Myymälävarkaat säikäyttivät S-ryhmän – konserni hakee nyt sataa turvamyyjää: "On hyvä olla ihmisiä, jotka on koulutettu haastaviin tilanteisiin"

myymalavaras aop
S-ryhmästä kerrotaan, että myymälävarkaudet ovat kasvussa. Kuvituskuva.ullstein bild - Wodicka/ All Over Press
Julkaistu 23.02.2020 11:59

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Myymälävarkaudet ovat kasvussa ja tämä on saanut S-ryhmän toimimaan: SOK:n tytäryhtiö Reila hakee nyt sataa halukasta turvamyyjän koulutukseen.

Ilmoituksia turvamyyjän paikoista on ollut muun muassa Helsingin raitiovaunuissa.

Reila vastaa S-ryhmän käteisrahahuolto- ja turvallisuuspalveluista.

– Reila tuottaa S-ryhmän sisäisenä vartiointipalvelutoimittajana turvamyyjäpalvelua erityisesti pääkaupunkiseudulle. HOK-Elannon kanssa oli pilotti, joka päättyi viime syksynä. Sen perusteella todettiin, että tällainen malli on toimiva, kertoo SOK:n riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen.

Turvamyyjältä löytyy vartijan ja myyjän paperit

Turvamyyjä saa sekä vartijan että myyjän koulutuksen. Hän voi tehdä kaikkia myymälässä tarvittavia kaupan alan tehtäviä, mutta erottuu muusta henkilökunnasta erilaisilla työvaatteilla.

– Heillä on vartijan tunnukset, koska haluamme tuoda heidät tunnistettavasti esille. Turvamyyjän toivotaan ehkäisevän häiriöitä ja varkauksia ennalta. Sen sijaan, että kutsutaan erikseen vartija paikalle, turvamyyjä pystyy hyvin nopeasti reagoimaan ongelmatilanteeseen, Koskinen kertoo.

Myymälöissä tarvitaan yhä useammin vartijaa paikalle.

– Näpistykset ja myymälävarkaudet ovat olleet kasvussa. Myymälässä on hyvä olla ihmisiä, jotka on koulutettu haastaviin tilanteisiin.

Turvallisuuteen liittyviä työtehtäviä on paljon

HOK-Elanto tarvitsee turvamyyjiä pääasiassa Alepa- ja S-market-ketjuihin.

– Prisma on jo sen kokoinen, että kiinteistössä on turvallisuuteen liittyviä työtehtäviä paljon. Siksi niissä on vartijat. Mutta Prismassakin on tunnistettu, että myös turvamyyjille voisi olla tarvetta, Koskinen sanoo.

Reila on jo kouluttanut kymmeniä tähän tehtävään.

– Meillä on muutama kymmenen turvamyyjää joko työtehtävissä, oppivuoroissa tai koulutusputkessa.

Vartijan koulutus kestää kolme viikkoa. Sen lisäksi koulutettavat valmennetaan kaupan alan töihin.

Turvamyyjiin sovelletaan kaupan alan työehtosopimusta. Heille maksetaan korotettua myyjän palkkaa vartijan työn takia. 

Lue myös: Kauppaketju pyysi asiakkaita narauttamaan myymälävarkaita – kyltti johti pian someraivoon: "Aion teeskennellä, etten näe mitään"

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti