Näillä kolmella tavalla Donald Trump voi kiusata Joe Bidenia lähikuukausina – uhkana presidenttikauden vakava sabotointi

Trump puhe AOP
Julkaistu 12.11.2020 05:50
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

MTV Uutiset kokosi kolme merkittävää tapaa, jolla Donald Trump voi vaikeuttaa Joe Bidenin hallinnon alkutaivalta.

Presidentti Donald Trump ei ole hyvä häviäjä. Demokraatti Joe Biden julistettiin viimeviikkoisten presidentinvaalien voittajaksi lauantaina, mutta ei ole myöntänyt tappiota julkisesti.

Sen sijaan Trump suunnittelee kampanjakiertuetta, jolla hän aikoo puhua kannattajilleen epäilemästään vaalivilpistä. Trump tiettävästi pohtii myös asettumista ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Lue myös: Trumpin propaganda puree: yli puolet republikaaneista menetti luottonsa vaalijärjestelmään

Istuvalla presidentillä on paljon valtaa kahden viimeisen virkakuukautensa aikana. Trump on republikaanipuolueessa niin suosittu hahmo, että hän voi vaikutusvallallaan hankaloittaa tulevan presidentin Joe Bidenin virkakautta.

MTV kokosi kolme keinoa, jolla Donald Trump voi hankaloittaa Joe Bidenin elämää ennen virkakauden alkua ja sen jälkeen.

1. Kieltää resurssit

Hallinnon siirtyminen presidentiltä toiselle on raskas prosessi. Presidentin ja ministerien lisäksi uuden hallinnon pitää nimittää satoja diplomaatteja ja tuhansia viranhaltijoita.

1960-luvulla säädettiin laki, jolla siirtymää helpotetaan. Laki takaa uudelle hallinnolle miljoonien dollarien määrärahan, pääsyn hallinnon tiloihin ja tärkeisiin aineistoihin, kuten tiedustelutietoon.

Lue myös: Trump voi torpedoida tulevaa hallintoa koko loppuvuoden – "Bidenilla on edessään pitkä tie"

Tähän mennessä yhteistyötä ei käytännössä ole tehty. Siirtymää hoitava pikkuvirasto GSA on kieltäytynyt aloittamasta siirtymää virallisesti. Näin on todennäköisesti tehty presidentti Trumpin käskystä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

MTV:n haastatteleman yliopistonlehtorin Rani-Henrik Anderssonin mukaan Trump voi jatkaa kiukutteluaan ainakin joulukuun alkuun saakka. Tämän jälkeen Biden voi haastaa Trumpin oikeuteen.

Toisaalta Trumpia ei ole laki ennenkään pidätellyt. Jos hän jatkaa kieltäytymistään yhteistyöstä virkaanastujaisiin, eli 20. tammikuuta asti, Biden joutuu lähtemään ensimmäiselle presidenttikaudelleen takamatkalta.

Bidenin hallinnolle tärkeintä on pääsy tiedustelutietoon. Mikäli tietoa ei anneta, se voi vaikuttaa Yhdysvaltojen kansalliseen turvallisuuteen hyvinkin vakavasti.

2. Jatkaa väitteitä vaalivilpistä

Donald Trump on lähdössä kiertämään maata. Tällä kertaa tarkoitus ei ole hankkia äänestäjiä, vaan kertoa hänen kokemastaan vaalivilpistä.

Todisteita laajamittaisesta, vaalien lopputulokseen vaikuttavasta vilpistä ei ole. Joe Biden on voittamassa esimerkiksi Pennsylvaniaa yli 50 000 äänellä, Wisconsinia yli 20 000 äänellä ja Michigania yli 150 000 äänellä.

Lue myös: Trump julistaa vieläkin voittavansa – Biden juttelee jo ulkovaltojen johtajien kanssa

Mikään uudelleenlaskenta tai oikeusjuttu ei käännä näitä osavaltioita Trumpin laariin.

Tämä ei kuitenkaan estä Donald Trumpia pitämästä meteliä. Pidättäytymällä vaalituloksen tunnustamisesta suuri osa amerikkalaisista ei myöskään hyväksy Joe Bidenin voittoa. Se voi hankaloittaa Bidenin hallinnon toimien yleistä hyväksyntää.

3. Pitää republikaanit otteessaan

Donald Trump tiettävästi pohtii ilmoittautumista vuoden 2024 presidenttikilpaan. Floridan senaattori Marco Rubio ehti jo sanoa, että Trump olisi jo nyt ennakkosuosikki republikaanien ehdokkaaksi, mikäli hän päättäisi lähteä kisaan.

Se kertoo, kuinka suuri hahmo Donald Trump republikaaneissa on. Itse asiassa viimeisen neljän vuoden aikana on näyttänyt siltä, että republikaaninen puolue on yhtä kuin Donald Trump.

Lue myös: Mediat: Trumpin tukijat kannustavat kantelemaan telehallintovirastolle, jos Bidenia kutsutaan tulevaksi presidentiksi

Siitä kertoo sekin, etteivät kovinkaan monet korkea-arvoiset republikaanit ole onnitelleet Joe Bidenia presidentinvaalien voitosta. Onnittelijat ovat Mitt Romneyn ja Lisa Murkowskin kaltaisia senaattoreja, jotka eivät muutenkaan ole Trumpin suosiossa.

Muun muassa ulkoministeri Mike Pompeo ja senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell ovat sanoneet, että ”kaikki lailliset äänet pitää laskea.” Tämä on presidentin harhaanjohtavia lausuntoja myötäilevää retoriikkaa.

Kongressin ylähuone, eli senaatti pysynee republikaanien hallussa, ja Joe Bidenin täytyy yrittää tehdä yhteistyötä puolueen kanssa. Trumpin hallitsema puolue on todennäköisesti haluttomampi kompromisseihin kuin jonkun perinteisemmän poliitikon johtama puolue.

Trumpin käsissä voi siis olla se, saako Joe Bidenin hallinto mitään merkittävää aikaan virkakautensa aikana.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvaltain vaalit 2020