Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM katsovat, että yrityksillekin tulisi antaa mahdollisuus hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä.
Kaupan alan työnantajia ja työntekijöitä edustavat liitot penäävät tulevalta hallitukselta lainsäädäntöä yrityslähestymiskiellosta.
Työterveyslaitoksen mukaan kaupan alan työntekijät kohtaavat entistä useammin henkistä väkivaltaa työssään. Samalla häiriökäyttäytyminen kaupoissa on lisääntynyt.
Ilmiö näkyy yhteydenotoissa, joita PAMin luottamushenkilöt saavat työntekijöiltä. Huono ja asiaton käyttäytyminen kaupoissa on pandemian jälkeen lisääntynyt, kertoo HOK-Elannon päätyösuojeluvaltuutettu Christa Pessi.
– Kaupan alalla työskentelee paljon nuoria ensimmäisissä työsuhteissaan. Tästäkin syystä on tärkeää, ettei syntyisi kuvaa, että tällainen kohtelu kuuluu asiakaspalveluun tai työelämään. Asiakas ei ole aina oikeassa varsinkaan käyttäytyessään asiattomasti ja epäkunnioittavasti henkilökuntaa kohtaan, Pessi sanoo tiedotteessa.
Lue myös: "Hitaasta kassasta" tuli ilmiö – espoolaiskauppias Toni yllättyi suosiosta: "Aluksi ihmeteltiin, että olenko ihan pöllö"
”Henkisesti raskasta miettiä, milloin häirikkö jälleen tulee kauppaan”
Yrityksillä ei ole juuri keinoja puuttua toistuviin häiriöihin ja vahingontekoon, kun poliisi ei välttämättä ehdi paikalle eikä teko ylitä laittoman uhkauksen kynnystä.
K-Market-johtokunnan puheenjohtajana toimiva diplomikauppias Harri Nykopp kertoo, että kentältä tulee jatkuvasti viestejä lisääntyvästä häiriköinnistä, joka vaikuttaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden turvallisuuteen.
– Kaupan henkilökunnalle on henkisesti raskasta miettiä, että milloin tietty, häiritsevästi käyttäytyvä asiakas jälleen tulee kauppaan. Häiriökäyttäytyminen luo myös asiakkaille turvattomuuden tunnetta heidän joutuessaan seuraamaan sivusta haastavia tilanteita, Nykopp sanoo tiedotteessa.
Nykoppin mukaan ratkaisuksi tarvitaan siksi mahdollisuus määrätä lainvoimainen lähestymiskielto henkilölle, joka syyllistyy jatkuvasti häiritsevään käytökseen.