Demokraattien puoluekokous menetti kliimaksinsa, mutta se pyrkii silti haastavaan tehtävään

Demokraattien puoluekokouksessa ei ole odotettavissa suurempia yllätyksiä eikä draamaa. Kokous on silti puolueelle symbolisestikin tärkeä. 

Demokraattipuolueen nelipäiväinen puoluekokous alkaa tänään Chicagossa Yhdysvalloissa. Perinteisesti kokouksessa valitaan virallisesti puolueen presidenttiehdokas. Tämän vuoden kokouksen agenda on erilainen, koska delegaatit kokoontuivat virtuaalisesti jo elokuun alussa valitsemaan Kamala Harrisin puolueen ehdokkaaksi.

Näin ollen kokouksessa tullaan juhlistamaan Harrisin ja hänen varapresidenttiehdokkaansa, Minnesotan kuvernöörin Tim Walzin kampanjaa. Harris tulee myös pitämään virallisen ehdokkuutensa hyväksymispuheen kokouksen lopussa.

Vielä tärkeämpää kokouksessa tulee olemaan presidentti Joe Bidenin kauden saavutusten korostaminen. 

Kokous ei saa tavanomaista huipennustaan

Republikaanien viimekuisen puoluekokouksen agenda oli selvä: valita Donald Trump virallisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja osoittaa hänelle puolueen tuki salamurhayrityksen jälkeen.

Demokraattien puoluekokous tulee olemaan agendaltaan vähemmän dramaattinen, jopa antiklimaattinen, koska puolue ei pääse juhlistamaan virallista presidenttiehdokkaaksi nimitystä. 

Kokouksen merkitys on silti suuri: republikaanit osoittivat olevansa yhtenäisempiä kuin koskaan heidän puoluekokouksessaan kuukausi sitten. Demokraattien täytyy yrittää vastata tähän. Se on haastavaa, koska Harris nousi ehdokkaaksi niin nopeasti. 

Lisäksi Harrisin kampanja on nyt hyvässä nosteessa, hän on kirinyt Trumpia kannatuskyselyissä useissa tärkeissä osavaltioissa. Demokraattien tulee yrittää säilyttää tämä noste. 

Abortti, ilmasto, demokratia

Poliittisten pulmien keskiössä kokouksessa tulevat olemaan naisten aborttioikeudet, ilmasto, sekä demokratian heikentymisen vaara. 

Aborttioikeuden turvaaminen jokaisessa osavaltioissa on demokraateille marraskuun vaalien tärkein teema. 

Lisäksi demokraatit korostavat sitä, kuinka Trumpin uudelleenvalinta presidentiksi tulisi heikentämään demokratiaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Trump tulisi voittaessaan vähentämään muun muassa Ukrainan tukemista. 

Yhdysvalloissa Trumpin kerrotaan kokoavan tiimiä toteuttamaan Project 2025 -hanketta. 

Mikäli republikaanit voittavat vaalit, hankkeen tavoite on rekrytoida, kouluttaa ja sijoittaa konservatiivista henkilöstöä hallituksen avaintehtäviin sekä kehittää konservatiivisten periaatteiden mukaisia politiikkaa. Lisäksi hanke sisältää yksityiskohtaisen suunnitelman liittovaltion hallinnon uudelleenmuotoilusta. 

Trump on kiistänyt hankkeen olemassaolon. 

Kolme presidenttiä puhuu

Turvatoimia on valmisteltu Chicagossa jo kuukausia. Donald Trumpin salamurhayritys heinäkuussa on lisännyt poliittisten tapahtumien turvatoimia. Lisäksi puoluekokouksen ulkopuolelle odotetaan laajoja Gazan sodan vastaisia mielenosoituksia

Kokouksen jokaiselle päivälle on määrätty oma teemansa, kuten "Taistelu vapauksiemme puolesta" ja "Rohkea näkemys Amerikan tulevaisuudesta".

Historian havinaa on luvassa kolmen viimeisimmän demokraattipresidentin puheiden muodossa. Bill Clintonin, Barack Obaman ja nykyisen presidentti Bidenin on kaikkien määrä puhua ja korostaa tukeaan Harrisille ja varapresidenttiehdokas Walzille. 

Lisäksi entinen ulkoministeri Hillary Clinton sekä kaksi demokraattien kärkinimeä, senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja Hakeem Jeffries, tulevat puhumaan. 

Myös "toinen herrasmies", Harrisin puoliso Doug Emhoff puhuu kokouksessa. 

Heidän lisäkseen Seinfeld ja Veep -sarjoista tuttu näyttelijä Julia Louis-Dreyfus emännöi paneelia, jossa keskitytään Yhdysvaltain naiskuvernööreihin.

Bidenin onnistumiset

Tärkeää kokouksessa tulee olemaan Bidenin presidenttikauden saavutusten korostaminen. Harrisin kampanja tulee jatkamaan siitä, mihin Biden jäi. Harrisin ehdokkuuden hyväksyntäpuheen odotetaan sisältävän samoja teemoja kuin Bidenin neljä vuotta sitten.

– Liian paljon vihaa, pelkoa ja kahtiajakoa. Tässä ja nyt annan teille sanani: jos luottamuksellanne ansaitsen presidenttiyden, kerään yhteen meistä parhaimmat, en huonoimmat. Tulen olemaan valon liittolainen, en pimeyden. Meidän, amerikkalaisten, on aika tulla jälleen yhteen. 

Näin Biden sanoi puheessaan neljä vuotta sitten. 

Demokraattien puoluekokouksen piti olla sinetöinti Bidenin uudelleenvalintakampanjalle, mutta nyt se tuleekin olemaan Bidenin väistymisen myötä läpileikkaus hänen kautensa onnistumisista, kuten Bidenin läpi ajastamasta infrastruktuurilaista, jolla saatiin lisärahaa teiden, siltojen, julkisen liikenteen ja laajakaistan rakentamiseen.

Lisäksi Biden liittyi uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen ja ajoi merkittäviä investointeja puhtaaseen energiaan liittyen. 

Talous on puolestaan kahtiajakoinen asia, sillä vaikka Bidenin hallinto on onnistunut luomaan lisää työpaikkoja ja elvyttämään taloutta, on inflaatio edelleen Yhdysvalloissa paha ja elinkustannukset ovat korkealla. 

Kokouksessa ei kuitenkaan tulla sanallakaan mainitsemaan Bidenin epäonnistumisia, kuten pieleen mennyttä väittelyä Donald Trumpia vastaan, sanoissa sekoamisia tai muita haparointeja, eikä ylipäänsäkään sitä, kuinka demokraattipuolue painosti häntä lopulta väistymään. 

Trumpin kampanja puolestaan tulee ohjaamaan kansan huomiota muualla demokraattien kokouksen aikana. Trumpin varapresidenttiehdokas JD Vance aikoo pitää lehdistötilaisuuden tiistaina. Lisäksi kampanja aikoo tiedottaa lisää Trump-Vance -kampanjan ajamasta politiikasta.  

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat