Venäjän ja Iranin yhteistyö on syventymässä.
Venäjä ja Iran ovat salassa käyneet keskusteluja jälkimmäisen sotilas- ja puolustuskykyjen kehittämisestä, paljastavat tiedustelulähteet brittilehti The Timesille.
Keskusteluita on käyty ennen kaikkea Iranin ydinaseohjelman ja ilmapuolustuksen kehittämisestä.
Asiantuntija-arvion mukaan Iran ei suoranaisesti tarvitse apua ydinaseen rakentamisesta, mutta se "varmasti hyötyisi salaisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa".
– [Iran] voisi oppia, kuinka rakentaa pienempi, monimutkaisempi ydinase. Ydinase, jonka voisi sovittaa tykistöammukseen, Naton entinen ydinaseiden rajoittamisen ohjelman johtaja William Alberque sanoi The Timesille.
Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA:n arvion mukaan Iran tarvitsee vain päiviä tai viikkoja rikastaakseen riittävästi uraania ydinasetta varten.
Iranilla on neuvotteluissa vipuvarttakin, sillä Venäjä tarvitsee Iranin lennokkeja ja ohjuksia Ukrainassa käymässään sodassa.
Kremlin uskotaankin olevan valmis ylittämään aiempia punaisia linjojaan Iranin ydinaseohjelman suhteen, The Timesin länsimaiset tiedustelulähteet uskovat. Venäjä ja Iran ovat aiemmin tehneet yhteistyötä ydinvoiman saralla.
Lue myös: NYT: Yhdysvallat jyrähti salaa Putinille – "Katastrofin mahdollisuus selvä"
2:18
Uusia ilma-aseita
Iran on heikoimmillaan sitten vuoden 1979 vallankumouksen, arvioi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sulivan. Tämä saattaa hänen mukaansa ajaa sen harkitsemaan uudelleen suhdettaan ydinaseisiin.
Samankaltaisen arvion esitti viime vuoden lopulla kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä. Perustelut voi lukea alla olevasta jutusta.
Lue lisää: Tämä ongelma voi ajaa Iranin hankkimaan ydinaseen
Pitkään on arvioitu, että Venäjä on pitänyt ydinaseella varustettua Irania huonona ideana.
Venäjän yhteistyökumppaneiden määrä on kuitenkin romahtanut sen käymän hyökkäyssodan vuoksi, minkä takia Moskova on lähentänyt välejään Iranin lisäksi esimerkiksi Kiinaan ja Pohjois-Koreaan.
Ydinaseavun lisäksi Iran kaipaa tukea ilmapuolustukseensa, jonka Israel viime vuoden iskuillaan osoitti olevan haavoittuvainen.
Siinä, missä Israel pystyi torjumaan suuren osan Iranin ohjuksista ja lennokeista, kykenivät israelilaishävittäjät iskemään tiettävästi tappioitta Iranin kriittisiin kohteisiin.
Tiedustelulähteiden mukaan Iran on kiinnostunut ainakin venäläisvalmisteisen Su-35-hävittäjän uusimmasta versiota.
Samaten Iran yrittää korvata ilmapuolustustaan, jota vastaan Israel iski. Hyökkäyksissä ilmeisesti tuhoutui S-300-ilmatorjuntajärjestelmiä, jotka ovat alun perin Venäjältä hankittuja.
Putin tapaa Iranin presidentin
Iranin presidentti Masoud Pezeshkian tapaa perjantaina Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Maiden on määrä allekirjoittaa strateginen yhteistyösopimus.
Yhteistyötä edistääkseen Iranin johtajan Ali Khamenei korkea-arvoinen neuvonantaja Ali Larijani on tehnyt useita vierailuja Venäjälle, The Times kertoo.
Brittilehti kuvailee Larijania iranilaishallinnolle äärimmäisen lojaaliksi neuvonantajaksi, joka saa "asioita aikaiseksi".
Venäjän vierailujen ohella hän kävi viime vuonna useita kertoja Syyriassa ja Libanonissa, joissa kummassakin Iran on kokenut viime aikoina vakavia takaiskuja.
Iranin ydinaseohjelman kohtaloon voi osaltaan vaikuttaa myös se, miten Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump suhtautuu asiaan.
Ensimmäisellä presidenttikaudellaan Trump irtisanoutui vuonna 2015 Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta ja määräsi Teheranille tiukat pakotteet. Israel on pitkään varoitellut ydinaseella varustautuneen Iranin aiheuttamasta uhasta.
Iranin ydinaseneuvottelija Kazem Gharib Abadi sanoi maanantaina Iranin, Britannian, Ranskan ja Saksan löytäneen yhteisymmärryksen siitä, miten keskusteluja pakotteiden löyhentämisestä ja ydinohjelmasta voidaan jatkaa.