Näin ADHD vaikuttaa seksihaluihin – kaksiteräinen miekka parisuhteessa

Yhdysvaltalaiskysely paljastaa, että tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö lisää seksuaalista halukkuutta. Kyselystä kertoo Men’s Health -sivusto.

ADHD:n ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Häiriö vaikuttaa useisiin elämän osa-alueisiin, kuten opiskeluun, työllistymiseen ja päihteiden käyttöön. Yli 3000 henkilöä tavoittanut kysely paljastaa, että ADHD ulottaa lonkeronsa myös makuuhuoneen puolelle.

Yhdysvaltalaispsykologi Ari Tuckman selvitti ADHD:n vaikutuksia petipuuhiin kysymällä osallistujilta 72 eri kysymystä, joissa tarkasteltiin tyytyväisyyttä seksiin ja parisuhteeseen tilanteessa, jossa toisella kumppanilla on ADHD ja toisella ei.

ADHD-oireiset ovat seksuaalisesti innokkaampia

Kyselyn tulokset nostavat selkeästi esiin sen, että ihmiset, joilla on ADHD, ovat selkeästi seksuaalisesti innokkaampia kuin henkilöt, joilla ei ole kyseistä häiriötä.

ADHD näytti vaikuttavaan ihmisen seksielämään seuraavilla tavoilla:

  • hän haluaa useammin seksiä
  • hän masturboi useammin
  • hän katsoo enemmän pornoa
  • hänellä on enemmän seksikumppaneita
  • hän haluaa enemmän yhteisymmärrykseen perustuvaa moniavioista toimintaa
  • hän haluaa kokeilla seksuaalisia aktiviteetteja laajemmalla skaalalla

Suuret seksihalut voivat olla parisuhteessa kaksiteräinen miekka, Tuckman huomauttaa. Pitkässä parisuhteessa toisen osapuolen halukkuus voi pitää hommat virkeinä makuuhuoneessa, millä on suotuisia vaikutuksia sekä parisuhteelle että sen molemmille osapuolille. Suuret erot seksihaluissa voivat kuitenkin myös johtaa riitoihin.

ADHD:n hyvä hallitseminen edistää hyvää seksielämää

Parisuhteessa elävien seksielämään vaikutti suuresti se, miten suhteen toinen osapuoli hallitsi ADHD:taan. Mitä paremmin oireeton parisuhteen osapuoli koki kumppaninsa tekevän töitä ADHD:nsa eteen, sen enemmän parilla oli seksiä.

– Voimme sanoa, että ADHD:n hallitseminen on sukupuolihalua kiihottavaa, Tuckman sanoo Men’s Healhtin haastattelussa.

ADHD:ta ei voida parantaa, mutta oireita voi hoitaa tukitoimin, psykososiaalisin hoitomuodoin sekä lääkehoidolla.

ADHD on yleisempää pojilla kuin tytöillä, mutta on havaittu, että tyttöjen ADHD jää myös herkemmin tunnistamatta. Aikuisväestössä ADHD:n esiintyvyys vaihtelee 2,5–3,4 prosentin välillä.

Lue myös:

    Uusimmat