Liittokansleri Angela Merkelin johtama oikeistounioni on etenemässä kohti historiallista vaalivoittoa. Voittoa himmentää hallituskumppani FDP:n mahdollinen putoaminen liittopäiviltä.
Merkel saapui kannattajiensa eteen puolueensa CDU-päämajaan vähän puoli kahdeksan jälkeen Suomen aikaa. Koko vaalikampanjan ajan hillitysti esiintynyt liittokansleri säilytti tyylinsä loppuun asti, vaikka hänen johtamansa oikeistounioni oli Saksan liittopäivävaalien selkeä voittaja.
– Me odotamme ensin vaalien lopullisen tuloksen ja vasta sen jälkeen teemme päätöksiä jatkosta, Merkel totesi ja viittasi tuleviin ehkä hyvinkin kimurantteihin hallitusneuvotteluihin.
– Mutta siitä huolimatta, nyt on aika juhlia, silmin nähden tyytyväinen Merkel julisti kannattajilleen Berliinissä.
Voitto on Merkelille historiallinen, mutta nykyisen porvarihallituksen jatko on vakavasti vaakalaudalla. Liberaalipuolue FDP on jäämäässä pois liittopäiviltä, koska se ei ylitä viiden prosentin äänikynnystä.
Se tarkoittaa käytännössä, että Merkelin on aloitettava hallitusneuvottelut joko sosiaalidemokraattien tai vihreiden kanssa. Todennäköisin hallitusvaihtoehto on demarien ja oikeiston suuri koalitio.
Oikeistounionin ykkösketju suitsutti kaikesta huolimatta joka tapauksessa liittokanslerina jatkavaa Merkeliä, joka johti puolueensa voittoon matalan profiilin kampanjalla.
– Tämä on loistavava saavutus ennen muuta liittokansleri Angela Merkelille. Me emme ole päässeet vastaavaan kannatukseen kahteenkymmeneen vuoteen, Merkelin CDU-puoluetta edustava työvoimaministeri Ursula von der Leyen hehkutti puolueen vaalivalvojaisissa Berliniissä, kun ensimmäisten alustavat vaalitulokset julkistettiin.
Sosiaalidemokraattien (SPD) kansleriehokas Peer Steinbrück kävi melko pian ensimmäisten luotettavien ennusteiden julkistamisen jälkeen kannattajiensa edessä myöntämässä tappionsa. SPD lisäsi kannatustaan, mutta potentiaalinen hallituskumppani vihreät oli vaalien suuri häviäjä.
Demarit jäävät nyt odottamaan mahdollista kutsua hallitusneuvotteluihin.
Saksan vaali-illan iso kysymys oli, putoaako FDP parlamentista alle viiden prosentin kannatuksella ja toisaalta ylittääkö eurovastainen AfD viiden prosentin äänikynnyksen. AfD:n nousu parlamenttiin oli alkuillasta mahdollisuuksien rajoissa, mutta FDP tilanne näytti synkältä. Molempien kannatus heilui ennusteissa niukasti alle viidessä prosentissa.
Äänestysprosentti nousi selvästi vuoden 2009 vaaleja korkeammaksi. Alustavien tietojen mukaan 73 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Toisin kuin odotettiin äänestysvilkkaudesta hyötyi ennen muuta oikeistounioni.
MTV3 - Tapani Nurminen, Berliini
Kommentti: Rautarouva määrää tahdin