Myös molemmat rokotukset saanut voi sairastua koronaan, Suomessa noin 200 tapausta – THL tutkii tartuntojen syitä

3:37img
Kaksi rokoteannosta otettuna ja virusmuunnos iski silti. Voiko virusmuunnos murtaa koronarokotteen suojan? Näin THL vastaa.
Julkaistu 16.03.2021 14:20
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Koronaa vastaan rokotettujen virustartunnat ovat hämmentäneet Suomessa viime päivinä. THL:n ylilääkärin mukaan rokotuksen jälkeen sairastuminen on mahdollista, mutta todennäköisesti taudinkuva on lievempi kuin rokottamattomilla.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on todennut kaikkiaan noin 200 tapausta, joissa kaksi rokoteannosta saanut on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. 

Esimerkiksi Etelä-Savon kuntayhtymä Essote on tiedottanut tällaisesta tapauksesta. Tartunta oli osa yhdeksän tartunnan ketjua, jonka oli aiheuttanut koronan eteläafrikkalainen muunnos. Yksilönsuojan takia julkisuuteen ei kerrota, minkä valmistajan rokotteen potilas oli saanut.

Lue myös: Jo kahdesti rokotettu henkilö sai koronan Etelä-Afrikan variantista Etelä-Savossa – sairaalahoidossa myös selvästi aiempaa nuorempia

Kaikille ei synny vastustuskykyä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan niin sanottuja läpäisytapauksia, eli ensimmäisen tai toisen rokoteannoksen jälkeen ilmenneitä tartuntoja, tutkitaan THL:ssä tarkasti.

– Niistä tutkitaan varsinkin se, onko tartunnan aiheuttanut muuntovirus, vai onko rokottamisesta vain mennyt niin lyhyt aika, että ihmisen vastustuskyky ei ole ehtinyt muodostua. 

– Se tiedetään, että RNA-rokotteilla kestää kaksi viikkoa ennen kuin suoja saadaan hyvälle tasolle. Adenovirusvektorirokotteella se kestää kolme viikkoa. 

Esimerkiksi Astra Zenecan koronarokote on adenovirusvektorirokote ja Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet RNA-rokotteita.

Nohynekin mukaan joidenkuiden elimistöt voivat olla myös kyvyttömiä muodostamaan riittävää suojaa koronaa vastaan rokotuksesta huolimatta.

Lue myös: Hyviä uutisia rokotetuille: Voivat ottaa rennommin keskenään – "Maskin tarve silloin hyvinkin vähäinen"

Tilannetta seuraa koko maailma

Nohynek kertoo, että tilannetta seuraa tällä hetkellä koko maailma.

– Lääkkeiden valmistajat ovat varautuneet siihen, että muuntoviruksia vastaan tehdään räätälöityjä rokotteita. Lääkeviranomaiset ovat puolestaan varautuneita kehittämään kriteerit sille, miten muuntoviruksia vastaan räätälöidyille rokotteille annetaan myyntiluvat.

Lue myös: Tehoaako nykyinen koronarokote myös muuntoviruksiin ja uskaltaako sen ottaa? THL:n ylilääkäri oikoo vääriä käsityksiä

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus