Kirja-arvio: Putinin salaiset agentit ja heidän jäljittäjänsä

Vakoojajahti
Julkaistu 07.04.2022 18:41
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Gordon Corera: Vakoojajahti - Putinin salaiset agentit ja heidän jäljittäjänsä (Atena 2022) Suom. Mari Janatuinen

"Kun Ann avasi oven, sen takana seisoi mustiin pukeutuneita ihmisiä. Ann – joka oli nyt jälleen Jelena – vietiin käsiraudoissa ulos. Jelena ja hänen miehensä pantiin eri autoihin ja heidät vietiin pois."

Näin päättyi yhden venäläisen illegaali-perheen tarina Yhdysvalloissa vuonna 2010. Taakse jäi yli 20 vuotta ulkomailla toimimista valehenkilöllisyyksillä ja valehistorialla. Tuona aikana pariskunta oli ehtinyt tehdä kaksi lasta, joista toinen oli kiinnioton hetkellä jo täysi-ikäinen.

Venäjä on jatkanut Neuvostoliiton perinteitä

Illegaaleja lähetettiin länsimaihin jo neuvostoaikana. Tarkoitus oli, että nämä "uinuvat agentit" elävät jopa vuosikymmeniä vieraassa maassa, kuten Gordon Corera kertoo Vakoojajahti-kirjassaan. Corera on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n turvallisuusasioihin keskittynyt erikoistoimittaja. 

Illegaalit pesiytyivät kärsivällisesti kohdemaahan, opiskelivat paikalliset tavat ja kielen, usein tavoitteena oli myös hankkia korkeakoulututkinto ja näin päästä lähelle ihmisiä, jotka tietävät maan asioista enenmmän kuin tavalliset median seuraajat. Illegaalit eivät ole tai ole olleet perinteisessä mielessä vakoojia, jotka yrittävät varastaa valtiosalaisuuksia kassakaapeista. 

Kun Neuvostoliitto vuonna 1991 hajosi ja KGB pilkottiin useaan osaan, oletus lännessä oli, että myös vakoilutoiminta muuttuu. Vuonna 2010 Yhdysvalloissa tapahtunut illegaalien käräyttäminen eli niin sanottu Ghost Stories -joukkopidättäminen kuitenkin osoitti, että vakoilu on jatkunut Venäjänkin aikana entiseen tyyliin. 

Illegaalien lisäksi Venäjällä on runsaasti "perinteisiä" vakoojia suurlähetystöissään eri puolilla maailmaa. Britannian tiedustelujärjestö MI5 varoitti jo parikymmentä vuotta sitten, että Venäjän Lontoon suurlähetystössä vakoojia oli henkilökunnasta yli kolmannes. 

FBI vakoili vakoilijoita

Vakoojajahti-kirjassa on huikeita tarinoita illegaalien elämästä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kuunteli epäilemiään illegaaleja vuosikausia ja tunsi jopa heidän rakkauselämänsä, riitansa ja lastensa ongemat. 

Kirjassa pohditaan, mitä venäläiset illegaali-vanhemmat pystyivät kertomaan täysin amerikkalaisille lapsilleen toimistaan. Useimmat eivät ilmeisesti kertoneet lapsilleen mitään ja siksi vanhempien paljastuminen venäläisiksi vakoojiksi oli monelle periamerikkalaiselle lapselle vähintäänkin hämmentävä kokemus. 

Osa illegaaleista toimi omalla nimellään

Vanhan ajan illegaalit olivat väärillä nimillä toimivia vakooja tai soluttautujia. He löysivät nimensä kohdemaiden hautausmailta ja erityisessä suosiossa olivat vauvana tai hyvin nuorena kuolleiden lasten nimet. Nämä yleensä kanadalaiset tai yhdysvaltalaiset kuolleet herätettiin sitten paperilla henkiin mutta nyt he olivatkin venäläisiä vakoojia.  

Kun Venäjä 90-luvulla avautui ainakin hetkeksi, osa illegaaleista aloitti toimintansa "rehellisesti" omilla nimillään – olihan länsimaihin muuttanut satoja tuhansia venäläisiä, joiden ei tarvinnut esittää olevansa muuta kuin synnyinmaastaan ulkomaille muuttaneita venäläisiä. 

Tällaiseen "rehellisyyteen" pakottivat myös maailman digitalisoituminen ja biometriset passit. Oli yhä vaikeampaa esittää olevansa joku muu kuin todellisuudessa oli. Tämä ei ole ollut pelkästään KGB:n seuraajien FSB:n tai SVR:n ongelma vaan myös CIA ja Israelin Mossad ovat joutuneet toteamaan, että valehenkilöllisyydet paljastunut nykyisin helposti. 

Seksipommi Anna Chapman

Kuuluisin tällainen omalla nimellään toiminut vakoilija-illegaali lienee Anna Chapman, joka esitellään eräänlaisena seksiä tihkuvana miestennielijä-manipulaattorina. Seksi on perinteisesti ollut vakoojien kalupakissa merkittävässä asemassa. 

Annakin pääsi panopuuhillaan Lontoon seurapiireihin nopeasti. Yhdeksi hänen "ystäväkseen" eli kohteeksi mainittiin Putinin vihaama Boris Berezovski, jonka tarinat Anna Chapman uskollisesti välitti Moskovaan. Berezovski kuoli myöhemmin epämääräisissä olosuhteissa.

Sittemmin Anna jatkoi New Yorkiin, loi suhteita ja perusti kiinteistöalan startupin Venäjän valtion rahoilla ja jäi lopulta kiinni. Kauniista Annasta tuli superjulkkis ympäri maailmaa, sillä hänen elämästään tehtiin lukuisia lehtiartikkeleita.

Newyorkilaisen Daily Newsin mukaan Chapman oli lakonoiden välissä "tulikuuma, vaikka muuten hän kävi kylmää sotaa". Jutussa kerrottiin myös piiskoista, nänninnipistimistä ja kymppikerhosta. 

Anna Chapman yhdessä yhdeksän muun kiinniotettun illegaalin kanssa vaihdettiin lännelle palveluksia tehneisiin Venäjän vankiloissa lojuviin venäläisvakoojiin – muun muassa Sergei Skripaliin, jonka Putinin porukka yrittikin myöhemmin tappaa myrkyllä Britannian maaperällä. 

Vakoojajahti kertoo paljon Putinista

Vakoojahti on erinomaisen viihdyttävä ja jännittävä kirja. Samalla kun siinä kuvataan venäläisiä vakoojia ja illegaaleja, kirjassa yritetään tuoda esiin sitä, mitä Vladmir Putin ja ilmeisesti venäläinen hallintoeliitti ajattelee lännestä. 

Putin tuntuu näkevän vanhan vakoojan vainoharhaisuudella vakoojia tai vainolaisia kaikkialla. Samalla kuitenkin koko Venäjän todellinen valtakeskus eli niin sanottu "syvä valtio" koostuu kirjan mukaan pitkälti nykyisistä ja entisistä vakoojista.

Yhtenä Putinin vihan ja epäluulojen kohteena on pitkään ollut kansalaisjärjestöt, joita Putin on ilmeisesti ihan tosissaan pitänyt länsimaiden käsikassaroina ja eräänlaisina lännen vakoilutoiminan etäispäätteinä. Nykyisinhän lähes kaikki venäläiset itsenäiset kansalaisjärjestöt voivat toimia vain, jos liittävät esimerkiksi nettijuttuihinsa tiedon siitä, että ovat todellisuudessa "ulkomaisia agentteja". 

Samalla tavalla kuin kansalaisjärjestöt ovat Putinin mielessä lännen tai Naton luomuksia, kaikki muukin ulkomailta tuleva peilautuu Nato-silmälasien läpi. 

Putinin mielessä Naton lopullinen tavoite on Venäjän tuhoaminen tai vähintäänkin heikentäminen ja siksi Venäjä tarvitsee runsaasti vakoojia tulevaisuudessakin.

Putinin silmin vain vakoojat voivat selvittää, mitä länsimaat todella tavoittelevat ja miten aikovat toteuttaa ilkeät suunnitelmansa. Putinin ongelma lieneekin, että kun maailmaa katsoo vainoharhaisten vakooja-silmälasien läpi, kaikki näyttäytyvät vihoillisina. 

Tuoreimmat aiheesta

Vakoilu