Myrkkykeiso on Suomen vesissä yllättävänkin yleinen, kertoo professori.
Suomessa yleisenä kasvava erittäin myrkyllinen myrkkykeiso on rajoittanut useiden uimarantojen käyttöä tänä kesänä. Esimerkiksi Rahitunlammin uimapaikka Janakkalassa suljettiin kasvin vuoksi MTV Uutisten vierailun jälkeen.
Myrkkykeisoa esiintyy eniten Etelä-Suomessa, mutta se on levinnyt lähes koko maahan. Vaikka myrkkykeisohavaintoja on tullut tänä vuonna uimarannoilta, kasvi ei tiettävästi ole runsastunut.
Helsingin yliopiston kasvitieteen professori Jouko Rikkinen epäilee, että kasviin on opittu kiinnittämään huomiota, joka heijastuu havaintojen määrään. Hän muistuttaa kasvin olevan Suomen vesissä yllättävänkin yleinen.
Varmuuden varalta kunnat eivät kuitenkaan ole ryhtyneet torjumaan myrkkykeisoa kesken uimakauden, jotta sen sisältämä myrkky ei leviäisi ja vaarantaisi uimareita. Koskemattomaksi jätetty kasvi ei pilaa uimavettä, mutta se pitää kiertää kyllin kaukaa.
Kasvin myrkyllisin osa on juurakko, joka voi tappaa jopa ihmisen. Kuitenkin kaikki kasvin osat sisältävät kikutoksiinia, joka on hyvin myrkyllistä.
Myrkkykeisolla on myös näköislajeja, jotka eivät ole myrkyllisiä.
– Myrkkykeiso muistuttaa joitain yleisesti käytössä olevia ruokakasveja ja erityisesti villivihanneksia eli esimerkiksi koiranputkea, vuohenputkea se kovasti muistuttaa. Näistä vuohenputkeahan käytetään villivihanneksena, Rikkinen kertoo.