Näillä helsinkiläisuimarannoilla on havaittu jopa tappavan myrkyllistä myrkkykeisoa

Helsingin Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarantojen läheisyydestä, uimaranta-alueiden viereisistä kaislikoista, on havaittu myrkkykeisoa.

Helsingin kaupungin mukaan myrkkykeison kasvualueet on rajattu näillä alueilla huomionauhoilla, joissa on myös kylttejä varoittamassa kasvista.

Myrkkykeison esiintyminen ei rajoita uimarantojen niillä uimista.

– Pelkästään uimaveden kautta kasvin myrkyille altistuminen on epätodennäköistä, tiedotteessa täsmennetään.

Kasvin myrkky sijaitsee kasvinesteessä ja jos kasvi on ehjä, myrkky ei pääse leviämään. Kaupungin mukaan myrkkykeiso voidaan poistaa ranta-alueilta virallisen uimakauden päätyttyä, 11. elokuuta jälkeen.

– Myrkkykeisojen hävittäminen on melko haastavaa, sillä maahan ei saisi jäädä edes juurenpätkiä, joista kasvi voi kasvaa taas tulevina vuosina. Joka tapauksessa myrkkykeison kasvua täytyy tarkkailla tulevinakin vuosina, koska kyseessä on sitkeä pirulainen, manailee Helsingin uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren kaupungin tiedotteessa.

Jopa tappavan myrkyllinen

Myrkkykeisoa esiintyy eniten Etelä-Suomessa, mutta se on levinnyt lähes koko maahan. MTV Uutiset kertoi aiemmin, että vaikka myrkkykeisohavaintoja on tullut tänä vuonna uimarannoilta, kasvi ei tiettävästi ole runsastunut. 

Kasvin myrkyllisin osa on juurakko, joka voi tappaa jopa ihmisen. Kuitenkin kaikki kasvin osat sisältävät kikutoksiinia, joka on hyvin myrkyllistä.

Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea. Myrkkykeison erottaa koiranputkesta kasvupaikastaan, sillä koiranputki kasvaa pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä.

Lue myös:

    Uusimmat