Janakkalassa havaittu jopa tappavan myrkyllistä kasvia

Janakkalan kunnassa Rahitun uimarannalla on havaittu hyvin myrkyllistä myrkkykeisoa, kerrotaan Janakkalan kaupungin tiedotteessa.

Myrkkykeiso on maamme myrkyllisimmistä kasveista. Myrkkykeiso sisältää hyvin myrkyllistä kikutoksiinia. Kasvin myrkyllisin osa on juurakko, joka voi tappaa jopa ihmisen. Kasvin tiedetään tappaneen sitä syönyttä karjaa. Myrkkykeison myrkyllinen aine on kikutoksiini, johon ei tunneta varsinaista vasta-ainetta.

Myrkkykeiso muistuttaa kukinnoiltaan koiranputkea, mutta kasvin varsi on paksumpi ja lehdet koiranputkea suipommat. Myrkkykeison erottaa kuitenkin koiranputkesta kasvupaikastaan, sillä koiranputki viihtyy pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Myrkkykeison lehdet tuoksuvat tillille ja maku muistuttaa persiljaa ja palsternakkaa.

Jos kasviin koskee, tulee käsiä pestä huolellisesti 10-15 minuuttia, ja jos kosketuskohta alkaa oireilemaan, tulee hakeutua sairaalahoitoon. Jos kasvia on nielty, tulee välittömästi hakeutua sairaalahoitoon. Myrkkykeison kasvupaikoilla ei tule uida, mutta uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva.

Koska myrkkykeiso on kokonaisuudessaan myrkyllinen ja sen juurista erityisesti erittyy myrkkyä, voidaan kasvin torjuminen rannoilla suorittaa vasta kun uimakausi on loppunut. Kasvualueet Janakkalassa tullaan rajaamaan lippusiimoin tai muilla keinoin.

Myrkkykeisohavainnoista alueella pyydetään ilmoittamaan Janakkalan ympäristönsuojeluun.

Lue myös:

    Uusimmat