Miksi viinejä dekantoidaan, ja miten sen voi tehdä kotioloissa?
Dekantointi eli viinin ilmaaminen tekee viinille saman, mikä tapahtuisi luonnollisesti pullossa ikääntymisen kautta paljon hitaammin. Tanniiniset viinit pyöristyvät dekantoidessa, ja niiden hedelmäiset maut pääsevät esiin. Nuoret viinit puolestaan ikään kuin avautuvat dekantoidessa.
Pullon pohjalle jäävä mahdollinen sakka on myös syy dekantoida viini. Huolellinen dekantoija osaa valuttaa viinin siten, että sakka jää pulloon ja viini päätyy dekantointiastiaan.
Myös valkoviinejä voidaan dekantoida siitä syystä, että joissain valkoviineissä esiintyy viinikiveä. Viinikivi on kristallisoitunutta happoa viinipullon pohjalla. Ulkonäöltään se muistuttaa pienenpieniä lasinsiruja. Se on täysin vaaratonta ja lähes mautonta, mutta voidaan esimerkiksi esteettisistä syistä poistaa viinistä.
Dekantointiin kotioloissa tarvitset lasisen karahvin tai muun astian, johon viini dekantoidaan.
Parhaan valaistuksen sakan poistamiseen tarjoaa kynttilänvalo. Kynttilän olisi hyvä olla dekantterin vieressä, viinipullon alapuolella. Valon tulisi osua suoraan viinipullon kallistettuun kaulaan. Valo auttaa huomaamaan, milloin sakka alkaa ilmestymään pullon kaulaan. Kynttilänvalossa sakan havaitseminen on helpointa. Tavallinen jalkalamppu tai muu vastaava voi olla liian kirkas, ja häikäistä dekantoijaa. Kynttilänvalo taas on sopivan pehmeä tähän tarkoitukseen.
Nuoria viinejä dekantoidessa kynttilää ei välttämättä edes tarvita, sillä on parempi kaataa sakaton viini nopealla tahdilla suoraan karahviin.
– Loiskuessaan viini ottaa enemmän happea ja avautuu paremmin, wine communicator Ilkka Siren neuvoo.
Dekantointi on myös viihdyttävä ohjelmanumero illalliskutsuilla, ja ohjaa vieraat keskustelemaan valitusta viinistä.
Millainen viini olisi hyvä dekantoida?
Nuoret punaviinit kannattaa dekantoida, sillä viini ei ole vielä ehtinyt ilmautua pullossa kypsyessään. Dekantoidessa viini ilmautuu nopeasti. Tällöin maku on syvempi ja vivahteikkaampi. Nuoria viinejä dekantoidessa ei tarvitse erityisesti pitää silmällä sakkaa, sillä sakkaa on vain iäkkäämmissä punaviineissä.
Iäkkäämpien punaviinien dekantointi jakaa mielipiteitä. Jotkut suorastaan nauttivat pohjasakasta, eivätkä halua dekantoida sitä pois viinistä. Voit ystävällisesti kysyä vierailtasi, että suosivatko he dekantoitua viiniä vai haluavatko he nauttia sen suoraan pullosta kaadettuna.
Ennen dekantoinnin aloittamista
Pullon on hyvä olla pystyasennossa niin pitkään, kuin mahdollista. Tällöin kaikki sakka on valmiiksi pullon pohjalla, ja dekantointi on helpompaa.
Poista kapsyyli pullon kaulasta kokonaan ennen dekantointia. Viini ei saa osua huonosti tai puolittain pois revittyyn kapsyyliin, sillä siitä tarttuu viiniin metallista makua.
Voit myös pyyhkäistä puhtaalla liinalla pullon kaulan puhtaaksi ennen dekantoinnin aloittamista.
Näin dekantointi tehdään
Kaada viiniä kynttilänvalossa hitaasti, mutta keskeytyksettä ja tasaista tahtia. Viinin tulee valua tasaisesti alas dekantterin kaulaa pitkin. Sitä ei saa valua liikaa kerralla, sillä muuten et näe sakkaa.
Kun ensimmäiset sakkahiutaleet ilmestyvät dekantterin kaulalle, lopeta heti kaataminen. Pullon pohjalle voi jäädä pieni tilkka viiniä, mutta tämä on verotus siitä että haluat nauttia punaviinisi ilman sakkaa.
Säästä pullo dekantoimisen jälkeen. Viinin maistelija haluaa luultavasti mielellään tutkailla pulloa ja etikettiä jossain vaiheessa iltaa, ja silloin voit asiantuntevasti ottaa tyhjän pullon esiin ja esitellä viinin vieraallesi.
Millainen dekantteri kannattaa ostaa
–Karahviin voi tuhlata monta sataa euroa. Käytännössä dekantterin laadulla ei kuitenkaan ole suurempaa merkitystä. Kun dekantoinnista ottaa romantiikan pois, niin loppupeleissä ei ole mitään merkitystä, dekantoiko viinin vesikannuun vai dekantteriin, toteaa Siren.
Esteettisistä syistä voi olla mukavampaa dekantoida viini hienoon karahviin, kuin vesikannuun. Toisaalta jos vain haluat viiniisi lisää vivahteikkuutta ja makua, niin voit vain nopeasti dekantoida viinin vaikka tavalliseen vesikannuun, ja sen jälkeen kaataa sen takaisin pulloon tarjoiltavaksi.
Lähde: Wine energy
Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi