Jos pihapiirissä näkyy jättiputkea, se pitää kitkeä pois!
Kesällä kasvit kukoistavat, myös jättiputki. Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että jättiputkia ei saa kasvattaa eikä niiden saa antaa kasvaa omalla pihalla. ELY-keskus kertoo, että jättiputkesta on tehty runsaasti havaintoa pitkin Keski-Suomea.
Lue myös: Nämä lajit ovat näyttäviä, mutta luonnon kannalta tuhoisia – kaikkien on syytä ryhtyä talkoisiin!
Jättiputkesta monenlaista haittaa
Jättiputki on sarjakukkaiskasveihin kuuluva kasvilaji, joka on säädetty haitalliseksi vieraslajiryhmäksi koko EU:n alueella. Kasvilajista on haittaa luonnon monimuotoisuudelle.
Jättiputki pitää poistaa huolellisesti ja suojavarusteita käyttäen, koska sen sisältämä kasvineste voi auringonvalon vaikutuksesta aiheuttaa iholle palovammaa muistuttavan vaurion. Jos kasvinestettä päätyy silmiin, voi pahimmassa tapauksessa mennä näkö.
Jo pelkkä kasvuston lähellä oleilu voi tuottaa joillekin hengitysoireita. Tämän vuoksi jättiputki voi estää valtaamiensa alueiden virkistyskäytön kokonaan.
Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa myös, että tontilla leviämään päässyt jättiputki laskee merkittävästi kiinteistön arvoa.
Jättiputki.Keski-Suomen ELY-keskus
Jättiputken torjuntaohjeet
Jättiputken hävittäminen voi olla työlästä puuhaa. Lisäksi siinä pitää olla oikein huolellinen.
- Aloita jättiputkien torjuminen jo toukokuun alussa, kun kasvit ovat pieniä
- Yksittäin esiintyvän jättiputken torjut katkaisemalla pääjuuren noin 10–20 senttimetrin syvyydestä. Toinen vaihtoehto on kaivaa juuri kokonaan irti maasta
- Hennot ensimmäisen vuoden taimet on mahdollista kitkeä käsin
- Jättiputkista pitää leikata irti vähintään kukinnot. Siten estetään siementen kehittyminen ja leviäminen maahan
- Jokaisenoikeudet sallivat kukinnon katkaisemisen myös toisen omistamalta maalta pihapiirin ulkopuolella
- Kypsiä siemeniä sisältävä poistettu kukinto pitää hävittää esimerkiksi polttokelpoisena sekajätteenä. Pelkkä kotikompostointi ei riitä siementen tuhoamiseen
On hyvä myös muistaa, että yksittäinen torjuntakerta ei usein riitä kasvuston hävittämiseen. Jättiputken torjuntaa ja tilanteen seurailua on hyvä jatkaa useamman vuoden ajan.
Lue myös: Saako taloyhtiön pihalle viritellä grillin tai paljun? Asiantuntija vastaa
Myös lupiini ja jättipalsami ovat haitallisia
Suomessa yleisiä vieraslajeja ovat jättiputken ohella esimerkiksi lupiini ja jättipalsami. Etelä-Savon ELY-keskus kertoo tiedotteessaan, että tärkeää vieraslajien torjumisessa on huolehtia seuraavasta asiasta: mikäli kasvit ovat jo ehtineet kukkimaan, tulisi olla tarkkana siitä, ettei vahingossa levitetä torjuttavan vieraslajin siemeniä uuteen paikkaan.
Vieraslajien torjuminen voi viedä vuosia. Etelä-Savon ELY-keskuksen mukaan naapuruston tai talkooporukan kannattaa tässä asiassa yhdistää voimansa. Siten haitallisten kasvien torjunnassa saavutetaan paras lopputulos.
Jättipalsami.Hanna Seitapuro
Haitalliset vieraslajit uhka paikalliselle luonnolle
Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet yli luontaisten leviämisesteiden ihmisen siirtämänä joko tarkoituksella tai tahattomasti.
Haitalliseksi määriteltyjen vieraslajien on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai ekosysteemin toimintaa. Vieraslajien torjunta on tärkeää luonnonsuojelun kannalta. Niistä voi olla haittaa myös ihmisen terveydelle tai taloudelle.
Haitalliset vieraslajit voivat muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi tai syrjäyttää alkuperäisiä lajeja. Lupiini esimerkiksi on typensitojakasvi, joka rehevöittää kasvualustaa luonnon niittykukille sopimattomammaksi ja syrjäyttää levitessään alkuperäistä lajistoa.
Lue myös: Jos uudella mökillä vilisee hiiriä, voi kyse olla myyjän virheestä
Maanomistajan vastuu!
Laki velvoittaa kiinteistönomistajaa ja muitakin toimijoita torjumaan vieraslajeja ja estämään niiden leviämisen. Haitallisten vieraslajien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Oman kiinteistön ulkopuolella olevien vieraslajien torjumiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Maanomistajan tehtävä on torjua haitalliseksi säädetyt vieraslajit. ELY-keskus ei toteuta torjuntaa yksityisillä alueilla vaan antaa tarvittaessa neuvontaa. Mikäli torjuntatyön teettää ulkopuolisella toimijalla, voi siitä saada kotitalousvähennystä.
Katso myös video: Puutarhapäivän kunniaksi sadat puutarhat avasivat ovensa vierailijoille!
2:00Suomessa vietettiin heinäkuussa valtakunnallista puutarhapäivää.
Lue myös: Onko kesämökilläsi tällaisia kasveja? Hanna Sumari ihmettelee erikoista ratkaisua: "Mietin, että miksi?"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Keski-Suomen ELY-keskuksen tiedote, Etelä-Savon ELY-keskuksen tiedote