Muslimien joukkotuhoamiskirjoituksesta syytteessä oleva Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa

Kiuas Kustannus eduskunnassa
Kiuas Kustannus julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan vierailusta eduskunnassa.
Julkaistu 28.03.2024 16:29(Päivitetty 28.03.2024 17:11)
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Perussuomalaisten kansanedustaja Teemu Keskisarja isännöi keskiviikkona Kiuas Kustannus -kustantamoa, jonka kirjailijajäsenistä osa on tunnettuja äärioikeistolaisista mielipiteistään. 

Kiuas Kustantamo kertoo verkkosivuillaan olevansa "yhteiskunnalliseen ja filosofiseen kirjallisuuteen erikoistunut kustantamo". Sen jäseninä ovat muun muassa äärioikeistolaisen Suomen Sisun perustaja ja entinen puheenjohtaja Teemu Lahtinen sekä Suomen Sisun nykyinen toinen varapuheenjohtaja Timo Hännikäinen

Sekä Lahtinen että Hännikäinen olivat Keskisarjan vieraana eduskunnassa keskiviikkona. Hännikäinen kehui viestipalvelu X:ssä eduskunnan Pikkuparlamentin lounastakin.

Kiuas Kustannus nousi otsikoihin vuonna 2018, kun sen osallistuminen Helsingin Kirjamessuille peruttiin. Syynä oli kustantamon kustannustoimittaja Hännikäinen, joka julkaisee messujen mukaan rasistista sisältöä.

Kiuas Kustannus vaati Suomen Messuilta sopimusrikkomuksesta korvauksia, ja osapuolet päätyivät lopulta sopuun 2000 euron vahingonkorvauksesta.

Hännikäistä vastaan nostettiin heinäkuussa syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta vuonna 2016 Sarastus-lehdessä julkaistun kirjoituksen takia. Siinä pohdittiin, miten muslimien joukkotuhoaminen Suomessa toteutettaisiin. Kirjoitus sisältää näkemyksiä muun muassa siitä, miten etnisessä puhdistuksessa surmattujen ihmisten ruumiit tulisi hävittää.

Hännikäinen ei kirjoittanut itse artikkelia, mutta oli kirjoituksen julkaisun aikaan päätoimittajana Sarastus-lehdessä.

"Seison rasisminvastaisessa rintamassa"

MTV Uutiset kysyi Keskisarjalta, miten Kiuas Kustantamon ja heidän edustajiensa isännöiminen eduskunnassa on linjassa Petteri Orpon hallituksen rasisminvastaisen tiedonannon kanssa.

Seison tietenkin hallituksen rasisminvastaisessa rintamassa. Riemurinnoin ja mielihyvin allekirjoitan tiedonannot ynnä muut. Myötäsukaisuus käy ilmi vähintään kymmenestä kolumnistani, Keskisarja vastaa.

Keskisarjalle ei sopinut vastaaminen puhelimitse, joten hän muotoili vastauksensa sähköpostiin. 

Keskisarjan mukaan keskustelua käytiin etupäänsä kirjallisuudesta. Hänen mukaansa Kiuas Kustannuksessa ja Suomen Sisussa on sivistyneitä, historiatietoisia kulttuuri-ihmisiä.

Kiuas, (Suomen) Sisu ja Sarastus tekevät arvokasta työtä sananvapauden, yhdenvertaisuuden, syrjimättömyyden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Ajatusrikoksen käsite on minulle vastenmielinen. En hyväksy sitä, että äärivasemmisto natsittelee ja epäinhimillistää aivan tavallisia rauhallisia suomalaisia, Keskisarja vastaa.

Lue myös juttu vuodelta 2018: Suomen Sisu 20 vuotta – "Ollaan ikään kuin luotu koko skene"

Keskisarja tapaisi tulipalokommunistinkin

Keskisarja kertoo MTV Uutisille kirjoittaneensa monta kirja-arviota Sarastus-lehteen. Keskisarjan väestönvaihtoa käsitellyt kirjoitus julkaistiin Sarastus-lehdessä 11. heinäkuuta. Samana päivänä Orpon hallitus kertoi antavansa rasisminvastaisen tiedonannon eduskunnan syyskauden aluksi.

Keskisarja korostaa, että hän on valmis tapaamaan eduskunnassa myös "tulipalokommunistien tai islamistien lähetystön", jos he haluavat hänet tavata.

– En pidä itseäni moraalisesti ylivertaisena. Yritän rakastaa lähimmäistä ja kauimmastakin. Keskisarja kirjoittaa.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Lue lisää: 

Rasisminvastaista tiedonantoa kuvailtiin kunnianhimoiseksi, mutta suurin työ arjessa alkaa vasta nyt: "Julkilausuma ei ole vielä mitään"

Rasisminvastainen tiedonanto julki, Purra: "Tämä ei ole perussuomalaisten syrjintäohjelma" – katso poiminnat

Kommentti: Yksikin törkeä somepäivitys voi tehdä hallituksen tiedonannon uskottavuuden tyhjäksi -  Perussuomalaisilla on näytön paikka

Eduskunta: Ei vieraiden ennakkosensuuria

Kiuas Kustannuksen edustajien vierailu eduskunnassa herätti kysymyksen, onko eduskunnalla mahdollista seuloa etukäteen, keitä edustajat kutsuvat vieraakseen. Eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsbergin vastaus on selkeä: Ennakkosensuuria vieraiden suhteen ei ole.

Eduskunnan lähihistoriassa on yksi kiusallinen tapaus syyskuulta 2013, kun perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari oli kutsunut vieraakseen tunnetun äärioikeistolaisen Seppo Lehdon. Lehto teki eduskunnan valtiosalissa natsitervehdyksen, josta Hirvisaari otti valokuvan. Lehto sai eduskuntaan porttikiellon, Hirvisaari eduskunnalta huomautuksen sekä potkut perussuomalaisista. Hirvisaari kertoi myöhemmin eronneensa eduskuntaryhmästä itse.

Tähän tapaukseen viitaten Hindsberg vastaa, että sekin tapaus käsiteltiin jälkikäteen eduskunnassa.

*Oikaisu kello 17.11: Korjattu virheellinen otsikko Muslimien joukkotuhoamisesta kirjoittanut kirjailija Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa muotoon Muslimien joukkotuhoamiskirjoituksesta syytteessä oleva Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa. Juttuun lisätty lause: Hännikäinen ei kirjoittanut itse artikkelia, mutta oli kirjoituksen julkaisun aikaan päätoimittajana Sarastus-lehdessä.

Lue myös: Hirvisaarelle huomautus: Natsitervehdys on täysin sopimaton

Hirvisaari kommentoi erottamistaan ensimmäistä kertaa 

Hirvisaari natsitervehdyskaveristaan: Oikeusmurhan uhri 1814105

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta