Myös Suomessa ADHD-lääkkeiden saatavuudessa ongelmia – sairaanhoitaja kertoo, miksi tauko lääkkeistä voi tehdä potilaalle hyvääkin

Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD? 8:28
KATSO MYÖS VIDEO: Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD?

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että yksi lasten ja nuorten ADHD:n hoitoon käytetyistä lääkkeistä oli loppunut Ruotsista kokonaan. Fimean mukaan ADHD-lääkkeiden saatavuudessa on ollut häiriöitä Suomessakin jo viime vuoden syyskuusta alkaen.

ADHD-lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät koske vain naapurimaatamme Ruotsia, vaan ongelmia lääkkeiden toimituksissa on myös Suomessa.

Saatavuushäiriöitä on tällä hetkellä ilmoitettu metyylifenidaatti-, lisdeksamfetamiini- sekä atomoksetiinivalmisteille, kerrotaan Fimeasta.

Saatavuushäiriöt alkoivat jo viime vuoden syyskuussa, eikä tilanne ole merkittävästi kohentunut, vaikka yksittäisten valmisteiden osalta saatavuudessa on tapahtunut joitain muutoksia, kertoo Fimean Saatavuus ja laboratorio -yksikön päällikkö Timo Mauriala.

Fimealle ilmoitettujen tietojen perusteella saatavuushäiriöiden oletetaan jatkuvan pääsääntöisesti huhti-toukokuulle asti.

Toimi näin, jos ADHD-lääkkeesi ovat loppumassa tai loppu

Jos apteekissa tulee vastaan tilanne, ettei itselle määrättyä ADHD-lääkettä ole saatavilla, kannattaa lääkkeen saatavuus muista apteekeista tarkistaa apteekki.fi-sivuston lääkehakuportaalista.

Sieltä pystyy tarkistamaan, mistä apteekeista tiettyä lääkettä löytyy, vinkkaa Pihlajalinnan psykiatrinen sairaanhoitaja, lyhytterapeutti Sanna Laine.

Jos lääkettä on saatavilla jossain, mistä sen voi hakea, kannattaa apteekkiin soittaa ja pyytää varaamaan lääke.

Laine kertoo, että usein saatavuusongelmien aikaan samasta lääkkeestä voi olla saatavilla eri vahvuutta, mitä lääkäri on määrännyt. 

Tällöin potilaan voi olla mahdollista saada lääkettä eri vahvuudella, mutta siihen tarvitaan uusi resepti.

Jos esimerkiksi käytössä on Concerta 36 milligrammaa, voi tilalle määrätä Concerta 18 milligrammaa, jolloin potilas ottaisi sitten yhden tabletin sijaan kaksi, Laine kertoo.

Täytyy muistaa, ettei 36-milligrammaisen Concertan reseptillä saa apteekista ulos 18-milligrammaista lääkettä, vaan uusi resepti pitää pyytää hoitavalta lääkäriltä. Joskus se voi toki viedä aikaa, mutta kannattaa olla yhteydessä hoitavaan tahoon.

Tauko ADHD-lääkkeissä ei ole "maailmanloppu"

Laine myös muistuttaa, ettei tauko ADHD-lääkkeiden käytössä ole "maailmanloppu".

Tilanne ei ole sama kuin esimerkiksi verenpaine- tai diabeteslääkkeiden kanssa eli ei ole henkeä uhkaavasta tilasta kysymys, vaikka lääkkeitä ei saisi.

Laine kuitenkin korostaa puhuvansa aikuisten ADHD:n hoidosta. Hän ei ota kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen.

Laineen mukaan amfetamiinijohdannaisista ADHD-lääkkeistä tulee Käypä hoito -suosituksenkin mukaan pitää ajoittain taukoja, joten saatavuushäiriöiden vuoksi pidettävä tauko ei välttämättä ole huono asia.

Jos lääke on ollut käytössä säännöllisesti jo pidemmän aikaa, voi tauko olla hyväksikin. Siten potilas näkee, miten ADHD oireilee ja onko lääkityksen aikana arkeen löytynyt jo sellaisia kompensaatiokeinoja, että pystyy toimimaan arjessaan ilman lääkettä.

Joka tapauksessa taukoja suositellaan pidettäväksi niinä aikoina, kun tukea tietyissä asioissa suoriutumiseen ei tarvitse. Tauoilla pyritään siihen, ettei lääkkeille kehity toleranssi, jonka vuoksi pitäisi nostaa annosta suuremmaksi, Laine kertoo.

Päivitys kello 16.14: Otsikosta vaihdettu virheellinen ammattinimike lääkäri sairaanhoitajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat