä puhuisi siitä, että määrätään ja säännellään tätä ja tätä, Tiilikainen sanoo.

Hän uskoo, että muutos pakkausmateriaalienkin muovisuudessa voisi tapahtua kuluttajien valintojen kautta.

– Jos kuluttaja ryhtyy miettimään muovikasseja, niin varmasti se miettii myös muita pakkauksia ja uskon, että muovien ympärillä käytävä keskustelu lisää vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien käyttöä myös valmistavan teollisuuden puolella.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa